CHP Bursa Milletvekili Erdemir Açıklaması

Son Güncelleme:

"Sayın Başbakanım (AB'ye tam üyelik noktasında) ilk adımımız, TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanlığı'nı anamuhalefet partisine devretmek olsun"

CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanlığı'nın anamuhalefet partisine devredilmesi gerektiğini savundu.


Erdemir, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, yarın yapılacak AB Genel İşler Konseyi Toplantısı'nda, Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu üzerine 22. başlığın resmen açıklanmasının beklendiğini belirtti.


Erdemir, CHP olarak, söz konsu başlığın açılması için Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grubu ve Avrupa Sosyalist Partisi nezdinde yoğun çalışmalar yürüttüklerini anlattı.


AB üyeliği konusunda atılması gereken adımlarla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulunan Erdemir, şunları söyledi:


"AB'ye tam üyelik noktasında kararlılığımızı vurgulayalım. Sayın Başbakanım, ilk adımımız, TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanlığı'nı anamuhalefet partisine devretmek olsun. Pek çok ülke AB Uyum Komisyonu başkanlıklarını anamuhalefet partilerine bıraktı.


İkinci adımımız, AB Temel Haklar Ajansı'na üyelik sürecimizin başlatılmasıdır. Temel Haklar Ajansı, ülkemizde ırkçılık, ayrımcılık, nefret suçları, yabancı düşmanlığı, adalete erişim özel yaşama saygı, kişisel verilerin korunması ve çocuk hakları gibi konularda güvenilir ve karşılaştırmalı veri toplanmasını sağlayacaktır.


Üçüncü adımımız, nefret suçlarına önelik bir düzenlemenin, Nefret Suçları Yasa Kampanyası Platformu'nun hazırladığı taslak esas alınarak, Meclis'ten geçirilmesidir.


Demokratikleşme paketinde bu konuda bir adım atılacağı duyurulmuştu ancak bu düzenleme, yönetişim anlayışından uzak bir şekilde, sivil inisiyatifin bilgisi dışında yürütülmüştür."


Aykan Erdemir, 12 Eylül 1963 tarihinde CHP'li bir Başbakan'ın imzasıyla kabul edilen Ankara Anlaşması ile başlayan sürecin takipçisi olacaklarını belirterek, "Allah'ın izniyle, tam üyelik sürecini başarıyla tamamlamak da yine bir CHP hükümetine ve CHP'li bir başbakana nasip olcak" dedi. - TBMM

Kaynak: AA