Tanker Rotadan Çıktı Güvenli Limana Dönüş En Az 1 Yıl Sürer - Son Dakika
Ekonomi

Tanker Rotadan Çıktı Güvenli Limana Dönüş En Az 1 Yıl Sürer

Tanker Rotadan Çıktı Güvenli Limana Dönüş En Az 1 Yıl Sürer

ABD'de Kurduğu Şirketi Mfı ile Gelişmekte Olan Ülkelere Yatırım Yapmak İsteyenlere Danışmanlık Hizmeti Veren Murat Köprülü, Global Piyasalardaki Çalkantının Henüz Bitmediğini Belirterek, "Tanker Darbe Aldı, Rotadan Çıktı. Bunun Güvenli Limana Dönmesi, En Az Bir Yıl Daha Sürer" Dedi.

07.04.2008 01:34

ABD’de kurduğu şirketi MFI ile gelişmekte olan ülkelere yatırım yapmak isteyenlere danışmanlık hizmeti veren Murat Köprülü, global piyasalardaki çalkantının henüz bitmediğini belirterek, "tanker darbe aldı, rotadan çıktı. Bunun güvenli limana dönmesi, en az bir yıl daha sürer" dedi.

NEW York merkezli Multilateral Funding International (MFI) Fonu’nun Başkanı ve Türk-Amerikan Derneği`nin Yönetim Kurulu Başkanı Murat Köprülü, global piyasaları esir alan ve Wall Street’teki yatırım bankalarının peş peşe büyük zararlar açıklamasına yolaçan krizinin en az bir yıl daha hissedileceğini söyledi. Köprülü, "2001 yılından bu yana 5-6 yıllık şişirilmiş bir kredi balonu var. Bu balon patladı. Fakat balonların henüz tamamı patlamadı, bunların arkası var" dedi.

1 TRİLYON DOLAR GEREKLİ: Köprülü, şunları söyledi: "Bundan bir yıl önce ABD Merkez Bankası’nın (FED) piyasaları fonlayabilmek için 200 milyar dolar destek vereceğini söyleseler, herkes buna gülerdi. Ancak bugün bu durum artık kanıksandı. Dahası 200 milyar doların yetmeyeceği, piyasaların en az 1 trilyon dolarlık bir kaynağa ihtiyacı olacağı gibi şeyler konuşuluyor. Bugün yaşananlar, şu anda mortgage krizinin görünen yüzü. Bundan sonra sırada yeni balonlar var. Kredi kartları çok daha büyük bir sorun olarak duruyor. ABD’de durgunluk resmen başlamış durumda."

TANKER ROTADAN ÇIKTI: Global dalganın henüz bitmediğine dikkat çeken Köprülü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mortgage kredilerinde balonun daha üçte biri patladı. Toplamda 4 trilyon dolarlık bir risk söz konusu. Bunun daha gerisi var. ABD Merkez Bankası’nın (FED) mali sektörü ayakta tutma operasyonu bence bir delilik. Bear Stearns olayı ise tam bir banka kurtarma operasyonu gibiydi. Mortgage krizinde zora düşenler arasında sadece büyük yatırım bankaları öne çıktı. Aslında sadece büyükler değil ABD’de bölgesel pek çok banka da zorda. Normal seyrinde giden tanker rotasından çıktı. Bu tankerin tekrar güvenli limanlara dönmesi en az bir yıl sürer."

HERKES KRİZDEN ETKİLENİR: ABD ekonomisinin büyüklüğü 13 trilyon dolar, Avrupa’nınki 12 trilyon dolar ve Japonya’nınki ise 7 trilyon dolar. Bunların toplamı yaklaşık 32 trilyon dolar. Bu dünya ekonomisinin yüzde 65’ini oluşturuyor. Eskiden gelişmekte olan ülkelerin batışında sanayileşmiş ülkelerin etkisi tartışılıyordu. Gelişmekte olan ülkelerin bu çalkantıdan fazla etkilenmeyeceğinden, dahası sanayileşmiş ülkeleri kurtaracağından söz ediliyor. Köprülü, "Dünya ekonomisinin 32 trilyon dolarlık kısmında kriz yaşanacak ve bundan gelişmekte olan ülkeler hiç etkilenmeyecek, imkanı var mı"dedi.

Üçüncü kutlama GE- Doğuş ile yapılacak

VEFATINA kadar başkanlığını Ahmet Ertegün’ün yaptığı Amerikan-Türk Derneği’nin (ATC) yönetim kurulu başkanlığını bir yılı aşkın süredir Murat Köprülü yürütüyor. Köprülü, "ABD ve Türkiye arasında büyük ortaklıkları kutluyoruz. İlk kutlama Ford -Koç ile oldu. Geçen yıl ikinci galayı Citibank - Akbank ortaklığı için yaptık. Üçüncüyü bu yıl GE-Doğuş ile yapacağız" dedi.

Patlayan balonlarda Greenspan’in de büyük payı var

ABD Merkez Bankası’nın (FED) eski Başkanı Alan Greenspan’in 2001 kirizinde iyi olduğunu belirten MFI Fonu ve Türk-AMerikan Derneği Başkanı Murat Köprülü, "Ancak ondan sonraki 4 yıllık dönemde deyim yerindeyse yattı. Bu balon aslında onun eseri denilebilir. Alan Greenspan faizleri uzun süre çok düşük düzeylerde tuttu. Bu sayede Wall Street bankerleri kısa dönemde çok fazla zenginleşti, çok para yaptılar. Ama şimdi bu balonlar patladı, ve ortada trilyon dolarlık borçlar var" dedi.

MFI: Uzun vadeli pozisyon alıyoruz

MULTILATERAL Funding International (MFI) Fonu’nun Başkanı Murat Köprülü’nün, 1987’de New York’ta kurduğu Multilateral Funding International (MFI), Doğu Akdeniz, Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerine yatırım yapmak isteyen ABD’li kurumsal ve bireysel yatırımcılara konularında danışmanlık veriyor. Faaliyetlerine Türkiye’yle iş yaparak başladıklarını, 1990’ların başından itibaren Doğu Avrupa’ya da yöneldiklerini belirten Köprülü, gelişmekte olan bazı ülkelerde uzun vadeli pozisyonlar aldıklarını söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Tanker Rotadan Çıktı Güvenli Limana Dönüş En Az 1 Yıl Sürer - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement