Önce Elini Öptü Sonra Dolandırdı )
İstanbul'da yaşlı kişileri Avro olduğunu söyleyerek değeri çok düşük Peru, Brezilya ve İran paraları vererek dolandıran 10 kişi gözaltına alındı.
İstanbul'da yaşlı kişileri Avro olduğunu söyleyerek değeri çok düşük Peru, Brezilya ve İran paraları vererek dolandıran 10 kişi gözaltına alındı.
Şüphelilerle birlikte 1 milyon 880 bin İran, 240 bin Brezilya ve 580 bin Peru paraları ele geçirildi. Ele geçen bütün paraların Türk Lirası değerinin yaklaşık 400 TL olduğu belirtildi.
Şüphelilerin yaşlı insanları dolandırmaya gelmeleri saniye saniye güvenlik kameralarına yansıdı. Görüntülerde şüphelilerin dolandırmaya geldikleri yaşlı kişilerin ellerini öptüğü görülüyor.
Haber-Kamera/Mehmet AKTARAN-İSTANBUL DHA
Yankesicilik Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, evlerini kiralayan yaşlıları kaparo verme bahanesiyle dolandıran kişileri takibe aldı. Çalışmalarda sırasında kiralanan evlerdeki binaların güvenlik kamera görüntüleri incelendi. İncelemede, dolandırılan iki yaşlı kişi ile ev bakmaya gelen kişilerin güvenlik kameralarına yansıdıkları ortaya çıktı. İki ayrı görüntünün birinde, dolandırılacağından habersiz olan yaşlı kişi, eve bakmayan kişiyi bina girişinde karşılıyor. Gelen kişi yaşlı adamın elini öpüyor. Ardından birlikte binaya giriyorlar.
Diğer görüntüde, iki kişi dolandıracakları kişi ile asansöre birlikte binerken görülüyor.
Ekipler görüntülerdeki kişilerin daha önce de benzer suçlardan poliste kaydı bulunan kişiler olduklarını belirledi. Bu kişilerin kimlik ve adreslerinin belirlenmesinin ardından İstanbul'un çeşitli semtlerinde 16 ayrı adrese eş zamanlı operasyonlar düzenlendi. Operasyonlarda, elebaşları Bülent T. ve Metin E.'nin de aralarında bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı. Asayiş Şube Müdürlüğü'ne getirilerek sorgulaması yapılan 10 kişinin tamamının da dolandırıcılıktan sabıkalı oldukları belirlendi. Emniyete çağrılan 89 yaşlı kişi de şüphelileri teşhis etti. Soruşturmada, şüphelilerin 89 kişiyi aynı yöntemle toplam 370 bin lira dolandırdıkları anlaşıldı.
AKIL ALMAZ DOLANDIRICLIK YÖNTEMİ
Şüpheliler, camlarda asılı kiralık ilanlarından kurbanlarıyla telefonla irtibat kuruyorlar. Gençlerin işte oldukları gündüz vakitlerini seçiyorlar. Ardından eve bakmaya geliyorlar. Kurbanlarının yaşlı olmalarına özen gösteriyorlar.. Pazarlık yaptıktan sonra kaparo verme bahanesiyle yaşlılara değeri düşük İran Riyali veya tedavülden kalkmış Latin Amerika Ülkelerini tedavülden kalkmış paralarını Avro diye veriyorlardı. Verdikleri paranın para üstünü alıp ortadan kayboluyorlar. Polis zanlılarla birlikte 1 milyon 880 bin lira İran parası, 580 bin lira Peru parası ve 240 bin lira Brezilya parası ele geçirdi. Bu paralardan 1 milyon 880 bin lira İran parasının Türkiye'deki değerinin 400 lira olduğu, Peru ve Brezilya paralarının ise tedavülden kalkan değersiz paralar olduğu öğrenildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edilen 10 kişiden 7'si tutuklanarak cezaevine gönderildi.