Engellilerin Bir Günlük Askerlik Heyecanı
Van'da 4'ü kadın 15 engelli, düzenlenen etkinlikte bir günlüğüne asker olmanın mutluluğunu yaşadı.
Van'da 4'ü kadın 15 engelli, düzenlenen etkinlikte bir günlüğüne asker olmanın mutluluğunu yaşadı.
Engelliler Haftası ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın 175. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında temsili olarak bir gün askerlik yapan erlerin yemin töreni, Van İl Jandarma Komutanlığında gerçekleştirildi.
Erkeklerin tıraş olup üniformalarını giydiği tören öncesinde, asker kıyafetlerini giyen 4 kadın da tören alanındaki yerlerini aldı. Esas duruş, selam verme, silahları tanıma, nişan alma ve tören yürüyüşü eğitimlerinin verildiği törene, 15 engelli ile engelli yakınları, Vali Aydın Nezih Doğan, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Barutçu ve İl Jandarma Komutanı Albay İrfan Kızılaslan katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende engelliler temsili olarak askerlik yemini etti.
Bedensel Engelliler Derneği Van Şube Başkanı Abidin Kasapoğlu, yaptığı konuşmada, askerlik yapma özlemi çeken ancak çeşitli nedenlerle askerlik yapamayan vatandaşlar için tören düzenleyen yetkililere teşekkür etti.
Daha sonra yemin ederek asker olan engellilerden Meltem Tarhan'nın okuduğu 'Sunam' türküsü davetlilere duygusal anlar yaşattı.
-Oğluna kına yaktı
Engelli annesi Filiz Solmaz da oğlunun bir gün de olsa asker olmasının kendisini duygulandırdığını belirterek, "Dün akşamdan bu yana heyecanlı dakikalar yaşıyoruz. Oğlum için gece eğlence düzenledik. Oğlumun asker olacak olması nedeniyle herkes çok eğlendi. Anneler çocuklarını askere gönderirken kına yakarlardı. Ben de oğluma kına yaktım. Bugün de burada yemin ederek asker oldu. Bu imkanı sağlayan herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Askerlik görevini yerine getiren kadınlardan Sevim Polat Cağanlı ise "Bu üniformayı taşımak benim için çok anlamlı. Çok kutsal bir üniforma bana göre. Sıra dışı bir gün yaşadık ve biz de asker olduk. Bunun için çok mutluyum" ifadelerini kullandı.
Tören sonrası engelli askerler terhis belgelerini alıp, aileleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi. - Van