TTK'daki Zarar Harekete Geçirdi - Son Dakika
Ekonomi

TTK'daki Zarar Harekete Geçirdi

TTK\'daki Zarar Harekete Geçirdi

Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürü Burhan İnan, kurumun geçen yıl 529 milyon 356 bin lira zarar ettiğini söyledi.

18.04.2013 15:12  Güncelleme: 10:12

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, klasik yöntemde 90 kişiyle yapılan günlük 208 tonluk kömür üretimini, 27 kişiyle 587 tona çıkaran mekanizasyon sistemini yer altında uygulamak için deneme çalışmalarına başladıklarını kaydetti.

TTK Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Alt Komisyonu toplantısına, KİT Alt Komisyonu Başkanı Ak Parti Siirt Milletvekili Osman Örer, komisyon üyeleri Ak Parti Trabzon Milletvekili Aydın Bıyıkoğlu ve CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu'nun yanında, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Hazine Müsteşarlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı bürokratları katıldı.

22 YILDA 42 BİN KİŞİ KURUMDAN AYRILDI

Genel Müdürü Burhan İnan, toplantının açılışında kurum faaliyetleri ile üretime ilişkin sunum yaptı. İnan, 1990-2012 yıllarında yer altından 29 bin 323, yer üstünden 13 bin 544 olmak üzere 42 bin 867 kişinin kurumdan ayrıldığını, aynı sürede ise sadece 12 bin 50 kişinin istihdam edildiğini, böylece yeni emekli olanlarla birlikte toplam personel sayısının 9 bin 900'lere kadar düştüğünü söyledi. Buna bağlı olarak üretimde de düşüş yaşandığını vurgulayan İnan, kömür üretiminin 2011'de 1 milyon 592 bin 515 ton, 2012'de 1 milyon 457 bin 98 ton, 2013'ün ilk 3 ayında ise 338 bin 726 ton olarak gerçekleştiğini kaydetti.

MEKANİZASYON SİSTEMİ İLE ÜRETİM ARTACAK

Geçen yıl kurumun 529 milyon 356 bin lira zarar ettiğini ifade eden İnan, üretimi artırıp zararı önlemeye yönelik çalışmalar içinde olduklarını bildirdi. Üretimi artırmak için yer altında uygulayacakları yeni üretim tekniğini denemeye başladıklarını belirten İnan, şöyle konuştu:

" Çek Cumhuriyeti'nden bir firma ile üretimi 2 katına çıkaracak mekanizasyon sistemi için anlaştık. Firma, söz konusu sistemi geçen 10 Nisan'da Amasra Müessese Müdürlüğümüzdeki ocakta kurdu ve 7 aylık deneme süreci başladı. Şu anda yer altında performans testlerine başlandı ve son derece olumlu izlenimler alıyoruz. Şu an uygulanan klasik üretimde 90 kişiyle yaptığımız işi, bu sistemde 27 kişiyle yapıyoruz. 90 kişiyle 208 ton günlük üretim yaparken, bu sistem ile 587 ton üretim yapıyoruz. Denemenin başarılı olması halinde sistem diğer ocaklarımızda da yaygınlaştırılacak. Üretim artarken, maliyetler de 3-4 kat düşmüş olacak."

HEDEF, YILLIK 5 MİLYON TON ÜRETİM

Söz konusu sistemin yanında yeni kuyular ve ana kat hazırlıklarının tamamlanmasıyla TTK'nın yıllık 5 milyon ton kömür üretimini hedeflediğini belirten İnan, "4 milyon ton üzerinde koklaşabilir kömür üretilerek ülkemizin demir çelik sektörünün ihtiyacının büyük bir bölümü karşılanmış olacaktır. Bu sektörde dışa bağlılık azalacaktır. Tüm bu çalışmalar sonucunda hazineye olan yükümüzün azaltılması hedeflenmektedir. Temel hedefimiz üretim artışı sağlayarak kısa sürede 5 milyon tonluk üretim seviyesine ulaşmaktır. Bu hedefe ulaşmak için ayrıca acil 2 bin 500 işçiye ihtiyacımız var" dedi.

Burhan İnan, 23'üncü Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde, performansa dayalı ücret sistemi uygulamasının Genel Maden İşçileri Sendikası'na teklif edildiğini, bu sisteme geçilmesi durumunda kurumun zararının olumlu etkileneceğini bildirdi.

METAN GAZI ELEKTRİK ENERJİSİNE DÖNÜŞTÜRÜLECEK

İnan, üretim sırasında açığa çıkan ve tehlike arz ettiği için ortamdan uzaklaştırılması gereken metan gazının ekonomiye kazandırılmasına yönelik geliştirilen Kömür Kaynaklı Metan Gazı Araştırma ve İşletme Projesi ile ilgili ihaleyi alan firmanın da sondaj çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Ayrıca metan gazının kurulacak tesis ile elektrik enerjisine dönüştürülmesine imkan sağlayan proje çalışmalarının da sürdüğünü kaydetti. İnan'ın sunumunun ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti. - Zonguldak

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi TTK'daki Zarar Harekete Geçirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement