Gana Cumhurbaşkanından Gana'ya Yatırım Çağrısı

Son Güncelleme:

Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama ve beraberindeki işadamı heyeti MÜSİAD'ı ziyaret etti.

Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama, Gana Savunma Bakanı Korgeneral J.t. Smith, Türkiye'nin Gana Büyükelçisi Aydın Turhan, Gana'nın Türkiye Büyükelçisi İbrahim Abass ve Ganalı işadamlarından oluşan bir heyetle MÜSİAD'ı ziyaret etti. Konuk misafirleri MÜSİAD Genel merkezdeki akşam yemeğinde MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Murat Kalsın, Ali Rıza Arslan, Nazım Özdemir, Av.Kerim Altıntaş, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri Ümit Kiler, Kemal Yamankaradeniz, Eyüp Akbal ve Ergun Kont ağırladı.


MÜSİAD Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen ziyaret öncesi Ganalı işadamları ve MÜSİAD üyesi işadamları arasında ikili iş görüşmelerinde bulunuldu. Karşılıklı gerçekleştirilen iş görüşmelerinin ardından Gana Cumhurbaşkanı Mahama ve MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Kalsın, Ganalı ve MÜSİAD üyesi işadamlarına hitap etti. MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Murat Kalsın, MÜSİAD üyesi bir firmanın Gana'da 14 bin konutluk bir proje için kredisinin uluslararası kaynaklardan sağlanması noktasında sonuca varıldığının müjdesi ile başladığı konuşmasında bu gelişmenin iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişimine büyük katkı sağlamasının yanı sıra, bundan sonraki süreçte MÜSİAD üyelerinin Gana'ya yatırımı konusunda da pozitif etkisi olacaktır dedi.

15 Yıldır Tamamlanamayan Külliye Tamamlanıyor

Geçtiğimiz 2012 yılında MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu'nun 13 kişilik bir heyetle Gana'ya düzenlemiş olduğu iş seyahatinden olumlu sonuçlar aldığını söyleyen MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Murat Kalsın, 15 yılı aşkın bir süre önce yapımına başlanan ve bir türlü bitirilemeyen Akra Furkan Camii ve Külliyesini MÜSİAD üyesi bir firmanın devraldığını ve 2013 yılı sonunda tamamlayacağını söyledi. Kalsın, "İçinde 10.000 kişilik Cami, Gana Baş Müftülük Makamı ve Lojmanı, Eğitim Fakültesi ve Öğrenci Yurdu bulunacak bu kompleks aynı zamanda Türk Gana kardeşliğinin sembolü olarak Gana semalarına yükselecek" diyerek bir müjdeyi daha duyurmuş oldu.


"Türkiye'de görülen hızlı ekonomik büyümeden çok etkilendik"


Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama, işadamlarına hitaben yaptığı konuşmasında Türk işadamlarını, Gana'ya yatırıma davet etti. Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama iki ülke arasındaki son dönemde yaşanan ticari ilişkilere atıfta bulunarak "Gana ve Türkiye, ortak demokratik değerleri paylaşan ve sürdürülebilir ekonomik kalkınma için gerekli olan barış, istikrar ve güvenliğe sahip iki ülkedir. Yakın zamanda Türkiye'de görülen hızlı ekonomik büyümeden çok etkilendik ve Türkiye'nin Afrika ülkeleri ile kuvvetli dostluk bağları ve gerçek bir ortaklık gerçekleştirmeyi istemiş olmasından da büyük memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.

"Türkiye'nin Afrika PolitikasınıMemnuniyetle Karşılıyoruz"

Cumhurbaşkanı Mahama, Türkiye'nin diplomatik, siyasi, ekonomik ve diğer alanlarda daha yakın işbirliğine dayalı yeni Afrika politikasını memnuniyetle karşıladıklarının altını çizerek "Türkiye'nin Afrika'ya açılım politikasında Gana'yı kilit aktörlerden ve stratejik ortaklardan biri olarak görmesinin ikili ilişkilerimizi daha da geliştirmeye katkı sağlayacağını belirtmek isterim" dedi.


"MÜSİAD Gana'da Ofis Açsın"


Gana'nın turizm potansiyeline de değinen Gana Cumhurbaşkanı Mahama, Gana'da yeterli otel bulunmadığını, iki hafta önceden rezervasyon yaptırılmaması durumunda otel odası bulmanın zor olduğunu ve arzın düşük olması sebebiyle fiyatların da yüksek olduğunu ifade ederek, Türk inşaat firmalarını özellikle bu konuda Gana'ya yatırım yapmaya davet etti. Türk Hava Yolları'nın düzenli uçuşları olduğunu, Gana'nın artık Türkiye'ye uzak olmadığını belirten Mahama, Türk işadamları için şemsiye konumunda olan MÜSİAD'ın, en kısa sürede Gana'da da bir ofis açmalarını temenni ettiğini belirtti, Türk işadamlarını Gana'ya şahsen davet ettiğini söyledi.

Kaynak: Bültenler