Kula'da Badem Hasadı Başladı
MANİSA'nın Kula İlçesi'nde, tütüne alternatif ürün olarak 10 yıl önce dikimine başlanan ve zamanla yaygınlaşan badem üretiminde, hasat çalışmalarına başlandı.
MANİSA'nın Kula İlçesi'nde, tütüne alternatif ürün olarak 10 yıl önce dikimine başlanan ve zamanla yaygınlaşan badem üretiminde, hasat çalışmalarına başlandı.
Kula'nın en büyük badem üreticilerinden Mehmet Yağcı'nın Şeritli Mahallesi'ndeki bahçesindeki hasada, Kula Kaymakamı Murat Güven, Kula İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Hikmet Aybars Hayta, Kula İlçe Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürü Bilgin Sarısu ve Kula Ziraat Odası Başkanı Nuri Topal da katılıp, üretici ve işçiler ile sohbet etti. 150 dönüm araziye 10 yıldan bu yana diktiği 5 bin fidan ile badem üretimi yapan Mehmet Yağcı, "Geçen yıl hasat normaldi. Bu yıl ürün biraz daha fazla. Geçen yıl bademi kilosu 10 liradan tüccara sattık. Bu yıl için ise henüz fiyat belirlenmedi. Fiyatın bu yıl çok daha iyi olmasını bekliyoruz" dedi.
Kula İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bilgin Sarısu da ilçedeki 7 bin 500 dekarlık alanda badem dikimi yapıldığını belirterek, "2006 ile 2011 yılı arasında dikimi yapılan badem ağaçları ürün vermeye başladı. Bu da yaklaşık 5 bin dekar alana denk geliyor. Bu alanlardan 250 ton badem rekoltesi bekliyoruz. Kula'yı, badem üretim merkezi üssü haline getireceğiz" dedi. Sarısu, badem fidanı dikmek isteyen üreticilere bakanlıklarının hibe desteğinin sürdüğünü de söyledi.
Kula Ziraat Odası Başkanı Nuri Topal, bademde 2006-2011 yılları arasındaki dikimlerde çeşit belirlemede sıkıntılar yaşandığı için tam kapasite verim alamadıkladrını belirtip, "2012 yılından itibaren çiftçimize elimizden gelen tüm destekleri sağlamak için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın vermiş olduğu yetkiyle 'Tarım Danışmanlığı Sistemi'ne geçtik. Çiftçilerimize mühendislerimizi gönderip, her bahçemizde ayda bir defa kontrol yaptırıp, gereken desteği veriyoruz" dedi.
- Manisa