Başkan Öztekin, AA Finans Masası'na Konuk Oldu - Son Dakika
Ekonomi

Başkan Öztekin, AA Finans Masası'na Konuk Oldu

Başkan Öztekin, AA Finans Masası\'na Konuk Oldu

BDDK Başkanı Mukim Öztekin, 2013 yılında bankacılık sektöründe büyümenin olumlu bir seyir izleyeceğini düşündüğünü söyledi.

10.01.2013 13:26  Güncelleme: 13:39

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, 2013 yılında bankacılık sektörünün büyümesinin olumlu bir seyir izleyeceğini düşündüğünü belirterek, "Kar marjları biraz daralacaktır, karlılık 2012 yılındaki gibi olmasa bile yine yüzde 10-15'ler civarında kar artışlarının olabileceğini düşünüyorum" dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası'na konuk olan Öztekin, 2013 yılında bankacılık sektörünün büyümesinin olumlu bir seyir izleyeceğini düşündüğünü vurguladı. Kredilerin yüzde 15'in üzerinde büyütülmesi arzusunun zaten bulunmadığını ifade eden Öztekin, "Kar marjları biraz daralacaktır. Karlılık 2012 yılındaki gibi olmasa bile yine yüzde 10-15'ler civarında kar artışlarının olabileceğini düşünüyorum. 2013'ün sektörümüz için hayırlı sonuçlar getireceğini ümit ediyorum" diye konuştu.

2023 yılında Türkiye'nin 2 trilyon dolarlık Gayri Safi Milli Hasılaya sahip olacağının öngörüldüğüne işaret eden Öztekin, "Ben de en az bunun kadar, hatta bunun üzerine çıkmış bir bankacılık aktifi olacağını düşünüyorum" ifadesini kullandı.

Memleketi Erzurum'a bağlanarak, Kasım ayında takipteki alacaklar brüt hesabında meydana gelen yüzde 25,2 oranındaki artışa ilişkin soruyu yanıtlayan Öztekin, takibe dönüşüm oranlarında bir miktar artış olduğunu, ancak bir sorun görmediğini söyledi.

Öztekin, Konut kredilerinde takibe dönüşüm oranının yüzde 1'in bile altında olduğunu, kredi kartlarında oranlarda kısmen iyileşme olduğunu, fakat taşıt kredilerinde takibe dönüşüm oranının yüksek olduğunu dile getirdi.

Mukim Öztekin, "Zaten risk gördüğümüz zaman ilgili bankalara gerekli uyarıları yapıyoruz, gerekli karşılıkları ayırıyoruz. Takibe atılan tutarların hepsine bankalar neredeyse bu tutarların yüzde 70-80'ine özkaynaklardan zarar yazarak karşılık ayırmış durumdalar zaten. Net karşılık oranı zaten oldukça düşüktür. o brüt orandır. Yani bankacılığımız açısından risk teşkil eden bir oran değildir" dedi.

-Katılım bankaları-

Türkiye'deki katılım bankalarının 2001 krizi sırasında yüzde 1 gibi bir paya sahip olduğunu kaydeden BDDK Başkanı, 2001'den sonra katılım bankalarıyla ilgili ciddi düzenlemeler yapıldığını, çok sağlam bir mevzuat altyapısına kavuşturulduğunu, söz konusu bankaların Bankacılık Kanunu içerisine ve TMSF kapsamına alındığını hatırlattı.

Öztekin, söz konusu sektörün şu anda yüzde 5'lik bir paya sahip olduğuna dikkati çekerek, "Daha da büyüyecek mi- Ben daha da büyüme potansiyeli olduğunu düşünüyorum" dedi. "Katılım bankalarına sorarsanız 2023 için yüzde 15 pay öngörüyorlar" diyen Öztekin, kendisinin de bu bankaların sektörde en az yüzde 10 paya sahip olacağını düşündüğünü bildirdi.

-"Cebimde bir kredi kartı var"-

"Şu anda cebinizde kaç tane kredi kartı var-" şeklindeki soru üzerine BDDK Başkanı, cebinde bir adet kredi kartı bulunduğunu söyledi. Öztekin, "Nakit taşıyor musunuz-" sorusu üzerine de "Nakit taşımıyorum, banka kartı taşıyorum. Fakat cebimizde 100-200 lira olmadan da çok dolaşamayız, dışarıya çıkamayız" dedi.

(bitti)

Muhabir: Leyla Ataman Özel

Yayıncı: Zülal Eser - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Başkan Öztekin, AA Finans Masası'na Konuk Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement