Çelik Balyalar, Kadınların Ellerinde Şekilleniyor

Son Güncelleme:

Erzincan’da kurulu tencere fabrikasında, çelik balyalar, yaklaşık yarısı kadınlardan oluşan çalışanların ellerinde tencereye dönüşüyor Kadın çalışanlar, aile bütçesine katkı sunmanın mut...

BARIŞ YALÇINKAYA - Erzincan'da kurulu tencere fabrikasında, yaklaşık yarısı kadınlardan oluşan çalışanlar, çelik balyaları tencereye dönüştürüyor.


Erzincan Organize Sanayi Bölgesi'nde 2008 yılından bu yana faaliyet gösteren tencere fabrikasında çalışanların yüzde 45'i kadın. Daha çok erkeklerin yapabileceği düşünülen işte çalışan kadınlar, tencere üretiminin bütün aşamalarında görev alıyor.


Kadın işçilerden kimisi hazırlanan parçayı preste şekillendiriyor, kimisi tencere ve tavaların fırınlanmasını sağlıyor. Zorlu bir çalışmayla üretilen tencere ve tavalar müşterilere ulaştırılmak üzere fabrikadan çıkarılıyor.


Fabrikada 5 yıldır çalışan Şadıman Seçer (45), AA muhabirine yaptığı açıklamada, ev hanımlarına seslenerek, "Çalışsınlar, çalışan demir pas tutmaz. Ben önceden daha çok hastaneye gidiyordum sürekli ama şimdi iş oldu, hiç hasta değilim işe geliyorum sürekli. İşimi de severek yapıyorum, çok mutluyum" dedi.


Zübeyde Diken (28) ise kendi parasını kazandığı için mutlu olduğunu belirterek, "Evde oturmaktansa kendi paramı kendim kazanıyorum. Kimseye muhtaç değilim kendi ayaklarımın üstünde duruyorum. Burada daha çok bayan çalışıyor, bayanlara yönelik daha çok iş var burada, gayet memnunuz" diye konuştu.



"Çalışmak güzel"



Çalışanlardan Melahat Uygun (23) da, kadın çalışanlar için her olanağın sağlandığını aktararak, şunları kaydetti:


"Evde oturmaktansa sigortanız işliyor, maaşınızı gününde alıyorsunuz. Evde oturunca hem maddi hem manevi canınız sıkılıyor, burada öyle bir şey yok aileye katkı sunuyorsunuz. Çalışmazsak evde oturacağız. Evde de otur otur insanın canı sıkılıyor. Ben düğün için ara vermiştim tekrar işe girdim, bence çalışmak güzel."


Fabrika müdürü Hamdi Akgün de, 145 çalışanlarının bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:


"Çalışanlarımızın yüzde 45'i bayan. Bayan eleman çalıştırmanın avantajları var. Bayanlar biraz daha işlere dikkat ediyorlar. Onun için biz de genelde bayan elemanları tercih ediyoruz. Emaye tencere, çelik tencere, seramik tencere olmak üzere günlük 10 bin adet üretim kapasitemiz var. Bunun yüzde 50'sini yurt içi yüzde 50'sini yurt dışına gönderiyoruz. Yurt dışında Almanya, Hollanda, Avusturya, ABD, Mısır, Azerbaycan olmak üzere yaklaşık 15 ülkeye ihracatımız var." - Erzincan

Kaynak: AA