13. Ulusal Tarım ve Gıda Kongresi - Son Dakika
Ekonomi

13. Ulusal Tarım ve Gıda Kongresi

13. Ulusal Tarım ve Gıda Kongresi

TZD Genel Başkanı Yetkin: "Son dönemlerdeki yağışlar olmasaydı, (üretimde) belki çok daha ağır bir tablo ile karşılacaktık. Ancak son yağışlar durumu bir ölçüde kurtardı"

13.03.2014 14:29

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, son dönemdeki yağışların üretime olumlu yansıyacağını belirterek, "Son dönemlerdeki yağışlar olmasaydı, (üretimde) belki çok daha ağır bir tablo ile karşılaşacaktık. Ancak son yağışlar durumu bir ölçüde kurtardı" dedi.

Yetkin, TZD tarafından düzenlenen 13. Ulusal Tarım ve Gıda Kongresi'nde, tarım sektörünün özellikle son yıllarda değişim süreci içine girdiğini belirterek, bu çerçevede tarımsal bankacılığın da giderek geliştiğine dikkati çekti.

Çiftçilerin finansmanı konusunda tarımsal destekleme ve finansman politikalarının büyük önem taşıdığını ifade eden Yetkin, "Bu açıdan bu yıl kongrenin ana temasını, yeni finansman ve destekleme modelleri olarak belirledik. Burada hem finansman kurumları, hem de üretici kuruluşları var. Onların görüşleri, inanıyoruz ki daha akılcı ve verimli sonuçlar alınmasına katkıda bulunacak" değerlendirmesinde bulundu.

Üretici için iklim koşullarının bu yıl olumsuz seyrettiğini ve yeterli miktarda kar yağışı gerçekleşmediğini anlatan Yetkin, "Su havzaları yeterince dolmadı. Bunun sonucunda en önemli tarımsal ürünümüz olan buğday iyi bir gelişme gösteremedi. Eğer son dönemlerdeki yağışlar olmasaydı, belki çok daha ağır bir tablo ile karşılaşacaktık. Ancak son yağışlar durumu bir ölçüde kurtardı" diye konuştu.

Yetkin, döviz kurlarındaki hareketlilik nedeniyle tarımsal girdi maliyetlerinde artış yaşandığını kaydederek, bu çerçevede üretim maliyetlerinin arttığını ifade etti. Çiftçilerin ham madde, elektrik gibi ödemelerini yapmakta zorlandığını ve bütçelerini denkleştiremediklerini savunan Yetkin, şu ifadeleri kullandı:

"Destekleme olmazsa çiftçi borçlarını nasıl ödeyecek? Güneydoğu'da kaçak oranı yüzde 90'larda. Elektrik borcu olmayan çiftçi yok gibi. Bunu çok riskli bir durum olarak nitelendiriyoruz. Türkiye tarımının temel sorunu maliyet. Çiftçiler yüksek maliyetle üretim yapıyor. Bu maliyetlerin düşürülmesi lazım. Bunu da çiftçilerin değil, yetkililerin düşürmesi gerekiyor. Türkiye bu durumu, bu üretimi sürdüremez. Çiftçinin bu şekilde rekabet etmesi mümkün değil. Maliyetlerimiz düşürülürse dünyayla ciddi şekilde rekabet edebiliriz."

Konuk konuşmacılar

Reis Gıda AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis de küresel iklim değişiminin büyük bir problem olduğuna dikkati çekerek, "Her geçen gün gıda yetersizliğinin tehdit boyutu artıyor. Tarımsal kuraklık riskinin gıda krizine yol açmaması için toprağın korunması, suyun doğru kullanılması ve üretimin teşvik edilmesi çok önemli. Bunun uzun vadeli politikalarla programlanması gerekiyor. Önlem alınmadığı takdirde, ileride temel gıda maddelerinin eksikliğinden bugünden daha çok bahsediyor olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Kongrede, Akbank, Denizbank, Ziraat Bankası, Finansbank, Garanti Bankası ile Yapı ve Kredi Bankasının yetkilileri de çiftçilere ve tarım sektörüne yönelik hizmetleri konusunda bilgi verdi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 13. Ulusal Tarım ve Gıda Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement