Çinli döküm firması Edirne Uzunköprü'de 40 milyon dolarlık tesis için imza attı
Çinli döküm firması, Edirne Uzunköprü'deki Atatürk OSB'de 40 milyon dolarlık tesis için sözleşme imzaladı. Bu ay temeli atılacak tesisin gelecek yıl eylülde üretime geçmesi ve yaklaşık 500 kişiyi istihdam etmesi planlanıyor.
Çin'in önde gelen döküm firmalarından biri, Edirne'nin Uzunköprü ilçesinde 40 milyon dolarlık yatırımla fabrika kurmaya hazırlanıyor. Türk ortaklı şirketin Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde hayata geçireceği tesiste yaklaşık 500 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.
İLK ETAPTA 20 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPILACAK
Uzunköprü'de 100 hektarlık alana kurulan ve 75 sanayi parselinden oluşan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi, Çinli yatırımcıların yeni adresi oldu. Bölgede fabrika kurmaya hazırlanan şirketin temsilcileri, Edirne Valisi Yunus Sezer ile bir araya geldi.
Yatırımın iki aşamada gerçekleştirileceğini açıklayan Vali Sezer, Çinli firmayla sözleşmenin imzalandığını ve inşaat çalışmalarının bu ay başlayacağını duyurdu.
İlk aşamada 20 milyon dolar, ikinci aşamada ise 20 milyon dolar olmak üzere toplam 40 milyon dolarlık yatırım yapılacak.
500 KİŞİYE İŞ KAPISI AÇILACAK
Vali Sezer, fabrikanın gelecek yıl eylül ayında üretime geçmesinin hedeflendiğini belirterek, "Büyük ölçekli bir firma. İlk söyledikleri 500'e yakın insanın istihdam edileceği. Ama iki aşamalı bir yatırım yapacaklar. Birincisi biraz daha döküm, ikincisi de 3D ağırlıklı, yine döküm, biraz daha teknoloji ağırlıklı" dedi.
Yatırımın yalnızca üretim kapasitesiyle değil, Türkiye'ye kazandıracağı yeni teknolojilerle de öne çıktığını vurgulayan Sezer, şirketin Çin'den teknoloji transferi yapma izni bulunan firmalardan biri olduğunu aktardı.
AKILLI MAKİNELER TÜRKİYE'YE İLK KEZ GELECEK
Çinli firmanın yönetim kurulu başkanı Yamin Zhang, Türkiye'ye gelişmiş döküm teknolojilerini getireceklerini açıkladı.
Türkiye'de uzun yıllardır iş ortaklıklarının bulunduğunu belirten Zhang, yatırım için Edirne'yi tercih etmelerinde mevcut ticari ilişkilerinin etkili olduğunu söyledi.
Zhang, "Türkiye'yi çok seviyorum. Benim ortağım da burada olduğu için, Edirne'de böyle bir yatırım fırsatı olduğu için buraya geldik. Bizim yatırım bedelimiz ilk aşamada 20 milyon dolar, ikinci aşamada 20 milyon dolar. Toplam 40 milyon dolar yatırım yapacağım" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de döküm makinelerinin bulunduğunu ancak kendi teknolojilerinin farklı olduğunu belirten Zhang, akıllı 3D baskı makinelerini ilk kez Türkiye'ye getireceklerini söyledi.
EDİRNE'NİN STRATEJİK KONUMU YATIRIMCILARI ÇEKİYOR
Edirne Valisi Yunus Sezer, kentin Avrupa'ya yakınlığı ve gelişen ulaşım altyapısıyla yatırımcılar açısından önemli avantajlar sunduğunu belirtti.
Kalkınma Yolu, Orta Koridor ve demir yolu yatırımlarının Edirne'nin lojistik kapasitesini artıracağını ifade eden Sezer, kentte kurulan dört organize sanayi bölgesinde çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
Özellikle yüksek katma değerli ve yenilikçi üretim yapan şirketleri bölgeye çekmeyi hedeflediklerini söyleyen Sezer, Çinli firmanın yatırımının diğer uluslararası şirketler için de örnek olmasını beklediklerini dile getirdi.