Merkel'den Edoğan'a İtidal Çağrısı
Passauer Neue Presse gazetesine verdiği demeçte gündeme ilişin açıklamalarda bulunan Merkel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta sonundaki Köln ziyaretiyle Türk vatandaşlarına hitaben yapacağı konuşmayı değerlendirdi.
Passauer Neue Presse gazetesine verdiği demeçte gündeme ilişin açıklamalarda bulunan Merkel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta sonundaki Köln ziyaretiyle Türk vatandaşlarına hitaben yapacağı konuşmayı değerlendirdi.
Merkel Erdoğan'ın yapacağı konuşmayla ilgili, " Türkiye'de yaşanan son gelişmeler ışığında bunun doğru bir sinyal olacağını düşünüyor musunuz?" sorusuna, "Başbakan Erdoğan, geçmişte de Köln ve Berlin'de bu tür konuşmalar yaptı. Eminim ki Başbakan, cumartesi sorumluluk ve hassasiyet duygusuyla hareket edecektir" karşılığını verdi.
Başbakan Erdoğan'ın, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) 10. yıl etkinliğine katılmak için 24 Mayıs'ta Almanya'yı ziyaret etmesi bekleniyor. Başbakan Erdoğan, UETD etkinliğinin düzenleneceği Köln Lanxess Arena'da Türk vatandaşlarına hitap edecek.
Alman politikacılardan mesaj
Hristiyan Demokrat Birlik'in Avrupa Parlamentosu milletvekili Elmar Brok da Başbakan'a mesaj gönderdi. Brok, "Köln onbinlerce Türk'ün sorunlarının taşındığı bir yer haline getirilemez. Başbakan Erdoğan Almanya'da kutuplaşmanın artmasına neden olacaksa, o zaman cumartesi günkü konuşmasından vazgeçmesi iyi olur" dedi.
Brok, Erdoğan'ın konuşması öncesinde kamuoyuna ölçülü olunması yönünde bir açıklama yapması gerektiğini de savundu.
Hrıstiyan Sosyal Birlik Partisi Genel Sekreteri Andreas Scheuer ise Die Welt gazetesine verdiği demeçte, Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Almanya'daki Türk vatandaşlarının da oy kullanacak olmasına değinerek, uluslararası bağımsız gözlemcilerin Almanya'daki oy kullanma sürecini takip etmesini talep etti.
Scheuer, seçimlerin Almanya'da bir 'gösteriye' dönüşmemesi gerektiğini belirterek, "Almanya topraklarında sadece sıkı bir biçimde hukuk devletine ve demokrasinin temel değerlerine uygun olarak yapılacak bir seçimi kabul ederiz. Türkiye'deki son gelişmeler Almanya'daki oy verme sürecinin bu prensipleri ihlal edeceği yönünde endişelerimizin doğmasına neden oldu" dedi.
Kaynak: AA, Deutsche Welle