Petekleri açınca şaşkına döndü! Dünyada 10-15 yılda bir gerçekleşiyor

Son Güncelleme:

Eskişehir'in Alpu ilçesinde yaklaşık 11 yıldır arıcılık yapan Hakkı İşçi, kovanlarını kontrol ederken alışılmışın dışında bir manzarayla karşılaştı. Peteklerde sarı ya da kehribar yerine yeşil renkli bal gören İşçi, nadir rastlanan bu ürüne “zümrüt balı” denildiğini söyledi. Üretici, balın kaynağını ve özelliklerini belirlemek için laboratuvar analizi yaptıracaklarını belirtti.

Petekleri açınca karşısına çıkan yeşil renk, Eskişehirli bal üreticisi Hakkı İşçi'yi şaşkına çevirdi. İşçi, yıllardır arıcılık yapmasına rağmen bu kadar yoğun yeşil renkle ilk kez karşılaştığını söyledi.

PETEKLERİN İÇİ YEMYEŞİL OLDU

Eskişehir'in Alpu ilçesine bağlı Ağaçhisar Mahallesi'nde yaklaşık 11 yıldır bal üretimi yapan Hakkı İşçi, kovanlardaki petekleri kontrol ederken dikkat çekici bir görüntü fark etti. Normalde sarı ve kehribar tonlarında bal üreten arıların bu kez petekleri yeşil renkte bal ile doldurduğu görüldü. İşçi, daha önce de benzer renk değişiklikleri gördüklerini ancak bu yıl yeşil rengin çok daha yoğun olduğunu belirtti.

"YEŞİL BALA 'ZÜMRÜT BALI' DİYORLAR"

Bal üreticisi Hakkı İşçi, karşılaştığı ürünün halk arasında “zümrüt balı” olarak adlandırıldığını söyledi. İşçi, "Şüpheleniyorduk, daha önceden de böyle renkler görüyorduk ama bu yıl gerçekten çok yoğundu. Yeşil bala 'zümrüt balı' diyorlar." ifadelerini kullandı. Yeşil rengin, arıların çevredeki özel bitkilerden topladığı nektar ve salgılarla bağlantılı olabileceğini belirten İşçi, bitkilere yeşil rengini veren klorofilin de bu süreçte etkili olduğunu düşündüklerini anlattı.

"10-15 YILDA BİR GERÇEKLEŞEN BİR DURUM"

İşçi, bu tür balın son derece nadir görüldüğünü savunarak şunları söyledi: "Bu bal doğadaki özel bitkilerden, nektarlardan, salgılardan, bitki örtüsünden kaynaklı sebeplerden dolayı oluşan bir durum. Bitkilere yeşil rengini veren klorofil diye bir etken madde var. Tabii yoğun bir şekilde bundan arı nektar aldığında rengi de bu şekilde oluyor. Gerçekten çok etkileyici bir durumdu. Çok nadiren karşılaşılan bir durum. Dünyada da 10 yılda 15 yılda bir gerçekleşen bir durum."

TADI DA ALIŞILMIŞ BALDAN FARKLI

Hakkı İşçi, yeşil balın yalnızca rengiyle değil tadıyla da farklı olduğunu ifade etti. İşçi, balın odunsu ve keskin bir tada sahip olduğunu, buna rağmen oldukça lezzetli bulduğunu söyledi. Yeşil rengin kavanoza alındıktan sonra ton değiştirebildiğini de ekledi.

Kaynak: İHA