Başbakan'dan 120 Bin Kişiye İş Vaadi - Son Dakika
Ekonomi

Başbakan'dan 120 Bin Kişiye İş Vaadi

Başbakan Davutoğlu, 3. havalimanının dünyanın en büyüğü olacağını, bittiğinde 120 bin kişiye iş imkanı sağlayacağını, ismi hakkında ise henüz karar verilmediğini söyledi.

12.02.2015 15:07  Güncelleme: 15:39

Başbakan Ahmet Davutoğlu 7 Haziran 2014'te dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılan İstanbul 3. Havalimanı'nı ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Öte yandan Başbakan, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörlüğü'ne Fatih Birol'un getirildiğini açıkladı.

29 EKİM 2017'DE AÇILACAK

Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan ve İBB Başkanı Kadir Topbaş'la birlikte basın toplantısı düzenledi. Yeni havalimanının ilk bölümünün 29 Ekim 2017'de açılacağını söyleyen Davutoğlu, "Topografik olarak en doğru alanın seçildiğini düşünüyoruz. Bu alana 5 milyon ağaç dikilecek" dedi.

DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ OLACAK

Davutoğlu'nun konuşmalarından satır başları:

-Maliyeti açısından çok büyük bir proje. Tesisin yapım aşamasında yatırım olarak 10 milyar Euro'luk bir rakamdan bahsedebiliriz.

-150'den fazla havayolu şirketi bu havalimanını kullanacak.

-2018 yazı itibariyle 3. pist de hazır olacak. 4. faz da tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacağını biliyoruz.

-İstanbul için en doğru alanın seçildiğini söyleyebiliriz. Doğallıktan uzaklaşan maden aktiviteleri dolayısıyla bozulmuş zeminin de bu vesileyle düzeltilmesi de mümkün olabilecek. Burada bir çevre duyarlılığı sözkonusu.

-Burası bir orman alanının havaalanına dönüşümü değil topoğrafyası bozulmuş alanın tekrar eski niteliğine dönüşmesi.

-Zemin belli bir güze kavuşturulacak ve en elverişli coğrafyada sağlam bir altyapıya kavuşturulmuş dünyanın en büyük projesi hayata geçirilecek.

-Bu alan ve faaliyet çerçevesinde 30 bin istihdam oluşacak.

120 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI

-İşletme aşamasına geçildiğinde 120 bin istihdam oluşacak.

-Bölgenin dokusu, ağaç alanları ve yaşayan orman alanından en ufak bir eksiklik olmayacak.

-600 bin ağaçla ilgili işlem yapılması gerekebilir ama bu alana 5 milyon ağaç dikilecek.

-Dünyanın en büyük terminal binası olacak. Terminallerin taksilerle aprona, pistlere bağlantılarını arkadaşlar aktardı.

-Bu herhalde dünyada örnek gösterilen bir proje olarak hak ettiği yeri alacak.

29 EKİM 2017'DE AÇILIŞ

-2017'nin 29 Ekim'inde dünyanın en büyük havalimanının ilk fazı tamamlandığında şölen havasında bunu açacağız.

-İkinci fazın da tamamlanması için gerekli talimat ve tavsiyelerde bulunduk.

Her açıdan, sadece yolcu kapasitesi değil, dünyanın en büyük terminal alanı olacak. En üst teknolojik birikim kullanılacak. Bu dünyada örnek gösterilen bir proje olarak hakettiği yeri alacak. Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde yakından takip etmesiyle ön çalışmalar tamamlandı. 3. Köprü ve İstanbul'un diğer mega projeleriyle birlikte burayı da yakından takip edeceğiz. Önümüzdeki günlerde hızlanarak 29 Ekim 2017'de ilk faz tamamlanacak. Şölen havasıyla hizmete açacağız. THY'nin kapasitesiyle de uyumlu olacak, o zaman 70 milyon kapasiteye ulaşması bekleniyor.

Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.

İSMİ NE OLACAK?

Şu ana kadar bir isim ilan edilmedi. Önemli olan önce bebeğimizin dünyaya gelmesi. Öncelikle onun ortaya çıkması, isimlendirme daha sonra yapılır.

SORU VE CEVAP

SORU: Döviz kurlarındaki artışın mega projelerde maliyeti artırdığı görüşü var.

