"Cari Açıktaki Düşüş Olumlu Ama Sürdürülebilir Olması Gerekir" - Son Dakika
Ekonomi

"Cari Açıktaki Düşüş Olumlu Ama Sürdürülebilir Olması Gerekir"

"Cari Açıktaki Düşüş Olumlu Ama Sürdürülebilir Olması Gerekir"

Recep Demir - Türkiye'nin cari işlemler hesabı açığı bu yılın ilk 5 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre 9 milyar 941 milyon dolar azalarak 27 milyar 51 milyon dolara geriledi.

11.07.2012 11:44

Recep Demir - Türkiye'nin cari işlemler hesabı açığı bu yılın ilk 5 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre 9 milyar 941 milyon dolar azalarak 27 milyar 51 milyon dolara geriledi.

Ekonomistler, cari açıktaki gerilemeyi olumlu bulurken, bunun sürdürülebilirliğinin çok daha önemli olduğuna dikkati çekti.

İstanbul Üniversitesi İktisat Teorisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kaya Ardıç, Merkez Bankası tarafından bugün açıklanan, 2012 yılı Ocak-Mayıs dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerini, AA muhabirine değerlendirdi.

Ardıç, cari açıktaki düşüşün, sürpriz olmadığını, beklenen bir düşüş olduğunu söyledi.

Bu düşüşteki ana etmenin, ekonominin büyümesindeki yavaşlama olduğuna dikkati çeken Ardıç, ithalatın azalması, buna karşılık ihracatın artmasının dış ticaret açığını ve cari açığı düşürdüğünü ifade etti.

Kaya Ardıç, söz konusu düşüşün ne kadar sürdürülebilir olduğuna dikkat edilmesi gerektiğini de vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kur mesela aşağılara doğru gider de dolar 1,80 liranın altına düşerse ihracatçıyı olumsuz etkiler. İhracattaki bu artış devam eder mi- Ederse cari açık daha da azalır. Bunun yanında emtia fiyatları ve petrol fiyatlarında düşüş var. Bunlar da cari açığın düşmesine neden oldu. Türkiye'ye baktığınızda birçok ülkenin imrenerek baktığı bir ekonomi görünümünde ama bu olumlu görünüm, ne kadar sürdürülebilir bir görünüm- Buna bakmak lazım. Çünkü Türkiye ekonomisindeki yapısal kırılganlıklar hala sürüyor. Cari açıktaki düşüş, olumlu ama aşırı sevinmeyi gerektirecek bir durum da yok."

Önümüzdeki dönemde Merkez Bankası ve hükümetin izleyeceği politikaların çok önemli olduğunu belirten Ardıç, "Şu ana kadar izlenen politikalara devam edilmesi halinde gidişat iyi" dedi.

-"Geçici bir sonuç mu elde edildi onu da görmek gerekir"-

Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur da cari açığın düşmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.

Sanayi üretim endeksindeki artışa rağmen cari açığın düşmesinin daha da olumlu bir gelişme olduğunu vurgulayan Uygur, şöyle konuştu:

"Buna karşın, cari açıktaki düşmenin nereden kaynaklandığını net olarak bilmiyoruz. Cari açığın düşmesi devam ediyor, bu iyi ama bazı etmenlerle geçici bir sonuç mu elde edildi onu da bir görmek gerekir. Bunun sürdürülebilir bir düşüş olması önemli. Petrol fiyatlarındaki düşüşün, ithalattaki düşüşün bir yansıması mı bu- Bunlar olabilir. Sonuç olarak cari açığın düşmesi iyi bir haber ama biraz daha bekleyip resmin tamamını görmek gerekir."

Yayıncı: Fazilet Özer - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Cari Açıktaki Düşüş Olumlu Ama Sürdürülebilir Olması Gerekir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement