Garsonlar Bile Almıyor Memura 'Bahşiş' Olmaz - Son Dakika
Ekonomi

Garsonlar Bile Almıyor Memura 'Bahşiş' Olmaz

Garsonlar Bile Almıyor Memura \'Bahşiş\' Olmaz

Tapu Genel Müdürü Zeki Adlı'nın "Rüşvet Değil, Bahşiş Alınıyor" Savunmasına Destek Veren Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak'ın "Bahşiş ile Rüşveti Bir Birine Karıştırmamak Lazım" Sözleriyle Alevlenen Tapudaki "Bahşiş" Skandalı Meclis'te Destek Bulmadı.

13.02.2008 05:18

Tapu Genel Müdürü Zeki Adlı’nın "Rüşvet değil, bahşiş alınıyor" savunmasına destek veren Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak’ın "Bahşiş ile rüşveti bir birine karıştırmamak lazım" sözleriyle alevlenen tapudaki "bahşiş" skandalı Meclis’te destek bulmadı.

En sert eleştiri AKP Grubu’ndan geldi. Eski Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Zeki Ergezen, devlet memurlarının hediye alamayacağını vurgulayarak, "Bahşinin büyüğü, küçüğü olmaz. Tapudaki bu geleneğin, kurumlar rencide edilmeden, ama mutlaka yıkılması lazım" dedi.

MİLLİ SAVUNMA’DA YOK: Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise rüşvet-bahşiş tartışmasında ilginç bir yaklaşım sergileyerek, "Benim bakanlığımda böyle şeyler olmaz" dedi. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da "Herkes işini yapmalı. Bahşiş sadece berber çırağına ve garsona verilir" değerlendirmesini yaptı. AKP Grubu’ndaki "bahşiş yankıları" özetle şöyle:

TBMM Adalet Komisyonu Başkanvekili Hakkı Köylü: Bahşiş hukuka uygun yapılan işin arkasından teşekkür mahiyetinde verilen paradır. Bunu alan kamu görevlisi "görevi kötüye kullanma" suçu işlemiştir. Kamu görevlisine verilen bahşiş de suç, rüşvet de suç.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Sait Açba: Kamu hizmetinde bu olmaz. Bazı özel sektör kuruluşları bile bahşişi yasaklıyor. Mesela Özdilek’te hiçbir garson bahşiş almıyor. Şirket bahşiş alınmasını yasaklamış. Kamu görevlileri bahşiş de olsa almamalı.

AKP Konya Milletvekili Ahmet Büyükakkaşlar: Bir kuruş da olsa devlet memurunun hizmet karşılığı para alması rüşvettir. Memur zaten maaşını alıyor.

Eski Bayındırlık Bakanı MHP’li Abdülkadir Akcan: Bunun önünü ’Benim memurum işini bilir’ mantığı açtı. Kişi bana devletin hizmetini vermek için oradaysa, zaten maaşını alıyor, o hizmeti karşılıksız vermesi lazım. ’Teşekkür ederiz işimi yaptın’ diyerek çorba parası, eve tatlı adı altında hizmet verilmez."

Özak savunmaya geçti: Demeç yanlış yansıdı

BAYINDIRLIK ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak’ın, "rüşvet ve bahşişi karıştırmayalım" sözleriyle memurları kastetmediği açıklaması yapıldı. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’ndan dün yapılan yazılı açıklamada, Tapu Kadastro Genel Müdürü Zeki Adlı’nın, Tapu’daki rüşvet iddialarıyla ilgili röportajında "rüşvete veya memurun menfaat temin etmesine müsamaha gösterildiği anlamına gelen hiçbir ifade bulunmadığı" vurgulandı. Açıklamada, şöyle denildi: "Sözkonusu demece yönelik Sayın Faruk Özak’a yöneltilen soru üzerine, Sayın Bakanın ’Hukuki ve ahlaki olmayan her şeyin karşısındayız. Sayıları az da olsa devlet dairelerinde bu tür olumsuzluklar olmaktadır. Bunları abartmamak ve genellememek lazım. Bununla ilgili her türlü önlem alınmaktadır’ sözlerine devamla, devlet memurlarının dışındaki kesimi kast ederek, ’rüşvet ve bahşişi karıştırmayalım’ şeklinde demeci olmuştur. Ancak bazı gazetelerde bu demeçler, farklı şekilde kamuoyuna yansıtılmıştır."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Garsonlar Bile Almıyor Memura 'Bahşiş' Olmaz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement