TBMM Başkanvekili Sağlam Açıklaması
"Sayıştay Başkanlığı, 2011 yılına ait denetim raporlarının süreçleri tamamlanamadığından TBMM'ye sunulacak herhangi bir raporun bulunmadığını ifade etmiştir".
TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, Sayıştay Başkanlığı'nın, 2011 yılına ait denetim raporlarının süreçleri tamamlanamadığından TBMM'ye sunulacak herhangi bir raporun bulunmadığını bildirdiğini kaydetti.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun, Sayıştay raporlarına ilişkin yazılı soru önergesini yanıtlayan Sağlam, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Sayıştay Başkanlığı tarafından sunulmuş, 12'si performans denetimine ilişkin olmak üzere toplam 19 Sayıştay Başkanlığı Raporu bulunduğunu belirtti.
Sağlam, TBMM'nin denetimine tabi kuruluşların 2009 Yılı Denetim Raporları ile Sayıştay denetimine tabi kuruluşlarla ilgili olarak hazırlanan ve denetim işleri tamamlanmış bulunan kuruluşların 2010 ve 2011 yıllarına ait denetim raporları üzerinde TBMM KİT Komisyonu'nun çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.
Sağlam, cevabında, "Sayıştay Başkanlığı tarafından 2013 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ve 2011 yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı görüşmelerinde dikkate alınmak üzere TBMM'ye sunulması öngörülen raporlardan Dış Denetim Genel Değerlendirme Raporu ve Faaliyet Genel Değerlendirme Raporu Başkanlığımıza sunulmamıştır" dedi.
Mehmet Sağlam, Sayıştay Rapor Değerlendirme Kurulu'nun, bazı kanunlarla getirilen değişikliğin gerektirdiği yasal süreçlerin tamamlanmamış olması nedeniyle, hukuken eksik bulunan raporların görüşülemeyeceği kararını verdiğini ve bu nedenle söz konusu raporların TBMM Başkanlığı'na sunulmadığını bildirdi.
Anayasa Mahkemesi'ne açılan iptal davası sonucunda verilen kararın ardından söz konusu raporların gönderilip gönderilemeyeceği konusunun Sayıştay Başkanlığı'na sorulduğunu belirten Sağlam şunları kaydetti:
"Sayıştay Başkanlığı'nın cevap yazısında, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının yürürlüğe girmesi, her ne kadar Sayıştay'ın TBMM'ye rapor sunamama gerekçesini kısmen ortadan kaldırmış olsa da bahse konu raporların, ilgili yıl Genel Uygunluk Bildirimiyle birlikte Meclis'e sunulması gerektiği ve 2011 yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu ile 2013 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nun TBMM tarafından kabul edilmiş olduğundan hareketle günümüz itibarıyla TBMM'ye sunulmasının yasal bir zemininin kalmadığı belirtilmiştir.
Cevap yazısında, mevcut durumda Sayıştay'da 2011 yılı denetimlerine ilişkin hukuki süreci tamamlanmış herhangi bir raporun bulunmadığı, bununla birlikte TBMM'ye zamanında sunulmayan raporlar hakkında mevzuatta ne yapılacağına ilişkin bir hükmün de yer almadığı kaydedilmiştir.
Sayıştay'ın 2012 yılının denetimlerine başladığı ve söz konusu yıla ait raporların hazırlanma sürecinin devam ettiği, bu nedenle 2011 yılına ait denetim raporlarının tamamlanmasının mümkün olmadığı, aksi halde 2012 yılına ilişkin denetim raporlarının zaman darlığı nedeniyle yetişmesinin tehlikeye girebileceği, sonuç olarak, 2011 yılına ait denetim raporlarının süreçleri tamamlanamadığından tekemmül ettirilemediği, dolayısıyla TBMM'ye sunulacak herhangi bir raporun bulunmadığı ifade edilmiştir." -