ABD'den Erdoğan'a Yanıt: Saldırıları Niyetimiz Açık, IŞİD'i Yok Etmek - Son Dakika
Güncel

ABD'den Erdoğan'a Yanıt: Saldırıları Niyetimiz Açık, IŞİD'i Yok Etmek

ABD'den; Erdoğan'ın, "Buraları milyonlarca dolar harcayıp bombalayanlar petrol kuyularını kendi tasarruflarına almak için yapıyor bu saldırları." sözlerine yanıt geldi.

15.10.2014 00:53  Güncelleme: 00:56

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Buralarda 10 milyonlarca, 100 milyonlarca doları harcayıp bombaları atmak suretiyle oraya atanlar zannediyor musunuz ki barış için uçaklarıyla füzeleriyle orada bulunuyorlar? Hayır petrol kuyularını kendi tasarrufları altına almak için bunu yapıyorlar." sözlerine cevap verdi.

Psaki, "Hava saldırılarına yönelik niyetimizi açıkça belirttiğimizi düşünüyorum ki o da IŞİD tehdidiyle başa çıkmak, bu (niyet) diğer koalisyon ortaklarımız için de geçerli." ifadesini kullandı.

"TÜRKİYE İLE ASKERİ GÖRÜŞMELER YAPILDI"

Psaki, günlük basın toplantısında, ABD Başkanı'nın IŞİD'e karşı küresel koalisyon için özel temsilcisi emekli General John Allen ile yardımcısı ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk'ün geçen haftaki Türkiye ziyaretinde bir dizi askeri konuyu da ele aldıklarını kaydetti.

Türkiye'nin Suriyeli muhaliflere eğitim ve ekipman programına ev sahipliği yapmayı kabul ettiğini anımsatan Psaki, bu programın yürütülmesi konusunda da ABD Savunma Bakanlığından ekibin şu anda Türkiye'de olduğunu bildirdi.

"TÜRKİYE İLE ANLAŞILAN KONULAR BELLİ"

Psaki, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice'in Türkiye'nin IŞİD ile mücadelede ABD'ye İncirlik hava üssünü kullanma yetkisi verdiğine yönelik sözlerinin sorulması üzerine, Rice'in sözlerinin tam olarak bu olmadığını ifade etti. Psaki, "Biliyorum bazı ismi verilmeyen yetkililerden alınarak yazılmış haberler var. Bu tür, anlaşmayla uyumlu olmayan bilgilerin olduğu ifadelere karşı her zaman dikkatli olunmalı. Anlaşmaya varılan şeyleri sizlere belirttim" dedi.

Jen Psaki, hangi spesifik tesislerin, nasıl kullanılacağının Türkiye ile yaptıkları ve önümüzdeki günlerde yapacakları görüşmelerin bir parçası olduğunu bildirdi. Psaki, "Açıkçası, eğitim ve ekipman programına ev sahipliği, belirli tesisleri gerekli kılıyor ama hangisi, nasıl ve nerede olduğu şu anda devam eden görüşmelerin bir parçası" diye konuştu.

"PKK SALDIRISINI KOBANİ'YE BAĞLAMAK DOĞRU DEĞİL"

Türk Silahlı Kuvvetlerinin terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlarına ilişkin soru üzerine (Türk savaş jetleri dün Hakkaride PKK noktalarını vurdu) Psaki, bu operasyonların Kobani'den çok uzakta yapıldığına işaret etti.

Psaki, "Biliyorum bu ikisini birbirine bağlamaya dönük bir odaklanma var. Açıkçası sahada karışık bir durum var ama Türkiye ile PKK arasında uzun bir geçmiş var. Türk yetkililerin PKK'nın askeri bir karakola ateş açtığı yönünde açıklamalarını gördük. Bu konuda elimizde bağımsız bir teyit yok ama herkesi bu konulara (Kobani ve PKK'ya operasyonlar) birbirinden ayrı durumlar olarak bakmaya teşvik ediyorum" dedi.

Psaki, Kobani ile PKK'ya operasyon yapılan yerler arasında 160 kilometreden fazla mesafe olduğuna işaret ederek, "Kobani sınırında olanlar ayrı bir durum. Buna işaret ettim. Bunun ötesinde, tüm tarafların kalıcı barışa doğru çalışmaya devam ettiklerini görmek istiyoruz ve bu kesinlikle desteklediğimiz şey ama iki olayı birbirine bağlamak doğru olmaz" diye konuştu.

ABD\'den Erdoğan\'a Yanıt: Saldırıları Niyetimiz Açık, IŞİD\'i Yok Etmek
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel ABD'den Erdoğan'a Yanıt: Saldırıları Niyetimiz Açık, IŞİD'i Yok Etmek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • 1453 kartallar1: IŞID DAGLARA ÇEKİLİR VE KÜRDİSTANIN KABUSU OLUR. . . . 27 5 Yanıtla
  • hackman: tayyip bırak bu ayakları güzelim ülkeyi savaşa sürüklüyorsun her yerde iç çatışma var senin konuştuğun şeylere bak. sen önce ülkenin huzurunu sağla. geçmişsin milyar dolarlık köşke şöyle yaparım böyle yaparım deyip duruyorsun. 15 7 Yanıtla
  • jiyan: adamlar herşeyi petrol üzerine planlıyor. . . . . biz ise kürtler üzerine planlıyoruz. . . . . . 10 7 Yanıtla
  • izzet alan: ABD KOBANIYI DEGILDE SURIYENIN DIGER KENTLERINI BOMBALIYOR ISID DEGIL SIVILLERI BOMBALIYOR DIKKAT EDIN 7 4 Yanıtla
  • jiyan: ya bu abd de. . . . ya iç siyaset yapıyor adam. . . milletin gazını alıyr. . . abd de hemen üzerine atlıyor. . . one minute. . bi dakka. . heyecen yapma. . . 4 4 Yanıtla
  • vatandaş.: madem abd burda petrol için var niye onlara alet oluyorsun? ne işi var tc. nin natoda? nato 30 yıldır pkk ya ne yaptı? abd üslerinin memlekette ne işi var kapat gitsin! hem yataklık yapıyorsun hemde. . . 5 2 Yanıtla
  • izzet alan: ABD KOBANIYI DEGILDE SURIYENIN DIGER KENTLERINI BOMBALIYOR ISID DEGIL SIVILLERI BOMBALIYOR DIKKAT EDIN 1 3 Yanıtla
  • batmanli: Helal olsun amerikaya halkini yasatmak icin elinden geleni yapiyor komsu ulkelerde benzin bir lira bizde beslira. . . . . . . . . . . . . . . . 1 0 Yanıtla

Advertisement