Bunu da ele aldık. Böyle bir göz geçirmeye ihtiyaç yok. Bütün bu planlamalar avro bazında yapıldı. Firmalarımız da herhangi bir sıkıntı olmadığını, kurda yaşanan oynamaların da işi etkilemediğini söylediler.

SORU: Yeni havalimanının adı ne olacak? Atatürk Havalimanı ne olarak kullanılacak?

Havalimanının adı gibi ilan edilen bir isim yok. Bunlar istişare edilir, İstanbul'a yakışır bir isim olur ama öncelikli olan projenin dünyaya takdim edilmesi. Yeditepe Roma'da da vardır, İstanbul'un yeditepesi gibi değil. Doğal çevrenin korunması asli görevimizdir. Ama dünyanın en büyük havalimanının bu dokuyu bozmadan yapılması bizim gelecek nesillere taahhüdümüz.
Atatürk Havalimanı ise daha küçük ölçekli ve özel inişler için tanzim edilebilir bir alan ya da yeşil alana dönüştürülebilir gibi düşüncemiz var. Ama bunlar istişare edilir.

SORU: 29 Ekim 2017 dediniz. Daha erken olması ihtimali var mı?

Şu andaki hedef tarih 29 Ekim 2017. Burada önemli olan bir tarih verip sadece o tarihe ulaşma hedefi değil, zemininin sağlamlaştırılarak nihai 4. faz bittiğinde bu şehre hizmet edecek bir yapının oluşması. Öne çekilebilirse tabi firmalar çalışacak.

Başbakan\'dan 120 Bin Kişiye İş Vaadi
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Başbakan'dan 120 Bin Kişiye İş Vaadi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (26)

  • neco: 13 yildir ne halt ettiniz. on, arida akkoyun kadrosuyla doldurursunuz sayin 23 nisan komedisi. 23 2 Yanıtla
  • İstihdama Bak: Gülme krizine girdim, ey bu ülkeyi yönetmeye talip olan siyasetçi. 5 milyon dan fazla sizin bildiğiniz resmi işsiz var. Bunu nereden mi biliyoruz. SGK var ya İşsiz insanları GSS sigortası adı altında haraca bağladı, oradan biliyoruz. Bunun yanı sıra emeklilikte yaşa takılanlar var onlarla birlikte 22 milyon insan GSS haracına bağlı. Siz 120 bin kişiye iş istihdamı müjdesi veriyorsunuz. Resmen gülme krizine girdim, 120 bin. . . 20 0 Yanıtla
  • Ahmet: Dünyanın en büyüğü diye milleti kandırıyorlar 14 4 Yanıtla
  • turkiye: Hangi yandas taseron sirketler acikla 900 maas arti agi yol beles yemezler kocum yandaslar kose calisanlar kole sizin oylari cekmek icin elimden geleni yapiyorum guneyden askeri cek polisi cek adi cozum ha akkoyunlar akilli olun uyanik olun ama nerde... 13 3 Yanıtla
  • ARANAN ŞARTLAR: HIRSIZ OLMAK, HIRSIZA YANDAŞLIK YAPMAK, TORPİLLİ OLMAK, SÖZDE MÜSLÜMAN OLMAK VS. VS. MÜRACAAT; İNSAN KAYNAKLARI. . 16 0 Yanıtla
  • ÖZ MALATYALI: 13 yıldır yatan uyuyan milleti kandıran akp şimdide oylarını artırmanın peşine düştü anlaşılan ama bir gerçek varki alınacak kişiler akp iktidarına biat etmiş yandaşlarının adamları olacağı kesindir 15 1 Yanıtla
  • Nöbet Değişim Vakti Yaklaşıyor.: Vaatlere Bu Millet Doydu . Kızmak gelmiyor artık içimden sadece Partinizin Çırpınışlarına gülümsüyorum. Sizin yerinize Hakan Fidan Vaat Vermeye Başlasa iyi olur. Yoruldunuz Ailenize Vakit ayırın Tatile Çıkın AKP zaten Son Günlerini yaşıyor. 12 1 Yanıtla
  • VATANDAŞ: Helal olsun yakışır Türkiye'me . . . . 4 8 Yanıtla
  • serkan Yılmaz: Ya taşeron yada akp üyeliği olanları kapsayan bir projeleri var kısaca badem bıyık yoksa kapi dışarısin 11 1 Yanıtla
  • kara murat: İŞALAH SAYIN BAŞBAŞKA NIM 3 9 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement