Karate, İçine Kapanık Olan Çocukları Sosyalleştiriyor"
Türkiye Karate Federasyonu Başkanı Delihasan: "Karate, insanı eğiten, toplumdaki kötü duygulardan arındıran, barışçıl bir spor" "Karate, içine kapanık çocukları sosyalleştiriyor.
AYŞE YILDIZ - Türkiye Karate Federasyonu Başkanı Esat Delihasan, karatenin insanı eğiten, toplumdaki kötü duygulardan arındıran, barışçıl bir spor olduğunu belirtti.
Delihasan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karate branşına her geçen gün ilginin arttığını dile getirerek, 7'den 70'e herkesin bu sporu yapabildiğini söyledi.
Karatenin, disiplin sporu olduğu için toplumda bilinenin aksine insanın kendisini kontrol etmesini ve vurduğunda rakibine zarar vermemeyi gerektiren bir branş olduğunun altını çizen Delihasan, "Rakibinize çok kuvvetli, çok hızlı vuruyorsunuz ama temas ederken bir o kadar da kontrol edip, o darbeyi durdurmanız gerekiyor. Bu anlamda insanı eğiten, toplumdaki kötü duygulardan arındıran, barışçıl bir spor" diye konuştu.
Kata yarışmalarında bütün tekniklerin başlangıcının blog olduğunu anlatan Delihasan, şunları kaydetti:
"Yani savunmayı ve geliştirmeyi hedefler, ondan sonra rakip durmuyorsa taarruza karşılık vermeyi hedefler. Kısacası önce saldırı değildir. Onun için de teknik terbiyesini gerektirir. İçine kapanık olan çocukları sosyalleştiriyor. Bu, bilimsel olarak da kanıtlandı. Çok agresif, kavgacı, sağa sola sarkan çocukları da normal seviyeye getiriyor. Bu açından, toplumda psikolojik gelişimin de sağlanması açısından yapılması gereken bir spor dalı olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda yaptığımız bazı çalışmalar da var."
Agresif çocuklara yönelik çalışma
Delihasan, İstanbul'da toplum destekli polislerle agresif çocuklara yönelik bir çalışma yaptıklarını ve projeyi pilot il olarak bir yıl uyguladıklarını ifade ederek, "Çok iyi verim aldık. Bu yıl 20 ilçede İstanbul'da binden fazla çocuk üzerinde çalışıyoruz ve çok iyi geri dönüşümler alıyoruz. Bu anlamda da bütün Türkiye'de bunu yapıp, devam ettirmek istiyoruz. Dezavantajlı gruplara yönelik bunu uyguluyoruz. Türkiye geneline bunu yayacağız" şeklinde konuştu.
Dezavantajlı grupların yanı sıra bütün kesimleri kavrayıcı şekilde çalışma yaptıklarının altını çizen Delihasan, şöyle devam etti:
"Çantasını bir yere atan, ayakkabısını bir yere fırlatan, camı, çerçeveyi kıran çocuk iki ay sonra bakıyorsunuz, çantasını, ayakkabısını düzgün sıraya koyuyor. Esas duruşa geçiyor ve bayrağa selam veriyor. Arkadaşına selam veriyor. Birlikte yaşamayı, arkadaşlık etmeyi, sosyal iletişim kurmayı öğreniyor. Bu açıdan çok önemli bir spor." - Erzurum