Bakü'de "Uluslararası Seyyid Yahyâ Şirvânî ve Halvetîlik Sempozyumu" - Son Dakika
Dünya

Bakü'de "Uluslararası Seyyid Yahyâ Şirvânî ve Halvetîlik Sempozyumu"

Bakü\'de "Uluslararası Seyyid Yahyâ Şirvânî ve Halvetîlik Sempozyumu"

Eskişehir'de ilki düzenlenen "Kafkasya'dan Anadolu'ya Kültür Köprülerimiz-Uluslararası Seyyid Yahyâ Şirvânî ve Halvetîlik Sempozyumu"nun ikinci bölümü Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapıldı.
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan Uluslararası...

25.11.2013 19:01

Eskişehir'de ilki düzenlenen " Kafkasya'dan Anadolu'ya Kültür Köprülerimiz-Uluslararası Seyyid Yahya Şirvani ve Halvetilik Sempozyumu"nun ikinci bölümü Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapıldı.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan Uluslararası Muğam Merkezi'nde "Kafkasya'dan Anadolu'ya Kültür Köprülerimiz - Seyyid Yahya Şirvani ve Halvetilik" konulu uluslararası sempozyum başladı. Azerbaycan Cumhuriyeti Dini Kurumlarla İş Devlet Komitesi (DQİDK) Diyalog ve İşbirliği Uğrunda İslam Konferansı Gençlik Forumu, Kafkasya Üniversiteleri Birliği ve Milli Hoşgörü Merkezi ortaklığıyla düzenlenen sempozyuma Azerbaycan, Türkiye, Orta Asya ve Balkan ülkelerinden konuklar olmak üzere resmi kişiler, bilim adamları ve din adamları katıldı.

Sempozyum "Ebedi ışığın abidesi - Şamahı Cuma Camii" adlı filmin gösterisi sonrasında 09.30'dan itibaren açılış konuşmaları ile başladı. Programda konuşan Kafkas Müslümanları İdaresi Başkanı Şeyhülislam Hacı Allahşükür Paşazade, Seyyid Yahya Bakuvinin fikirleri ile henüz geçtiğimiz yüzyılda, 1985 yılından itibaren akademik Ziya Bünyadovun yardımı ile tanışmaya başladıklarını söyleyerek, Azerbaycan'ın dünyaca ünlü alim ve kimliklerinin tanıtılması açısından gördüğü çalışmaları takdir etti.

Sempozyumda bir konuşma gerçekleştiren Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz şunları söyledi:

"Makro-kozmik düzeyde dünyamız evrenin boşluğunda bir nokta kadar bile değil. İnsan da dünyada bir nokta kadar değil ama bu nokta kadar bile büyük olmayan varlıkların yaşamın umudu olduğunu ve çok büyük sırları taşıdığını bilmemiz gerekiyor. Dünya, yaşamın umududur, hayatın umududur. İnsan da dünyada hayatın umududur. Bu kadar küçücük şeylerin, bu kadar önemli misyonları taşıması çok manidardır. Hani Necip Fazıl söyler: Kurşundan bir yük binmiş/köpükten gövdesine. İnsan, o küçücük noktaların bu kadar büyük anlamları taşıması çok önemlidir. Ne var ki, dünya büyük bir hızla dönmekte ve değişmektedir. Dünyayı değiştirenler, ona dokunanlardır, onu seyredenler değildir. Dünyayı seyredenler, dünyayı asla değiştiremezler. Dünyayı değiştirenler ona dokunanlardır. İşte bütün mesele burada yatmaktadır. Baküvi hazretleri ne diyordu: Bir insanı kurtaran bütün dünyayı kurtarmış olur. Dünyaya kim dokunmalıdır? Kendisinin kinin, nefretin sarmaladığı, nefret şarkılarıyla, ninnileriyle büyüyen insanlar mı dünyaya dokunmalıdır? O zaman dünya cehenneme döner. Ancak 'Dünyaya adımız miskindir bizim, düşmanımız kindir bizim, biz kimseye kin tutmazuz, kamu alem birdir bizim' diyen Yunus Emre'lerin, 'Bir kişiyi kurtaran bütün dünyayı kurtarır' diyen Baküvi hazretleri gibi büyük irfan şahsiyetlerinin, ışık insanların dünyaya dokunması, dünyanın daha yaşanır bir hale gelmesini sağlayacaktır. Dünyayı değiştirenler, ona dokunanlardır. Dünyaya kimler dokunmalıdır? Hitler mi dokunmalıdır dünyaya? Hitler dokunduğu zaman dünyanın ne hale geldiğini görüyoruz, gördük. Stalin dokunduğu zaman dünyanın ne hale geldiğini gördük. O halde dünyayı yeniden ışık ve irfan fatihlerinin, sevgi fatihlerinin fethetmesi gerekiyor. Biz, o insanlarla yeniden temas kurmalıyız."

