Uygulamayı yükle! YÜKLE

Devlet LPG Zammına Müdahale Edemiyor

Son Güncelleme:

Tü­ke­ti­ci­le­rin ucuz di­ye kul­lan­dı­ğı oto­gaz, dün ge­ce­ya­rı­sı ge­len 30 ku­ruş­luk re­kor zam­la fi­yat avan­ta­jı­nı iyi­ce kay­bet­ti.

Türkiye, Güney Kore'den sonra dünyada otogazın en fazla kullanıldığı ülke konumunda. Dünyanın en pahalı benzinini kullanan Türk tüketicisi, bu dezavantajını avantaja çevirmek için ortalama 2 bin lira ödeyerek aracını LPG'li hale getiriyor. Böylece benzine oranla yaklaşık yüzde 30'luk tüketim avantajı yakalayan tüketiciler, yapılan 30 kuruşluk zamla bu avantajın önemli bir kısmını elinden kaçırmış oldu.

EPDK: MÜDAHALE EDEMEYİZ

LPG fi­ya­tı­na ge­len 30 ku­ruş­luk ta­ri­hi zam­ma Ener­ji Pi­ya­sa­sı Dü­zen­le­me Ku­ru­mu (EPDK) da mü­da­ha­le ede­me­di. Re­kor zam­mı de­ğer­len­di­ren EPDK yet­ki­li­le­ri, LPG fi­yat­la­rın­da Ce­zay­ir'­in baz alın­dı­ğı­nı, zam­mın da bu pi­ya­sa­da­ki aşı­rı yük­se­liş­ten kay­nak­lan­dı­ğı­nı, içe­ri­de mü­da­ha­le ede­cek bir du­rum oluş­ma­dı­ğı­nı söy­le­di­ler. Ra­fi­ne­ri, da­ğı­tı­cı ve ba­yi kâr­la­rın­da bir de­ği­şik­lik ol­ma­dı­ğı­na işa­ret eden EPDK yet­ki­li­le­ri, ta­ma­men Suu­di Ara­bis­tan kay­nak­lı fi­yat ar­tış­la­rı­na içe­ri­den mü­da­ha­le yap­ma im­ka­nı bu­lun­ma­dı­ğı­nı ifa­de et­ti­ler.

DİZELDE DE AYNISI OLDU

Uygun fiyatlı olduğu için tüketicilerin tercih ettiği LPG, bu zamla birlikte motorine benzer bir grafik çizmeye başladı. Fiyat avantajı sebebiyle otomobil satışlarında payını yüzde 61'e kadar çıkaran dizeller, motorin fiyatlarının benzinle arayı kapatması üzerine yavaş yavaş gözden düşmeye başladı. Benzinli otomobillere yönelmeye başlayan tüketiciler, daha da fazla tasarruf yapabilmek için LPG'ye yönelmişti. Fakat 3 lira sınırını aşan fiyatı sebebiyle LPG, tıpkı motorin gibi rekabet gücünü büyük ölçüde kaybetti.

YILDA 485 LİRA BUHARLAŞTI

Benzine göre litre bazında yüzde 30 daha fazla tüketen LPG'li otomobiller, düşük fiyatı sebebiyle avantajlıydı. Fakat son zamla bu avantaj önemli ölçüde azaldı. Benzinle ortalama tüketimi 8 litre olan bir otomobil, LPG'yle 10.4 litre tüketiyor. Buna göre benzinli aracın kilometre maliyeti 38 kuruş. LPG ise, zam öncesi aynı mesafeyi 29 kuruşa katediyordu. Zam sonrası LPG'nin kilometre maliyeti de 32 kuruşu geçti.

Yılda ortalama 15 bin kilometre yol kateden bir sürücü, zam öncesi LPG'yle 1365 lira avantaj sağlıyordu. LPG dönüşümünün yaklaşık 2 bin liraya yapıldığı düşünüldüğünde kit fiyatını 1.5 yılda çıkarmak mümkündü. Fakat zam sonrası yıllık avantaj 880 liraya geriledi. Bu da LPG kitine verilen paranın artık ancak 2.5 yılda telafi edileceği anlamına geliyor.

DANİMARKA'NIN ENSESİNDEYİZ

Dünya çapında LPG fiyatlarına bakıldığında, ilk sırada 1,22 euroyla Danimarka ilk sırada yer alıyor. Zam öncesi 1,02 euroyla ikinci sırada bulunan Türkiye, 30 kuruşluk fiyat artışı sonucunda 1,13 euroya ulaştı ve Danimarka'ya oldukça yaklaştı.

TÜP TAKTIRANA DARBE VURULDU

LPG zam­mı­nı eleş­ti­ren Tür­ki­ye Es­naf ve Sa­nat­kar­la­rı Kon­fe­de­ras­yo­nu (TESK) Baş­ka­nı Ben­de­vi Pa­lan­dö­ken, dün­ya­da pet­rol fi­yat­la­rının düş­tü­ğü bir or­tam­da LPG'­ye ya­pı­lan re­kor zam­mın es­na­fı şa­şırt­tı­ğı­nı söy­le­di. Pa­lan­dö­ken, "Biz ben­zin­de, mo­to­rin­de in­di­rim ya­pıl­ma­sı­nı bek­ler­ken ti­ca­ri araç­la­rın yo­ğun­luk­la kul­lan­dı­ğı LPG'­ye 30 ku­ruş zam gel­me­si şa­şırt­tı. Ucuz di­ye araç­la­rı­na tüp tak­tı­ran­la­ra ve ti­ca­ri­le­re dar­be vu­rul­du. Akar­ya­kıt fi­yat­la­rı üze­rin­de­ki ÖTV ve KDV ora­nı dü­şü­rül­me­di­ği sü­re­ce ka­çak kul­la­nı­mı ar­ta­r" de­di.

 

Kaynak: Haberler.Com