Uygulamayı yükle! YÜKLE

Gurbetçılerin Kemençe Keyfi

Son Güncelleme:

Samsun'da 24 Yıllık Kemençe Ustası İbrahim Çelebi, Yaptığı Kemençeleri 11 Ülkede Gurbetçilere Gönderiyor.

SAMSUN'da 24 yıllık kemençe ustası İbrahim Çelebi, yaptığı kemençeleri 11 ülkede gurbetçilere gönderiyor. Çelebi, özellikle yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının kültürlerini tanıtmak amacıyla kemençe aldığını söyledi.


Baba mesleğini devam ettiren 52 yaşındaki İbrahim Çelebi, kemençenin son yıllarda sadece Karadeniz bölgesinde çalınan bir çalgı olmaktan çıkıp Türkiye'ye hatta tüm dünyaya yayıldığını söyledi. Yurt dışında bulunan Türklerin, kültürlerini gittikleri ülkelerde devam ettirmek ve tanıtmak için kemençe alıp çaldıklarını dile getiren Çelebi, "24 yıldır el yapımı kemençe imal ediyorum. Özellikle son 10 yılda yurt dışındaki vatandaşların kemençeye olan ilgisi daha da arttı. Kemençenin yayılmasının ardında gurbetçilerin kültürlerini gittikleri ülkede devam ettirme çabası var. Şuanda Samsun'dan Almanya, Hollanda, Yunanistan, İsviçre, Belçika ve Fransa'nın da aralarında bulunduğu 11 ülkeye kemençe satışı yapıyorum"dedi.


Çelebi ayrıca, ABD Başkanı Barack Obama'nın göreve gelmesinin ardından "Barış kemençesi" yaptığını ve kendisine gönderilmesi için ABD'nin Ankara'ya Büyükelçiliğine bu kemençeyi gönderdiğini dile getirdi. İyi bir kemençe yapmanın zaman aldığını ve çok emek vermek gerektiğini belirten Çelebi, "9 parçadan oluşan kemençeyi özenle yapıyorum. Farklı modeller geliştiriyorum. Yaptığım kemençelerde el işlemeciliği çok fazla olduğu için fiyatları 500 TL ile 1000 TL arasında değişiyor. Talep olursa kemençelere altın işleme bile yapabiliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: DHA