"Bütün Kız Çocukları 12 Yıl Zorunlu Eğitime Tabi Tutulacak" - Son Dakika
Eğitim

"Bütün Kız Çocukları 12 Yıl Zorunlu Eğitime Tabi Tutulacak"

"Bütün Kız Çocukları 12 Yıl Zorunlu Eğitime Tabi Tutulacak"

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, kız çocuklarının eğitim kesintisiz diye değil, zorunlu olduğu için okula gittiklerini belirterek, "Şu anda eğitim zorunluluğu 12 yıla çıkartılıyor, dolayısıyla ülkemizde köyde, beldede, ilçede, ilde olsun nerede"...

24.02.2012 13:46

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, kız çocuklarının eğitim kesintisiz diye değil, zorunlu olduğu için okula gittiklerini belirterek, "Şu anda eğitim zorunluluğu 12 yıla çıkartılıyor, dolayısıyla ülkemizde köyde, beldede, ilçede, ilde olsun nerede yaşıyorsa yaşasın bütün kız çocukları 12 yıl zorunlu eğitime tabi tutulacaktır, 12 yıl okuyacaklardır" dedi.

Bozdağ, AA Editör Masası'nda Anadolu Ajansı'nın yurt dışı, yurt içi temsilcileriyle birim editörlerinin sorularını yanıtladı.

Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran ve kamuoyunda "eğitimde 4+4+4" uygulaması olarak bilinen kanun teklifine bazı sivil toplum kuruluşlarıyla siyasi partilerin tepki gösterdiğinin anımsatılarak, neden böyle bir değişikliğe gereksinim duyulduğunun sorulması üzerine Bozdağ, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bekir Bozdağ, 8 yıllık kesintisiz eğitimin ideolojik bir kararın Türkiye'ye dayattığı bir sonuç olduğunu, Türkiye'de eğitimin süresinin uzun olmasına kimsenin itirazı etmediğini ve yapılacak düzenlemeyle zorunlu eğitimin 8 yıldan 12 yıla çıkartılacağını belirterek, "Bizim teklifimiz, daha iyi, kaliteli eğitim almayı, üniversiteye gitmeyen insanımızın dahi eğitim sürecinde en az 12 yıl kalmasını zorunlu kılan bir düzenlemedir. Bu alkışlanacak bir adımdır. Çünkü bütün insanları, zorunlu olarak, ama kesintili olmak kaydıyla 12 yıl eğitim mekanizması, sistemi içerisinde siz tutuyorsunuz ve orada bir eğitim öğretim faaliyeti yapıyorsunuz. Bu önemli, tarihi bir adımdır" diye konuştu.

Bozdağ, gelişmiş ülkelerdeki eğitim sistemlerinin incelendiğini, Türkiye'nin de daha önce yaşadığı tecrübelerin kendilerine yol gösterdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Eleştirenler, Almanya'da 8 seneden sonra ne yönlendirme yapılıyor, Amerika'da, başka ülkelerde bu iş nasıl yapılıyor, ona bakacaklar. İleri ülkelerin uyguladığı bir modeli Türkiye kendisine alırken ve esnek bir eğitim sistemi ortaya koyarken, Türkiye'nin hayrına adım atarken, ideolojik duranlar bakacaklar, ileri ülkeler ne yapıyor, biz ne yapıyoruz, bugün ne yapılmak isteniyor. Bugün ileri ülkelerin yapmak istediğini biz kendi ülkemizde, 1997'den bu yana yaşadığımız olumsuz tecrübeden ders alarak, başka ülkelerin ortaya koyduğu tecrübelerden de ders alarak, Türkiye'ye uygun bir sistemi getirmeye çalışıyoruz ve bu ülkemizin nesilleri açısından, sanayicisi, eğitimi açısından, özellikle altını çizerek söylüyorum kızlarımızın tamamının 12 yıl eğitimi zorunlu alması bakımından son derece önemlidir.

Eleştiriliyor, 'kız çocukları eğitimin dışına çıkacak' diye, ama eğitim zorunlu. Kız çocukları eğitim kesintisiz diye okullara gelmiyor, zorunlu diye geliyor. Şu anda eğitim zorunluluğu 12 yıla çıkartılıyor, dolayısıyla ülkemizde köyde, beldede, ilçede, ilde olsun nerede yaşıyorsa yaşasın bütün kız çocukları 12 yıl zorunlu eğitime tabi tutulacaktır, 12 yıl okuyacaklardır. Çocukları erkenden çalıştırma, başka yerlere yöneltme gibi şeylerin de önüne geçilmiş olacaktır. 12 yıl sistemin içerisinde tutulan evlatlarımız daha nitelikli olarak hayatlarını tanzim etme ve ileriye yürüme imkanı bulacaklardır. Bu tarihi ve önemli bir adımdır. Yanlış bir uygulamaya, körü körüne ülkeyi mahkum etmeye, birilerinin ideolojik dayatmasıyla kendi ülkemizin ve kendi nesillerimiz geleceğini ateşe atmaya kimsenin hakkı yoktur. Eğitimin doğru bir şekilde yapılması lazım. Bu teklif, doğru şekilde yapılmanın yolunu gösteren tekliftir." - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Eğitim 'Bütün Kız Çocukları 12 Yıl Zorunlu Eğitime Tabi Tutulacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement