Dershanelerin Özel Okula Dönüştürülmesinin Kolaylaştırılması

Son Güncelleme:

Sakarya Demokrasi ve Gelişim Platformu Başkanı Çinemre:   "Amacımız, arz talepten hasıl olmuş ve fırsat eşitliğini ortaya koyan dershanelerimizin yanında olmak"

Sakarya Demokrasi ve Gelişim Platformu Başkanı Remzi Çinemre, dershanelerin özel okula dönüştürülmesinin kolaylaştırılmasına ilişkin, "Amacımız, arz talepten hasıl olmuş ve fırsat eşitliğini ortaya koyan dershanelerimizin yanında olmak" dedi.


Çinemre, 25 sivil toplum kuruluşunun temsilcilerinin katıldığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, dershanelerin kapatılmaması gerektiğini söyledi.


"Dershaneleri kapattım' demekle kapatılmamalı, sivil toplum kuruluşlarına kulak verilmelidir" diyen Çinemre, şöyle konuştu:


"Bugün ülkemizin kaderini etkileyeceğine inandığımız, kangrene dönmeden demokratik müdahale edilmesini arzuladığımız ve gençlerimizin geleceğini riske atma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığımız dershaneleri kapatma kararına sosyal sorumluluk bilinciyle 'kapatmayın' diyoruz. Amacımız, arz talepten hasıl olmuş ve fırsat eşitliğini ortaya koyan dershanelerimizin yanında olmak. Demokrasi, uzlaşı rejimidir. 12 Eylül darbesinde 'biz Kürtçenin konuşulmasının yasak olmasına karar verdik' tavrı, 30 bin insanımızın şehit olmasıyla sonuçlanmıştır. 28 Şubat vesayet rejimi imam hatip liselerinin kapatılması kaç neslin zayi olmasına sebep olmuş. Bu dershane dayatması elim sonuçlar doğurabilir. STK'lar olarak 'bu dayatmayı yapmayın' diyoruz."


Çinemre, Anadolu'da kısıtlı imkanlara sahip ailelerin çocuklarının iyi üniversitelere dershanelerde aldığı eğitimle girebildiğini savundu.


Güneydoğu Anadolu'da dershanelerin, etüt merkezlerinin yaptığı çalışmaların öğrencilerin çeşitli örgütlerin bünyesine katılımını azalttığını dile getiren Çinemre, "Bu öğrenciler, topluma yararlı bireyler haline gelmiştir. Batıdaki öğrencilerimiz dershaneler sayesinde olumsuz mekanlardan uzak durmuştur. Dünyada dershaneciliğin yasaklandığı hiçbir ülke yoktur, dershaneler sadece Türkiye'de değil, dünyanın birçok ülkesinde vardır. Ülkemizde son bir yıldır dershanelerin kapatılması yönündeki açıklamalar ve özellikle dershanelerin halkın sırtından haksız kazanç sağlayan kurumlar gibi gösterilmeye çalışılması kurum sahiplerini ve çalışanlarını ciddi manada yaralamıştır" şeklinde konuştu.


Dershanelerin ders saatinin yaklaşık 3-4 lira gibi cüzi rakamlar olduğuna dikkati çeken Çinemre, konuşmasını şöyle tamamladı:


"Fırsat eşitliğini ortadan kaldırır' denilen dershaneler kapatılınca zengin bir kişi parasını vererek özel kurs verdirecek. Fakir aileler hangi yolla çocuklarına kurs verebilecek? Beyin göçünün geriye dönüş olduğunu öğreniyoruz, bu dayatmadan sonra yine beyin göçü mü olacak? Dershanelerde maddi durumu iyi olamayan yaklaşık 150 bin öğrenci ve şehit aile çocukları hiçbir kritere tabi olmadan ücretsiz okumaktadır." - Sakarya

Kaynak: AA