Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Olaylar
Anti balakalar daha fazla denetim sahibi olmak istiyor.
Orta Afrika Cumhuriyeti'nde geçici Kamu Güvenliği Bakanı Albay Wangao Kizimale başkent Bangui'nin bazı mahallelerini askeri bölge ilan ederken, Hıristiyan Anti-balaka grubu daha fazla denetim sahibi olmak istediğini açıkladı.
Ülkenin güneyindeki Anti-balakaların yetkilisi Yüzbaşı Gilbert Kamezou-Lai, AA'ya yaptığı açıklamada, Kzimale'ye, krizin sonlandırılmasına yönelik grubun taleplerini özetleyen bir bildiri gönderdiğini belirtti.
Kamezou-Lai, "Anti-balakaların daha fazla denetim sahibi olmasının kolaylaştırılması, ödül olarak rütbelendirilmeleri ve bazılarının kışlalara yerleştirilmesi" olduğunu söyledi.
Hükümetin her türlü baskısının sonuç vermeyeceğini vurgulayan Kamezou-Lai, "Bangui'de görev yaparsam daha yararlı olabilirim" ifadesini de kullandı.
Kamu Güvenliği Bakanı, dün Bangui'deki Fouh, Boy-Rabe, Gobongo ve 5 Kilometre mahallelerini askeri bölge ilan etmişti. Bu karar, Fransa'nın Sangaris operasyonu, Afrika ülkeleri öncülüğündeki barış gücü (MISCA) komutanları ve hükümet arasında yapılan ortak güvenlik toplantısından sonra alınmıştı.
Toplantı, Anti-balakalar ile MISCA'da görev yapan Burundi askerleri arasındaki çatışma üzerine düzenlenmişti. - Ankara