İran Ambargoların Kalkması ile Kuru Üzümde Türkiye'ye Bela Olmaya Hazırlanıyor - Son Dakika
Ekonomi

İran Ambargoların Kalkması ile Kuru Üzümde Türkiye'ye Bela Olmaya Hazırlanıyor

Yıllık ortalama kuru üzümden 500 milyon dolar döviz elde eden Türkiye'ye, ambargonun kalktığı İran dış pazarda rakip olmaya hazırlanıyor.

25.02.2016 15:59  Güncelleme: 16:25

Yıllık ortalama 280 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm üreten ve 240 bin tonunu ihraç ederek 500 milyon dolar döviz elde eden Türkiye'ye, ambargonun kalktığı İran dış pazarda rakip olmaya hazırlanıyor. 240 bin tonluk ihracatın yüzde 85'ten fazlasının yapıldığı Avrupa Birliği'nin (AB) kalıntı değerleri limitini düşürmesiyle zor duruma giren üzüm üreticisi ve tüccarı bu kez, İran üzümü tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

EN BÜYÜK ÜRETİCİ MANİSA

Türkiye'nin dünyaya sattığı kuru üzümün yüzde 95'ini üreten Manisa'da, çekirdeksiz kuru üzümde klor pirifoz-etil etkin maddesinin kalıntı limitinin AB tarafından 0,50 ppm'den, 0,01 ppm'e düşürülmesi ve üretimde kalite konulu istişare toplantısı düzenlendi.

ÇEKİRDEKİSİZ KURU ÜZÜMÜN YÜZDE 90'I AVRUPA'YA

Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatıyla ilgili bilgi veren Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, "Türkiye'nin Ege Bölgesi'ndeki üretim faaliyetleri ile ihracatında dünya lideri olduğu ülkemize her sezon 500 milyon dolara yakın döviz girdisi sağlayan toplam çekirdeksiz kuru üzüm ihracatının yüzde 90'a yakını Avrupa Birliği ülkelerine yapılmaktadır.

DIŞ PAZARIN RAKİP ÜLKELERE KAPTIRILMAMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Rakip ülkelerin de boş durmadığını kaydeden Özkasap, konuşmasına şöyle devam etti: "Dış pazarın rakip ülkelere kaptırılmaması için kalite ve gıda güvenliğinde bizim yine onlardan önde olmamız gerekmektedir. Aksi takdirde ilaç firması, ilaç bayisi, üreticisi, tüccarı ve ihracatçısıyla hepimizin kaybetmesi riski bulunmaktadır.

İRAN TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK RAKİBİ

İran'ın üzümünü, daha önceleri Türkiye'den daha düşük fiyatlara sattığını belirten Özkasap, "Son yıllarda onların da bilgisi ve tecrübesiyle beraber pazarda bir isim payı oldu. En son ambargonun kalkmasıyla birlikte Avrupa pazarında ürünlerini satması ve değerlendirmesi tabi her kesim için bir rekabet unsuru oluşturacaktır" dedi.

İran Ambargoların Kalkması ile Kuru Üzümde Türkiye\'ye Bela Olmaya Hazırlanıyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi İran Ambargoların Kalkması ile Kuru Üzümde Türkiye'ye Bela Olmaya Hazırlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (11)

  • unca: haber başkığı bile yanlıs ne tehditi kardesım haber baslıgını okunsun dııyemı yapıyonuz yalan haber yapmayın 37 1 Yanıtla
  • VATANDAŞ: TÜRKYEDE SOMALİYE UGANDA SATIR NE VAR AFKANİSTAN VAR KATAR VAR ETOPYAYAYIDA UNUTMAMAK GEREK 15 10 Yanıtla
  • GERÇEK: dEMEKKİ FAŞİSTİ BARBARI ADAM YERİNE KOYAN YOK 12 5 Yanıtla
  • yibo: BAKIN NE DİYOR PEYGAMBER DAMADI YİĞİT HZ. ALİ (r.a ) ; BU HAYATDA HERŞEYİ AFFEDİN AMA, VATANINIZA İHANET EDEN HAİNLERİ ASLA AFFETMEYİN...... 4 1 Yanıtla
  • ....!!!: Üzum üzüme baka baka iran turkiyeye baka baka seninki benden kara?? 1 0 Yanıtla
  • Üzümcü: İran üzümü nü alip Türk üzümü diye satanlar utansın 1 0 Yanıtla
  • ne dicen: Karayollarina onca para harciyoruz. Elalemin tirlari para odemeden geciyor. Halbuki yol vergisi alinmasi gerekir. Ya da Hopa-Istanbul arasina arabali vapur hizmetleri de konulabilir. Yollarimizin rahatlamasi lazim. Tren yolu da olabilir 0 0 Yanıtla
  • ne dicen: Katiliyorum. Avrupaya ihrac edilen uzum sadece Manisa Alasehirde yetisebiliyor. Rabbim sadece bu yorenin uzumune ayri bir tat ve koku veriyor. Cekirdeksiz bu uzumu uc kisilik aile 2 gunde 5kg. tukettik. Avrupa da Ayinin Armudu misali hep en iyilerini yiyor. Yedikce bencillesiyor. Kendinden baska kimseye yar olmuyor. MULTECILERE YAPTIKLARI ORTADA 0 0 Yanıtla
  • lol: Hayret, Tayyip yaninda oturuyor, diz cokmemis??? Ha, o baska fotografti :-)))) 0 0 Yanıtla
  • ....!!!: Üzum üzüme baka baka iran turkiyeye baka baka seninki benden kara 0 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement