Uygulamayı yükle! YÜKLE

Türkler ve Ermeni Diasporası Karşı Karşıya

Son Güncelleme:

ABD Temsilciler Meclisi'nin Ekim Ayında Ermeni Soykırımı İddialarıyla İlgili Yasa Tasarını Tekrar Görüşecek Olması, Bu Ülkedeki Türkleri ve Ermeni Diyasporasını Karşı Karşıya Getirdi.

-ABD Temsilciler Meclisi'nin Ekim ayında Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili yasa tasarını tekrar görüşecek olması, bu ülkedeki Türkleri ve Ermeni diyasporasını karşı karşıya getirdi.


WASHINGTON/ANKARA (ANKA) - Hasan Esen bildiriyor- ABD Temsilciler Meclisi'nin Ekim ayında Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili yasa tasarını tekrar görüşecek olması, bu ülkedeki Türkleri ve Ermeni diyasporasını karşı karşıya getirdi.


Uzun yıllardır Türkiye'nin başını ağrıtan ve dönem dönem ABD-Türkiye ilişkilerinde soruna neden olan Sözde Ermeni Soykırımı yasa tasarısı Ekim ayında yeniden Washington'da gündeme gelecek. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin desteğini alan Ermeniler bu kez daha umutlu olduğu görülüyor. Senatörler ile yakın ilişki kuran Ermeni diasporası, atağa geçti.


-TÜRK DERNEKLERİ ATAKTA-


Türk dernek ve federasyonları ise Senatörleri markaja alan Ermenilerin bu girişime karşı harekete geçmeye hazırlanıyor.


Türk Amerikan Dernekleri Asemblesi'nden (ATAA) yapılan "Acil Hareket Alarmı: Mesajını Kongreye Gönder" başlıklı açıklamada Türkler, Osmanlı'nın son zamanlarında meydana gelen olayları soykırım olarak niteleyen yasa tasarı konusunda harekete geçmeye davet edildi.


Söz konusu tasarıya karşı çeşitli seviyelerde mücadele edildiği anlatılan açıklamada, Amerikan'ın Türk Koalisyonu adlı oluşumun sponsorluğunda bir faks kampanyası başlatıldığı duyuruldu. Açıklamada. Söz konusu oluşum hakkında www.turkishcoalitionofamerica.com/action.html adresli internet sitesinde fakslanacak mektupların ve ilgili numaraların bulunduğu belirtilerek, Türklerden bu metinlerin ilgili kişilere gönderilmesi için sadece ilgili formu doldurmaları istendi.


-DAHA ÖNCE DE GÜNDEME GELMİŞTİ-


ABD Temsilciler Meclisi'nin çoğunluğu 2006 Kasım ayında yapılan seçimle Bush'un partisi olan Cumhuriyetçiler'den Demokratlar'a geçmiş, yapılan oylamada Temsilciler Meclisi Başkanlığına seçilen Nancy Pelosi, seçim kampanyası sırasında sözde Ermeni soykırımını tanıyan tasarının geçmesini sağlayacağına dair söz vermişti.


Bir önceki girişim ise Cumhuriyetçi Başkan Dennis Hastert tarafından engellenmişti.


Sözde soykırımı anma yıldönünümü olarak kabul edilen 24 Nisan'da ABD Başkanı Bush, Ermenilerin baskısına rağmen söz konusu olayları "soykırım" diye nitelememiş bu durum ise tepki çekmişti. 24 nisan'dan sonra gündemden çıkartılan tasarı şimdi Ekim ayında yeniden görüşülecek.(ANKA)

Kaynak: ANKA