'Yılın Girişimcisi' Belli Oldu

Son Güncelleme:

Milliyet Gazetesi ve Ernst&young'un, Türkiye'de Bu Yıl 7'incisini Düzenlediği "Yılın Girişimcisi" Ödülü Sahibini Buldu.

5 finalist arasından birinci olan Can çelebioğlu ve Canan çelebioğlu Tokgöz ödülü Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer çağlayan'ın elinden Beşiktaş'taki Four Season Otel'de düzenlenen törende aldı. Törene Doğan Şirketler Grubu Onursal Başkanı Aydın Doğan, eski başbakan yardımcılarından Hüsamettin Özkan ve Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Başkan Vekili Hanzade Doğan Boyner'in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.Tören Dünya Yılın Girişimcisi Yarışmasında finale kalan İnci Deri Mamulleri Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Kızıltaş, Gürallar Grup Şirketleri Yönetim Kurulu üyesi Esin Güral Argat ve Gürallar Grup Şirketleri Yönetim Kurulu üyesi Erol Güral, Koska Yönetim Kurulu üyesi ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emin Dindar, Tekin Acar Büyük Mağazacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tekin Acar ve çelebi Holding AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can çelebioğlu ve çelebi Holding AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Canan çelebioğlu Tokgöz'e başarılarından dolayı plaket verilmesi ile başladı.


"87 üLKENİN KREDİ NOTU DüŞüRüLüRKEN, TüRKİYE'NİN KREDİ NOTU ARTIRILAN 17 üLKEDEN BİRİ"


Ardından kürsüye çıkıp konuşma yapan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer çağlayan, en zor şartlarda bile Türk insanını girişimci olarak görmenin mümkün olduğunu, dünyanın neresine gidilirse gidilsin, muhakkak bir Türk iş adamının görülebileceğini söyledi. Dünyanın her tarafında lisanlarını bilmese bile başarılı Türk müteşebbislerinin olduğunu anlattı. Girişimciliğin, sürdürülebilir yapılıp, uluslararası platformlarda bunu devam ettirebilmenin önemli olduğuna değinen çağlayan, dünyanın küresel bir köy haline geldiğini, böyle bir ortamda sadece kendi ülkesine iş yapmanın yeterli olmadığını, uluslararası boyutta iş yapmak gerektiğini belirtti. Bakan çağlayan, dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bir çok ülkenin iflas etme noktasına geldiğine işaret ederek, bu krizde özellikle sanal büyüyen, sanal aleme dalan şirketlerin kağıt kuleler gibi yıkıldığını söyledi. Aslolanın üretmek ve hizmet sektörüne devam etmek olduğunu belirten çağlayan, bu faaliyetlerin uluslararası boyutta olmasının önemine değindi. çağlayan, 1940'lı yıllarda ABD'de şirketlerin üst Yöneticilerinin (CEO) almış olduğu ücretin, işçilerin ücretinin 25 katı olduğunu, 80'li yıllarda bunun 40 katına çıktığını, 2000'li yıllarda ise bu oranın 350 katından daha fazlaşa ulaştığını anlatarak, böyle yönetilen şirketlerin e ufak bir krizde yok olduğunun görüldüğünü belirtti. Türkiye'nin böylesine bir krizden çok başarılı bir şekilde çıktığını anlatan çağlayan, bunu siyasetçi kimliği ile değil, 27 yıllık sanayici geçmişi ile söylediğini ifade etti. çağlayan, 87 ülkenin kredi notu düşürülürken, Türkiye'nin kredi notu artırılan 17 ülkeden biri olduğunu anımsatarak, Türkiye'nin bu 17 ülke arasında kredi notu iki hareli artırılan tek ülke olduğunun altını çizdi.çağlayan, " Türkiye'nin 2009 yılının son çeyreğindeki büyüme pozitif yüzde 6 olmuştur. şimdi görüyoruz, ihracatta ve sanayi endekslerinde 2010 yılında yeniden artmaya başlamasıyla beraber önümüzdeki aylarda 2010'un ilk çeyreğinde büyüme rakamları açıklandığında hepimiz göreceğiz ki Türkiye yeniden çift haneli pozitif büyüme rakamlarına geçecek ve bana göre de ilk çeyrekte yüzde 11'lik bir büyüme elde edilecek. Küresel kriz Türkiye'ye hizmet ve sanayi sektöründe bir mola aldırdı. Şimdi mola bitti. Yeniden yola devam edecek emareler tek tek ortaya çıkıyor. Kapasite kullanım rakamı, sanayi üretim endeksi ve hepsinin öncüsü olan ihracak rakamları bunu gösteriyor" diye konuştu.


"GİRİŞİMCİLERİ, ULUSAL VE ULUSLARARASI PLATFORMA TANITMAK İçİN çALIŞMALAR YAPIYORUZ"


Ernst&Young Türkiye Genel Müdürü Osman Dinçbaş da, girişimcilerin kriz yıllarında daha fazla fırsat ve yenilikçilik arayışına gittiklerini dile getirdi. Dinçbaş, girişimciliğin en önemli silahının kriz döneminde inovasyon olduğunu vurgulayarak, hükümet programlarında girişimcileri verilen desteklerin inovasyonu körükleyen etmenlerden biri olduğunu ifade etti.Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Servet Topaloğlu ise, girişimcilik konusunda herkesin kendine göre bir tanımı olduğunu dile getirerek, girişimciliğin, tüketicinin yararına olan bir fikri bulup, bunu ticarileştirmesinin çok önemli olduğunu anlattı. Topaloğlu, Milliyet Gazetesi olarak 7 yıldan beri başarılı girişimcileri belirleyerek, ulusal ve uluslararası platforma tanıtmak için çalışmalar yaptıklarını anlatarak, bu ve benzeri sosyal sorumluluk projelerine bundan sonra da devam edeceklerini sözlerine ekledi.Tören Bakan çağlayan'ın çelebi Holding AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can çelebioğlu ve çelebi Holding AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Canan çelebioğlu Tokgöz'e birincilik plaketini vermesi ile sona erdi. çelebioğlu kardeşler, Dünya Yılın Girişimcisi Ödülü için 3-6 Haziran tarihleri arasında Monte Carlo'da düzenlenecek dünya finalinde Türkiye'yi temsil edecek.


Ceren KARASU- Özgür ARSLAN/ İSTANBUL, (DHA)

Kaynak: DHA