Türk Tırları Mısır'dan Geçmeye Devam Ediyor - Son Dakika
Ekonomi

Türk Tırları Mısır'dan Geçmeye Devam Ediyor

Türk Tırları Mısır\'dan Geçmeye Devam Ediyor

UND İcra Kurulu Başkanı Şener: "Şu anda 478 tırımız Mısır'ın güneyinde konvoyla beraber Port Said'e, Akdeniz'e ulaşmak için bekliyor" "Suudi Arabistan'a doğrudan Süveyş Kanalı üzerinden gidilmesini istiyoruz"

09.07.2013 16:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUSAB TURAN - Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Mısır'daki darbe nedeniyle Türk tırlarının mahsur kaldığını belirterek, "Şu anda 478 tırımız Mısır'ın güneyinde konvoyla beraber Port Said'e, Akdeniz'e ulaşmak için bekliyor" dedi.

Suriye'de olayların başlamasından önce yılda 40 bin araçlık transit geçişin Suriye üzerinden yapıldığını belirten Şener, Türk tırlarının Suriye'deki savaş nedeniyle İskenderun'dan deniz yoluyla Mısır'a, oradan da karayolu kullanarak güneye, Port Teyfik limanına kadar indiğini, daha sonra Ro-Ro seferleriyle Suudi Arabistan'ın Duba limanına geçiş yapıldığı belirtti.

Şener, bu güzergahın kullanımına geçen yılın ortasında başladığını anımsatarak, "Yıllık 10 bin civarında  taşıma yapılıyordu bu şekilde. Çünkü bu bölgelere ihraç ettiğimiz ürünlerin yüzde 85'i tarım ürünü… Uçakla taşınması maliyeti çok artıracağından bu rota dışında çaremiz yok şu anda. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Katar'a yılda 40 bin araç taşımamız söz konusuydu. Suriye krizinden sonra gidiş yolu arandı. Süveyş Kanalı pahalı bir geçiş güzergahı. Maliyetler gerçekten yüksek" dedi.

Mısır'ı kuzeyden güneye doğru geçerken kullanılan güzergahın Mısır'daki darbe nedeniyle tehlikeli bir hal aldığına dikkati çeken Şener, "Mısır'ın içinde konvoyla gidilen o yol güvensiz bir hale gelince o zaman seferlerimiz aksamaya başladı. Araçlarımızın çoğunda soğutucu sistemler var. Bu araçların durdukları yerde dahi büyük yakıt sarfiyatı var.

Mısır'ı geçerken kullanılan yolda Mısır'lı güvenlik güçlerinin Türk tırlarına refakat ettiğini belirten Şener, Mısır'daki darbeden dolayı işlerin aksadığını belirterek, "Şu anda 478 tırımız Mısır'ın güneyinde konvoyla beraber Port Said'e, Akdeniz'e ulaşmak için bekliyor" bilgisini verdi.

"Suudi Arabistan'a doğrudan Süveyş Kanalıüzerinden gidilmesini istiyoruz"

Bölgedeki kriz ortamına rağmen önceden yapılmış anlaşmalar gereği tırların bölgeye intikalinin devam ettiğini dile getiren Şener, şöyle devam etti:

"Dün 125 araçlık bir gemi İskenderun'dan çıkıp Port Said'e gitti. Şöförlerin 40 tanesi 'Burası güvenli değil' dedi. Bu bir krize sebep oldu. UND olarak bizim yöneticilerimiz gitti. Israr ederek, ricacı olup ikna ettiler bu şöförleri, indirdiler. 125 tır Port Said'e indi, boşalan gemiye 108 tane bklemede olan tırı yükledi şimdi Akdeniz'de. Buraya doğru geliyor.

Ancak Mısır'a indirilen 125 araç da Mısır'ın eşlik edecek refakat konvoyunu bekliyorlar. Mısır otoriteleri dün itibariyle 48 saat içinde konvoyun tahsis edileceğini söyledi. Yarın sabaha kadar vermeleri gerekli."

Bugün 170 araçlık bir geminin daha İskenderun'dan yüklenerek Port Said'e doğru yola çıktığını belirterek, "Şu anda Mısır'da tablo 'kesinlikle geçilemez' durumunda olmadığı için, o kadar kötü olmadığı için gönderiler devam ediyor. Ama biz UND olarak Mısır sorunu çözülene kadar Suudi Arabistan'a doğrudan Süveyş Kanalı üzerinden gidilmesini istiyoruz. Hali hazırda süreç çok uzun. Ro-Ro'ya biniyoruz, Mısır'a inip karadan gidebilmek için refakatçi konvoy kuvveti arıyoruz. Mısır'ın güneyinden bir daha Ro-Ro'yla limanlara geçiş yapıyoruz. Bu şekilde çok zor oluyor" ifadelerini kullandı.

Süveyş kanalı'nın Ro-Ro taşımacılığı için oldukça yüklü maliyetleri bulunduğunu belirten Şener, "Devletin bize yardım etmesi lazım bu maliyetlerle bu taşıma yapılamaz" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türk Tırları Mısır'dan Geçmeye Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement