Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Toplantısı

Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Toplantısı

Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Antalya'da toplantıda oda başkanlarını işyerleri ile ilgili kanunlar ve işyeri güvenliği konusunda bilgilendirdi.

29.03.2013 14:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Antalya'da toplantıda oda başkanlarını işyerleri ile ilgili kanunlar ve işyeri güvenliği konusunda bilgilendirdi.

Porto Bello Oteli'nde düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Cemil Erdem, oda tarihinde böyle bir toplantıyı ilk kez yaptıklarını belirtti.Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinin 60 yıllık bir kuruluş olduğunu kaydeden Erdem, "Gerçekten bir ilki gerçekleştirmiş oluyoruz. Amacımız öncelikle esnaf ve sanatkarlar teşkilatlarının önemli sorunlarını iki günlük toplantıda tartışmak. 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ve teşkilatlarımızı ilgilendiren konular üzerinde duracağız. Halen kurumsallaşma noktasında eksiklerimiz var" dedi.

ESNAFIN SORUNLARI

Açılış konuşmasının ardından 5362 sayılı kanunla ilgili bilgi veren Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Hukuk Başmüşaviri ve Genel Sekreter Yardımcısı F. Yasemin Ertekin, kanunun 2005 yılında değişerek yürürlülüğe girdiğini belirtti. Esnafın sorunlarına değinen Ertekin, fiyat tarifelerinin hazırlanması konusunda bilgi verdi. Özellikle kuaför ve berberlerin bu konuda sorun yaşadığını kaydeden Ertekin, "En çok karşılaşılan sıkıntılarından bir tanesi de toplu taşıma ulaşım ücretleri. Bu konuda belediye kanunu ile kendi kanunumuz arasında yaşanan bir çelişki var. Bir diğer uygulamaya dönük problem bakkalların Pazar günü işyerlerini açabilmesi. 394 sayılı hafta tatili hakkında kanun var. Bakkallar hiçbir harç ödemeden işyerlerini açabiliyorlar. Fırınlar yalnız saat bire kadar açık kalabilirler. Onlara yönelik özel bir kanun var. Berberler ve kuaförler açamaz sadece harç ödeyerek aça biliyorlar" dedi. Odaların Yönetim Kurulu toplantıları konusuna da değinen Ertekin, "En az ayda bir defa yapılması gerekiyor.

Mazeretsiz olarak üst üste üç toplantıya iştirak etmeyen yönetim kurulu üyeliğinden çekilmiş sayılır. Yönetim kurulu toplantılarının çağırısı üyelere yazılı olarak yapılır" dedi.

İŞYERLERİ İŞİN NİTELİĞİNE GÖRE TEHLİKE SINIFLARINA AYRILIYOR

6331 sayılı iş sağlığı ve güveliği kanunu ile ilgili ilgi veren Araştırma Geliştirme Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Neslihan Yokuş ise, işyerlerinin yapılan işin niteliğine göre tehlike sınıflarına ayrıldığını belirtti. Çok tehlikeli, tehlikeli ve az tehlikeli olarak sınıflandırılan işyerlerinde işyeri güvenliliği uzmanı ve işyeri hekiminin mutlaka olması gerektiğini kaydeden Yokuş, "Çok tehlikelide A sınıfı uzmanı, tehlikelide B sınıfı uzmanı, az tehlikelide ise C sınıfı uzmanı çalışacak. İşverenin yükümlükleri çalışanlarını bilgilendirmeli, çalışanlarını eğitmeli, onların görüşleri alıp katılımını sağlamalıdır. İşverenin ayrıca iş sağlığı ve güveliği kurulu oluşturma zorunluluğu var" ifadelerini kullandı. Bu kurallara uyulmadığı takdirde verilecek cezaları da açıklayan Yokuş şöyle konuştu:

"İş güveliği uzmanı veya işyeri hekimi görevlendirmeyen işverene, görevlendirmediği her bir kişi için 5 bin TL, aykırılığı devam ettiği her ay için aynı miktar, diğer sağlık personeli görevlendirmeyen işverene 2 bin 500 TL, aykırılığı devam ettiği her ay için aynı miktar para cezası verilecektir."

BELGESİ OLMAYAN ÇALIŞTIRILAMAZ

İşverenin iş sağlığı ve güveliği yönünde risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmakla da yükümlü tutulduğunu ifade eden Yokuş, işverenin risklerden kaçmak, riskleri önlemek için onları analiz etmesi gerektiğini söyledi. İş değerlendirmesi yaparken işveren bir ekip oluşturulacağını söyleyen Yokuş, çalışanların da belli aralıklarla sağlık gözetiminden geçirileceğini bildirdi.Çalışanların işyerlerindeki eğitimlere katılmak zorunda olduğunu ifade eden Yokuş, "Eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni risklere uygun olarak yenilenir, gerektiğinde ve düzenli aralıklarla tekrarlanır. Mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde yapılacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgelemeyenler çalıştırılamaz. Eğitimlerin maliyeti çalışanlara yansıtılmayacak" şeklinde konuştu.

Toplantı katılımcıların soruları ile devam etti.

Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Antalya'daki toplantısını iki gün boyunca sürdürecek.

(UG_SK-E)

29.03.2013 14: 07: 57

TSI

NNNN - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Elazığ Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement