Uşak'ta Yaban Domuzlarıyla Mücadele Seferberliği
Uşak'ta, sayıları hızla çoğalan domuzların tarım alanlarındaki zararlarının artması üzerine Uşak Ticaret Borsası harekete geçti.
Uşak'ta, sayıları hızla çoğalan domuzların tarım alanlarındaki zararlarının artması üzerine Uşak Ticaret Borsası (UTB) harekete geçti. Yaban domuzlarının tarımsal alanlara büyük zararlar verdiği konusundaki sorunları Uşak Valisi Seddar Yavuz'a ileten UTB Başkanı Mustafa Sezer, Mayıs ayı içerisinde domuzlar için sürek avı başlatılmasını gündeme getirdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü, Milli Parklar ve Yaban Hayatı Koruma Şube Müdürlüğü yetkilileri domuzlarla mücadele konusunda acil eylem planı hazırlıkları yaparken UTB Başkanı Sezer, Mayıs ayı içerisinde domuz sürek avı başlayabileceğini ifade etti. UTB'nin, yaban domuzlarının Uşak tarımına ekonomik olarak büyük zarar verdiğini, zararın önlenmesi için birtakım girişimlerde bulunduğunu ifade eden UTB Başkanı Mustafa Sezer, şöyle konuştu:
"Son yıllarda Uşak'ta domuz popülasyonunun artması ve bu domuzların tarım ürünlerine zarar vermesi tarım üreticilerini çileden çıkardı. Uşak Tarım Hayvancılık ve Gıda İl Müdürlüğü'nün ön çalışmasına göre ilimizde domuz sayısı 3 bin 500 civarında tespit edildi. Ancak kesin rakam, bu konudaki çalışmaların tamamlanmasıyla ortaya çıkacak. Bu çalışmaların sonunda ilimizde domuz sayısının artmasından endişe ediliyor. Yaban domuzları, Uşak merkez ve ilçe köylerinde büyük zararlara yol açıyor. Merkeze bağlı, Güneli, Karakuyu, Güre gibi orman köyleri ile Karahallı ve Sivaslı ilçelerinde ki köylüler, tarımsal ürünlerini korumakta güçlük çekiyor. Durum böyle olunca UTB olarak konuyu Uşak Valisi Seddar Yavuz'a aktardık."
Köylülerin ve üreticilerin başına bela olan domuzların önüne geçilemediğini, domuzların Uşak'ta yaklaşık 10 bin dekarlık bir tarım arazisinde her yıl yüzde 30'lara varan zararlar meydana getirdiğini ifade eden Sezer, aylar boyunca zor şartlarda arazilerine ektikleri ürünleri hasat etmek için bekleyen Uşaklı üreticilerin domuz sürüleriyle başının dertte olduğunu belirtti. Sezer, "Domuz istilasından dolayı üretici bu yıl nohut ekemedi. Uşak'ın tarımsal alanında domuzlar en çok nohut tarlalarına zarar veriyor. Geçen yıllarda kılçıksız buğday eken köylü de perişan olunca, bu yıl kılçıklı buğdaya döndü. Ayrıca domuz sürüleri domates, biber, şeftali, fasulye ve mısır yetiştiriciliği yapılan alanlarda da büyük zararlara yol açıyor. Domuz sürüleri sadece tarımsal alanlara zarar vermiyor. Domuzlar insanlarında can güvenliğini tehlikeye atıyor. Domuz varlığını azaltmak için en etkili yollardan birisi sürek avı olacak" dedi. - Uşak