Genel Energy, 2015'de Doğalgaz Getirecek - Son Dakika
Ekonomi

Genel Energy, 2015'de Doğalgaz Getirecek

Genel Energy, 2015\'de Doğalgaz Getirecek

Genel Energy CEO'su Tony Hayward, '2015 yılı kışında Kuzey Irak'tan Türkiye'ye ilk gazı getirmeyi istiyoruz' dedi.

16.11.2012 08:34

İstanbul'da düzenlenen Atlantic Council toplantısında bir konuşma yapan Genel Energy CEO'su Tony Hayward, Türkiye pazarına vermek için 2016'da 4 milyar metreküplük gaz potansiyeli gördüklerini, ilk gazın ise 2015 kışında vermeyi planladıklarını söyledi.

Şu anda Kuzey Irak Kürt Bölgesi'nde günlük 100 bin varil olan üretimlerini 2014 itibarıyla 200 bin varile çıkarmayı hedeflediklerini belirten Hayward, 'ABD verilerine göre Kuzey Irak'ta 45 milyar varillik petrol rezervi var. Aynı durum doğal gazda da söz konusu. Ayrıca ülkede yatırım altyapısı çok uygun. Bugüne kadar yapılmış yatırımların tamamlanma ve başarı oranları son derece yüksek. Yatırım ve risklere baktığınızda da dengeli bir durum söz konusu. Ayrıca petrol gelirinin de yüzde 90'ı Irak halkına dönüyor' dedi.

3 MİLYAR DOLAR

Bir şirket olarak Kuzey Irak Kürt Bölgesi'nin büyük potansiyeli olduğunu belirten Hayward, 'Özel sektör için önemli olan güvenli ve sürdürülebilir bir işletme. Uluslararası standartlara uygun hukuk ve az bürokrasi. Tüm bunların hepsi var ve bu nedenle Kürt Bölgesi özel sektörü kucaklıyor' şeklinde konuştu. Son 7 yılda bölgeye çok önemli yatırımlar yapıldığını, Genel Energy'nin de bölgenin en büyük şirketi olduğunu ifade eden Hayward, 'Bugüne kadar 3 milyar dolarlık yatırım yaptık. Kürt Bölgesi, küresel petrol ve gaz tedarikçisi olmanın eşiğinde duruyor. Bu fırsatı iyi değerlendirmek gerekiyor' dedi.

ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)'nın Irak'ın tümünden 5,2 milyar dolarlık iş aldığını belirterek, 'Biz tercihimizi kardeş ülke Irak'ın normalleşmesiyle alakalı kullanacağız ama tercih kendilerinindir' dedi. Yıldız, Irak'ta günlük 2,7 milyon varil petrol üretildiğini, bu miktarın 2017'de 7 milyon varile çıkarılmasının planlandığını söyledi.

Kaynak: TheLira.com

Son Dakika Ekonomi Genel Energy, 2015'de Doğalgaz Getirecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement