Turizmde Büyük Hedeflerimiz Var Gelin Şu Konfederasyonu Kuralım - Son Dakika
Ekonomi

Turizmde Büyük Hedeflerimiz Var Gelin Şu Konfederasyonu Kuralım

Turizmde Büyük Hedeflerimiz Var Gelin Şu Konfederasyonu Kuralım

Türsab Başkanı Başaran Ulusoy, Sektörün ve Hükümetin Turizmde Büyük Hedefler Koyduğunu Belirterek, "Acenteler, Rehberler, Otelciler, Yatırımcılar ve Havayolu Şirketleri Bir Araya Gelelim ve Çatı Örgütümüzü Kuralım. Kimse Kimseye Ağabeylik Yapma Derdinde Değil, Eşit ve Verimli Bir Çalışma Ortamı Yaratalım. Hedeflere Daha Kolay ve Hızlı Ulaşırız" Dedi.

27.02.2008 02:24

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, sektörün ve hükümetin turizmde büyük hedefler koyduğunu belirterek, "Acenteler, rehberler, otelciler, yatırımcılar ve havayolu şirketleri bir araya gelelim ve çatı örgütümüzü kuralım. Kimse kimseye ağabeylik yapma derdinde değil, eşit ve verimli bir çalışma ortamı yaratalım. Hedeflere daha kolay ve hızlı ulaşırız" dedi.

HÜRRİYET Gazetesi’ni 70 seyahat acentesinin temsilcisiyle ziyaret eden Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, sektörün ve hükümetin turizmde büyük hedefler koyduğunu söyledi ve "Acentalar, rehberler, otelciler, yatırımcılar ve hava yolu şirketleri bir araya gelelim ve çatı örgütümüzü kuralım. Kimse kimseye ağabeylik yapma derdinde değil, eşit ve verimli bir çalışma ortamı yaratalım. Hedeflere daha kolay ve hızlı ulaşırız" dedi. Çatı örgütün ’Turizm Konfederasyonu’ ya da başka bir ad alabileceğini savunan Başaran Ulusoy, sektörün bu konuda istekli olması ve uzlaşması halinde 1618 sayılı kanunda değişiklik yaparak çatı örgütü kurabileceklerini kaydetti. Ulusoy, "Şu anda en basitinden tanıtım bile sorun oluyor. Otelci ayrı yapıyor, yatırımcı ayrı yapıyor. Öyle olunca da yamalı bohça gibi oluyor. Kaynaklarımız bile verimli kullanılamıyor. Turizmde büyük hedefler için bunu yapmamız şart" diye konuştu.

SEZONLUK OTELLERDE İSTİHDAM: Hürriyet Gazetesi Reklam Grup Başkanı Ayşe Sözeri Cemal, Başkan Yardımcısı Gönül Birkiye, Yan Yayın Yönetmeni Neyyire Özkan ve Ekonomi Müdürü Vahap Munyar’ın ev sahipliğinde gerçekleşen buluşmada konuşan Ulusoy, otelcilerin, birçok bölgede sezon sonunda işçilerini çıkarmak ve sezon başladığında da yeniden işçi almak zorunda olduğunu belirtti. Ulusoy, hükümetten bu konudaki sektörel talebi de şöyle dile getirdi: "Zaten normal şartlarda da istihdam üzerindeki prim ve vergi yükü fazla. Ancak otelcilikte bu konu çok daha hayati bir konu. Otellerimizin sezon sonunda işçi çıkarmak zorunda kalmamaları için hükümetimzin bir adım atması gerekiyor. Otel kapalıysa tespit yapılsın ve personeli için SSK primi ve vergi ödemesi otel açılana kadar dursun. Otellerimiz de her sezon işçi çıkarım sonra yeniden almak zorunda kalmasın."