İnsanların hep birbirine benzediğini ve insanın dünyanın umudu olduğunu dile getiren Korkmaz, "Dünyanın umudunu korumak için insanı, evrenin umudunu korumak ve yaşatmak için de, dünyayı korumamız ve yaşatmamız gerekiyor. Bu sempozyumların, bu toplanmaların asıl amacı budur. Seyit Yahya Şirvani, 550 sene sonra bile bizi aydınlatan bir ışıktır. Şimdi o ışığın etrafında toplanıyoruz. Kendisini rahmetle anıyorum" dedi.

Toplantının düzenlenmesine katkı sağlayan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya da teşekkürlerini sunan Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, "Azerbaycan Tahsil Nazırı Mikail Cabbarov'a, Din İşleri Yüksek Kurumu Azerbaycan Başkanlığına, Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığına, Kafkas Üniversiteler Birliği'ne, Kafkas Üniversitesinin değerli rektörü sayın Ahmet Saniç beyefendiye, Mehmet Rıhtım beye, Orhan Söylemez hocama, siz değerli katılımcılara, Eskişehir Valiliğine ve Türk Dünyası Kalkınma Ajansı'na hepinizin huzurunda teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Çünkü bu toplantılarla biz geçmişi anarak içimizde oturmayı öğreneceğiz ve dünyada oturmayı öğreneceğiz. Dünyayı daha yaşanır kılmak için kendi içimizde oturmaya ihtiyacımız var. Ancak biz böyle büyük insanları anarak kendi içimizde oturmayı öğrenebiliriz ve dünyada yaşamayı hak ederiz" diye konuştu.

Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Korkmaz, "Kafkasya'dan Anadolu'ya Kültür Köprülerimiz - Seyyid Yahya Şirvani ve Halvetilik adlı uluslararası sempozyum için Bakü'de bulunuyoruz. Programımızın birinci ayağı Eskişehir'de oldu, ikincisini de Bakü'de yapıyoruz. Seyyid Yahya Şirvani insanlık tarihinin en önemli şahsiyetlerinden birisidir. İnsanlara sevgiyi, kardeşliği, dostluğu öğütleyen, 550 yıl ötesinden günümüzü aydınlatan bir insandır. Çağımızda her şeyin metalaştığı, paralaştığı, maddeleştiği bir zamanda Seyyid Yahya Şirvani gibi insanın değerlerini, varlığını, misyonunu önceleyen büyük bir insanın anılması dünya kültürü içinde, çağımızın içinde, insanlık içinde yerinde getirmek önemli olacaktır. Seyyid Yahya Şirvani 550 sene öncesinden günümüze seslenerek insanların kinden, nefretten uzak durmalarını söylüyor. Kafkasya Üniversiteler Birliği olarak bu toprakların ruhunu okumaya, kaynaklarıyla buluşmaya ve insanlığa bu ışık üzmelerini göstermeğe devam edeceğiz" dedi. - BAKÜ

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Bakü'de 'Uluslararası Seyyid Yahyâ Şirvânî ve Halvetîlik Sempozyumu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement