Ergenekon'da Mehmet Eymür Dinleniyor

Son Güncelleme:

Eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür, "Savaş durumu olduğunda çıkarılıp kullanılmak üzere yeraltına silah ve mühimmat depolandığını biliyorum" dedi.

Ergenekon Davası'nda tanık sıfatıyla dinlenen eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür, "Savaş durumu olduğunda çıkarılıp kullanılmak üzere yeraltına silah ve mühimmat depolandığını biliyorum" dedi.


İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 65'i tutuklu 273 sanıklı Ergenekon Davası'nın 215'inci duruşmasında eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür tanık sıfatıyla dinleniyor.


Eymür'ün verdiği ifade daha sonra yüzüne okundu. Eymür, ifadenin okunmasının ardından Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'in sorularını yanıtladı. Savcı Pekgüzel, Eymür'e, kendisine ait "atin.org sitesinde yayınlanan "NATO Ülkelerinde Faaliyet Yürüten Beyaz ve Siyah Kuvvetler" başlıklı yazısını hatırlatarak, " Türkiye'de de böyle yapılanmalar var mı?" diye sordu. Eymür, Türkiye'de bazı örgütlenmelerin olduğunu söyleyerek, "Bu tarz örgütlenmeler ülke menfaatine gibi görünse de kotrol dışındaysa devlet aleyhine faaliyetler yürütebilir" dedi. Eymür'ün sözleri üzerine, Savcı Pekgüzel, "Yazınızda bu kuvvetlerin yeraltına mühimmat ve silah gömdüklerinden bahsediyorsunuz. Türkiye'de de böyle silah gömülme olaylarını biliyor musunuz?" diye sorunca Eymür de, "Savaş durumu olduğunda çıkarılıp kullanılmak üzere yeraltına silah ve mühimmat depolandığını biliyorum. O zaman Rusya korkusu vardı. Üzerinden o kadar zaman geçti ki, bazı depoların yerleri unutuldu. Ancak, bu son soruşturmalarla ilgili yapılan kazılarda bulunan mühimmat ve silahların, bu depolardaki silahlar olup olmadığı konusunda bilgim yok" diye cevap verdi. Savcı Pekgüzel'in, "gercekergenekon.4t" isimli internet sitesinde yayınlanan ve dava konusu Ergenekon örgütü yapılanmasıyla alakalı yazıları okuyarak sorduğu sorulara Eymür, sitenin iddia edildiğinin aksine kendisine ait olmadığını söyleyerek, "Bana ait olduğu iddia edilen bir çok site vardı. Ben hiçbir şeyi gizli yapmadım. Her zaman açık adım ile riskleri de alarak yazdım. Zaten bu kadar siteye yetişmem de mümkün değil. Tek başına yazan bir insanım. Yanımda bir ekip de yok" dedi.


Pekgüzel, "İnternet sitesinde sizin alıntılarınızdan oluşan bir yazı ve devamında sizin yorumunuz olduğu anlaşılan bir yazı var. Ergenekon belgelerinde doğruların yansıtıldığını söylüyorsunuz" demesi üzerine Mehmet Eymür, bütün belgeler olmasa da katıldığı belgeler olduğunu belirtti. Eymür, Tarık Ümit soruşturması ile ilgili bilgisinin sorulması üzerine de "Tarık Ümit tahkikatı engellenmiştir. Tahkikatı yürüten subay görevden alınarak, Diyarbakır'da görev yapan Veli Küçük'ün emrine verilmiştir. Veli Küçük'e bu durumun aslını sorduğumda da 'Korunsun diye verilmiştir' cevabını verdi" diye konuştu.


(BB) - İstanbul/ Silivri

Kaynak: DHA