İSTANBUL ÇOK KRİTİK: İstanbul’a 3, 4 ve 5 yıldızlı 100 kadar yeni otel yapılması gerektiğini söyleyen TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, kentin turist sayısı ve konaklama hedefleri için sadece otel altyapısının iyi olmasının da yeterli olmadığını söyledi. Ulusoy, "İstanbul’a limanlar lazım. Zeytinburnu ve Ataköy projeleri süratle tamamlanmalı ve acilen devreye girmeli. Şu anda kruvaziyer turizminde sadece Salı Pazarı’na mahkum durumdayız. İstanbul’a daha çok tiyatro salonları yapılmalı. Festivallerin sayısı artmalı. Mutlaka iki adet opera binası yapılmalı. Bakın Atina’nın nüfusu 2 milyon 2 tane opera binası var. İstanbul 15 milyon bir tane yok. Viyana’da 5 tane var" dedi.

HAVA MEYDANI VERGİSİ: TÜRSAB Başkanı, son dönemde eskiden 15 dolar hava meydanı vergisinin 15 euro’ya dönüştürüldüğünü bunun da zam anlamına geldiğini söyledi ve "Bu vergi her şeyden önce turizmin Anadolu’ya yayılması için önemli engel oluşturuyor. Kütahya’ya, Van’a, Kayseri’ye turist götürecek bir firma için önemli maliyet unsuru oluyor ve caydırıcı etkisi var. Halbuki Anadolu’daki bu illerimize daha çok turist gitmesini istiyoruz. Turist yer içer para harcar ve bundan daha fazla vergi alırsınız. Turist getiren firma ise maliyeti yükselince oraya turist götürmez" diye konuştu.

Hükümetle aramız çok iyi Antalya’ya otel yapılmasın

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, turizm camiasının hükümetle arasının iyi olduğunu belirterek, "Hükümetimize özellikle KDV konusundaki talebimizi yerine getirdiği için birkez daha teşekkür ediyoruz. Yüzde 18’den, yüzde 8’e indi ve sektörümüz nefes aldı. Ayrıca, istihdam ve döviz için kritik birsektör olduğumuz için de hükümetimiz turizm sektörünün gelişmesini büşümesini en az bizim kadar arzuluyor" dedi. Önümüzdeki dönemde artık Antalya çevresine otel yapılmaması gerektiğini de söyleyen Başkan Ulusoy, "Çünkü orada kapasite yeter. Bundan sonra yapılacak oteller, boş alanları dolduracak ve çevreyi de bozacak. BUndan sonra ülkenin diğer bölgelerindeki otel ihtiyaçlarına odaklanmalıyız" diye konuştu. Ulusoy şunları söyledi: "Balık çiftlikleri tartışmasında da görüşümüz; bunların akıntı bölgelerinde kurulması yönünde. Çünkü antibiyotik kullanılabiliyor ve bu da kıyılarımızı, koylarımızı olumsuz etkiliyor. Turizm sektöründeki tüm oyuncu arkadaşlarımızı bir konuda ayrıca uyarmak istiyorum; küresel ekonomideki dalgalanmaları iyi takip etsinler ve özellikle krediler ve kurlar konusunda riskleri iyi hesaplasınlar. Rüzgarlara, fırtınalara hazırlıklı olsunlar."

TÜRSAB ziyaretine kimler katıldı

TÜRSAB: Talha Görgülü

Neks Tur: Nesrin Göçhan

Diana Travel: Burak Tonbul

Alesta Turizm: Hikmet Selçuk

Vals Tur: Baki Özaslan

Saga Turizm: Musa Alioğlu

Sergil Turizm: Mustafa

Özdoğan

Minka Turizm: Nezih

Üçkardeşler

MNG Turizm: Oğuz Terzi

ETS Group: Mehmet Ersoy

Travel Club: Kayhan Çolakel

Pronto: Ali Onaran

Cnn Tur: Ahmet Altuncu

CafeTur: Ali Akyüz

VIP: Ceylan pirinççioğlu

Club İremtur: Saadettin

Ulubay

Magic Life: Begüm Güven

Metro Turizm: Birol Tüfekçi

Duru Turizm: Gonca Duru

Bamtur: Bertan Aner

Hey Travel: Necati Çalışkan

Anı Turizm: Veli Çilsal

Etur: Deniz Sümerpalazoğlu

Fuji Turizm: Yılmaz Güngör

Jolly Tur: Sinan Vardar

Kappa Tur: Kaan İşçil

Işıl Tur: İlker Türkel

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Turizmde Büyük Hedeflerimiz Var Gelin Şu Konfederasyonu Kuralım - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement