Üzüm Üreticisi Fiyatta İstikrar İçin Yılbaşını Bekliyor

Son Güncelleme:

Ali Rıza Karasu - Çekirdeksiz kuru üzümde oluşan yüksek rekolte, fiyatların düşmesine neden oldu.

Ali Rıza Karasu - Çekirdeksiz kuru üzümde oluşan yüksek rekolte, fiyatların düşmesine neden oldu.


İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, AA muhabirine, çekirdeksiz yaş üzüm ihracatının yüzde 75'inin Rusya'ya yapıldığını, Eylül 2011'de 225 bin ton olan toplam ihracatın bu yılın aynı döneminde 200 bin ton seviyesine gerilediğini dile getirdi.


Çeşitli kurumların temsilcilerinden oluşan "Rekolte Tespit Heyeti"nin bu sezon için 286 bin 575 ton rekolte tahmininde bulunduğunu ifade eden Zincircioğlu, şöyle konuştu:


"Yaş üzümdeki yüksek rekolteden ve ihracattaki düşüşten dolayı üretici üzümü kurutmak zorunda kaldı. Arz artınca da fiyatlar doğal olarak düştü. Geçen yıl 4 liradan işlem gören 9 numara üzüm, şu anda 3 liradan işlem görüyor. Ton başına 2 bin 350 dolar olan ihracat fiyatı da 2 bin 150 dolara geriledi.


Kuru üzüm ihracatının yüzde 85'i AB ülkelerine yapılıyor. AB ülkeleri krize rağmen üzüm almayı sürdürüyor. Geçen yıl bu dönemde 76 bin ton olan ihracat bu yıl 86 bin ton oldu. İhracat yıl sonuna kadar 100 bin, sezon sonunda 230 bin tonu bulur. Rekoltenin yaklaşık 20 bin tonu da iç piyasada tüketiliyor."


Fiyatların ocak ayı sonuna kadar yatay seyretmesini beklediklerini ifade eden Zincircioğlu, "ihracatçıların fiyatları bilerek baskı altında tuttuğu" iddialarına ilişkin, "Fiyat üretici ile Londra'daki tüketici arasında belirleniyor. Biz aracıyız. Fiyatların bu seviyede kalması arz fazlalığından kaynaklanıyor. Ocak sonunda bir hareketlenme beklenebilir" dedi.


Zincircioğlu, rekoltenin yüzde 50'sinin üreticide, kalanın da ihracatçı ve tüccarda olduğunu dile getirdi.


-"Tüccarın tavrı fiyatları baskı altında tutuyor"-


Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman ise üzüm fiyatlarının gerilemesinin tüccar ve ihracatçının tavrından kaynaklandığını öne sürdü. Çiftçinin paraya ihtiyacı olduğu için ürününü satmak zorunda olduğunu belirten Sorman, şunları kaydetti:


"Hasadın başında sofralık üzüm ihracatı düşüktü. Sonra ihracat artsa da üretici panikle üzümü kuruttu. Bu da rekolteyi beklenenin üzerine çıkardı. Tüccar ve ihracatçı bu durumu lehine kullanıyor. İhtiyacı kadar ürün satmaya çalışan üreticiye, 'ürünün geri kalan kısmını benim depoma bırakırsan alırım' diyor. Üzümün büyük bölümü şu anda tüccar ve ihracatçının elinde. Mal kendi elinde olunca fiyatı da artırmıyor. Yılbaşından sonra dengeler değişebilir. Üreticiye stokta kalması çağrısında bulunuyoruz."


Muhabir: Ali Rıza Karasu/ Ramazan Ercan


Yayıncı: A. Fatih Tekcan - İZMİR

Kaynak: AA