Demirtaş'tan Hakimlerin Tutuklanmasına Tepki

Son Güncelleme:

İki hakim hakkında tutuklama kararı verilmesine HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, "Vahim bir durum. Hakimler verdiği kararlardan dolayı suçlanamazlar." şeklinde tepki verdi.

Hidayet Karaca ve Silivri'de tutuklu bulunan polislerle ilgili kararlar veren eski 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ile eski 32. Asliye Ceza Hakimi Mustafa Başer çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. Konuyu CNN Türk'te katıldığı canlı yayında öğrenen HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, hakimlerin tutuklanmasına tepki gösterdi. "hakimin tutuklanması yargıç güvencesini ortadan kaldırır" diyen Demirtaş, "Vahim bir durum. Hakimler verdiği kararlardan dolayı suçlanamazlar." dedi.

"YARGIÇ GÜVENCESİ HUKUKUN TEMEL İLKESİDİR"

İşte Demirtaş'ın konuyla ilgili CNN canlı yayınında yaptığı açıklama;

"Vahim bir durum. Verdiği karardan dolayı tutuklanmış oldu hakim. İşlemiş olduğu bir suçtan dolayı değil. Oysa hakim güvencesi yargıç güvencesi hukukun temel bir ilkesidir ve hakimler verdiği kararlardan dolayı suçlanamazlar. Kararları bozulabilir, değiştirilebilir, üst yargı mercileri tarafından ya da yasama organı tarafından yeni kanun çıkartabilir. Fakat hakimi verdiği karardan dolayı tutuklayamazsınız. Bunun dışında gerekçe yok bildiğim kadarıyla. Karar yanlış da olabilir yanlı da olabilir başka bir amaçla da yapmış olabilir ama sonuçta bir karar vermiş bundan dolayı hakimin tutuklanması yargıç güvencesini ortadan kaldırır. Yazık."

Kaynak: Haberler.Com