Henri Barkey: ABD, Başbakan'ın Söylemlerinden Rahatsız

Son Güncelleme:

Lehigh Üniversitesi öğretim üyesi Henri Barkey, Barkey, "Amerika Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın söylemlerinden rahatsız." dedi.

Lehigh Üniversitesi öğretim üyesi Henri Barkey, Yapılan yolsuzluk operasyonu Amerika'dan nasıl görüdüğünü ve bundan sonra ne olacağına yönelik değerlendirmeler yaptı. Barkey, "Amerika Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın söylemlerinden rahatsız" dedi.

"TARAFLAR ARASINDA KIRILMA YAŞANIYOR"

Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtlayan ve AK Parti Hükümeti ile Gülen Hareketi arasındaki gerginlik haberlerine değinen Barkey, "Taraflar arasında bir kırılma yaşanıyor, ancak bu kırılma geçici olacak ve partinin başına başka bir isim geçtiği takdirde sona erecek, çünkü partinin tabanı ile Gülen Hareketi'nin tabanları aynı ideolojiye sahip" dedi.

"OPERASYON SONNUÇLARI SEÇİMLERDE GÖRÜLECEK"

Barkey, Türkiye'de bakanların oğulları, belediye başkanları ve inşaat sektörünü kapsayan yolsuzluk operasyonunun sonuçlarının çok ciddi olacağını, en büyük etkisinin de yaklaşan yerel seçimlerde görülebileceğini savundu.

"AMERİKA ÇOK RAHATSIZ"

Barkey, gezi olayları sonrası hükümetten gelen komplo teorilerinin, Obama ile Erdoğan ilişkisini bozduğunu ve yolsuzluk operasyonu sonrası yine aynı söylemin kullanıldığına değinerek şunları söyledi:

"'İŞİN İÇİNDE AMERİKA VAR' SÖYLEMLERİNDEN AŞIRI DERECEDE RAHATSIZ"

"Amerika, Türkiye'de başbakan ve partisinden yükselen "işin içinde Amerika var' söylemlerinden aşırı derecede rahatsız. 17 Mayıs'ta Erdoğan Beyaz Saray'da yemek yiyor, iki hafta sonra kendisi, partisi, Amerikalıları Gezi olaylarıyla suçluyor. O zaman Beyaz Saray'da ne yapıyordunuz?"

"GÜLEN HAREKETİ ERDOĞAN'IN FAZLA GÜÇLENMESİNDEN RAHATSIZ"

Barkey, "Gülen hareketi, Erdoğan'la birlikte askeri siyasi hayattan çıkarma konusunda yaptığı işbirliği sonrasında, hareketin Erdoğan ve partisinin de en az askeriye kadar güçlü bir oluşum haline gelmesinden rahatsız" dedi. Hükümet ile Gülen Hareketi arasında yaşanan gerginliğin çıkış noktasının geçtiğimiz aylarda yaşanan MİT krizi olduğunu öne süren Barkey, Hükümetin bundan sonra başlattığı tasfiyelerle gerginliğin iyice tırmandığını öne sürdü.

"GÖZALTILARIN DERSHANE KRİZİ İLE İLGİSİ YOK"

Yolsuzluk operasyonu çerçevesinde başlayan gözaltına almaların dershanelerin kapatılması konusunda yaşanan anlaşmazlıklarla ilgisi olmadığını savunan Barkey, "Dershaneler tartışması çok yeni, operasyon ise daha uzun süredir devam eden bir soruşturmanın eseridir.

"YOLSUZLUK BAŞKA İSİMLERE SIÇRAYARAK DAHA DA BÜYÜYEBİLİR"

Yolsuzluk soruşturması sadece bakanlara değil belki de Başbakan Erdoğan'a yakın başka isimlere de sıçrayarak daha da büyüyebilir. Bu nedenle adı yolsuzluğa karışmayan milletvekillerinin partiyi kurtarmak için dönebilecekleri tek isim Abdullah Gül'dür" iddiasında bulundu.

Kaynak: ANKA