Mavi Marmara'da Yaşamını Yitiren Türkler New York'ta Anıldı
Gazze'ye insani yardım götürürken uluslararası karasularda İsrail komandolarının, gemiye saldırısı sonucu yaşamını yitiren 9 Türk, New York'un Brroklyn semtinde bir kilisede düzenlenen törenle anıldı.
Gazze'ye insani yardım götürürken uluslararası karasularda İsrail komandolarının, gemiye saldırısı sonucu yaşamını yitiren 9 Türk, New York'un Brroklyn semtinde bir kilisede düzenlenen törenle anıldı.
Gemide yaşamını yitiren Türkler için bir dakikalık saygı duruşunun yapıldığı törende, konuşmacılar, İsrail askerlerinin silahsız ve kendilerini korumaya çalışan insanlara karşı 'katliam' gerçekleştirdiğini, ancak bu katliamla İsrail'in kendi kendini vurduğunu anlattı. Mavi Marmara gemisine yapılan saldırı görüntülerinin bulunduğu hafıza kartını iç
çamaşırına saklayarak İsrailli askerlerden kaçırmayı başaran Kore asıllı Amerikalı yönetmen ve insan hakları savunucusu Iara Lee'nin, belgeseli de anma töreninden gösterildi.
Brooklyn'deki törene çok sayıda Amerikalı medya mensubunun ve Amerikalıların katılımı dikkat çekti. Konuşmacılardan, 'Brooklyn House of Lord' Pastörü Erin, 'Filistinliler, normal gündelik bir yaşam sürdürmeye çalışıyorlar. Ama abluka yüzünden en temel gereksinimlerini bile karşılayamıyorlar. Onlara yardım götürenler de katliama uğruyor. Biz kilisemizi bu etkinliğe açtık, çünkü Tanrı, ezenin değil, ezilenin yanında olmayı buyurur.' diye konuştu.
Pastör Erin, ezilenlerin İsrailliler olması durumunda onlara da kapılarını açmaya hazır olduklarını dile getirdi.
ABD'nin İsrail'e verdiği desteği eleştiren Bill Dowrus da 'Bizim ödediğimiz vergilerle İsrail'e milyarlarca dolarlık maddi ve silah yardımı yapılıyor' diye konuştu. Dowrus, İsrail'i 'terörist devlet' olarak niteledi.
Konuşmasına 'Özgür Filistin' diyerek başlayan Brooklyn Belediye Meclisi Üyesi Charles Borron, Filistinlilere destek verdiği için, Musevi çevrelerden tehdit ve küfürler içeren e-mail ve telefonlar aldığını anlattı. Baskıya ve ablukaya karşı mücadelenin sürmesi gerektiğini, sonucun zaferle sonuçlanacağına inandığını dile getiren Borron, 'Ben Gazze'de hastanelerde yaşananları kendi gözlerimle gördüm. En basit ilaçlar olmadığı için ölen insanları gördüm. Bana Musevilerin yaşadığı zulümleri anlatanlar, kendilerinin Filistinlilere yaşattıkları zulmü görmezden geliyorlar, bizim de görmezden gelmemizi istiyorlar. Konuşmaya nereden başlayacağız o zaman? Gerçek terörist kim?' diye konuştu.
İsrail saldırısı sırasında Mavi Marmara gemisinde bulunan 'Yaşasın Filistin (Viva Palestina) hareketinin temsilcisi Kevin Ovenden da, İsrail'in uluslararası karasularda 9 kişiyi öldürüp onlarca kişiyi yaradığını anımsatarak, 'Onların kanları şimdi Gazze kıyılarındaki sularda. Ama, onların kanları 'gel-git'in yönünü değiştirdi. Mavi Marmara, Filistin için, Gazze için, İsrail ve tüm dünya için yeni bir başlangıç noktası oldu, çekim alanlarını değiştirdi' diye konuştu. Gemide yaşamını yitiren 9 Türk'ün bu değişime katkıları ile kahraman olarak anılacaklarını söyleyen Ovenden, 'İsrail, komandolarının linç edilmekle karşı karşıya kaldıklarını söylüyor. Otomatik silahlı askerlere karşı, silahsız kişilerin kendilerini savunma girişimi, linç edilmek olarak gösteriliyor, ben böyle bir linç deneyimini ilk kez görüyorum' dedi. Mavi Marmara gemisine, İsrailli komandoların hücumbotlar ve helikopterlere gerçekleştirdiği saldırıyı videoya kaydettikten sonra, görüntüleri iç çamaşırında saklayarak İsrail askerlerinden kurtarmayı başaran Kore asıllı Amerikalı yönetmen ve insan hakları savunucusu Iara Lee de, çektiği görüntülerin her şeyin tanığı olduğunu dile getirdi.
Nafiz ALBAYRAK - NEWYORK/ DHA