Ampute futbolcular, başarılarıyla toplumun engelli bireylere önyargılarını yıkıyor - Son Dakika
Güncel

Ampute futbolcular, başarılarıyla toplumun engelli bireylere önyargılarını yıkıyor

Bedensel engellerini sporla aşan Ampute futbolcular elde ettikleri başarılarla toplumun engellilere yaklaşımını değiştirmeyi hedefliyor.

30.12.2022 12:22  Güncelleme: 16:42

Bedensel engellerini sporla aşan Ampute futbolcular elde ettikleri başarılarla toplumun engellilere yaklaşımını değiştirmeyi hedefliyor.

Gebze Belediyesi Ampute Futbol Takımı milli futbolcuları İsmail Korkmaz, Serkan Dereli ve Gebze Belediyesi Ampute Futbol Takımı oyuncusu Deniz Kılıç, AA muhabirine sporla toplumsal engelleri aştıklarını anlattı.

Milli futbolcu İsmail Korkmaz (34), 4 yaşında geçirdiği trafik kazası sonucu sol bacağını dizden aşağı kaybettiğini belirterek çocukluk yıllarında futbola ilgi duymadığını söyledi.

Ampute futbol ile ilk kez 14 yaşında televizyonda karşılaştığını dile getiren Korkmaz, "O zamanlar evden çıkamıyordum. Bir gün televizyon izlerken benim gibi ampute kişilerin futbol oynadığını görünce 'Belki bu spor benim kurtulma şansım olur, iyi bir noktaya gelirim.' diye düşündüm. Bu vesileyle ampute futbola başladım." dedi.

Korkmaz, çevresinin kendisine çocukluk ve ergenlik döneminde "kötürüm ya da sakat" şeklinde yaklaşmasının psikolojisini olumsuz etkilediğini ifade ederek "Ampute futbolda başarı elde etmeye başladığımda çevremin bana bakışı da değişmeye başladı." diye konuştu.

Bedensel engeli nedeniyle ergenlik döneminde toplum içine çıkarken korku yaşadığını anlatan Korkmaz, "Türkiye Milli Ampute Futbol Takımı olarak 2022 Ampute Futbol Dünya Kupası'nı kazanınca herkes bize sakat değil kahraman gözüyle bakmaya başladı. Bu da beni çok motive ediyor." ifadesini kullandı.

Korkmaz, futbol oynamaya karar verdiğinde yakınlarının tepkisi ile karşılaştığını aktararak "Amcam bana 'Oğlum zaten bir bacağın var, kırılırsa ne olacak?' derdi. Sürekli çevremden bu tepkilerle karşılaşıyordum ama ben kimseyi dinlemedim." şeklinde konuştu.

Futbola başladığı ilk andan itibaren Türkiye Ampute Milli Takımı'na seçilip dünya şampiyonu olmayı hayal ettiğini dile getiren Korkmaz, 2018'de dünya ikincisi olduklarında üzüldüğünü, daha çok çalışarak 2022'de kupayı Türkiye'ye getirdiklerinde ise çocukluk hayalini gerçekleştirdiğini söyledi.

Korkmaz, bedensel engelli kişilere, toplumdan soyutlanmamaları ve hayata karışmaları çağrısında bulunarak "Engelli kardeşlerim evlerinden ne kadar erken çıkarsa o kadar iyi olur. Belki bizim elde ettiğimiz başarıyı siz daha üst seviyeye çıkaracaksınız. Futbol beni iyileştirdi. Evde durmayın, dışarı, sokağa çıkın." dedi.

"Ampute Milli Takımı'na girmeyi kendime hedef koymuştum, hedefime ulaştım"

Ampute milli futbolcu Serkan Dereli (26) doğuştan sol ayağı olmadığını, 11 yaşındayken beden eğitimi öğretmeninin yönlendirmesiyle ampute futbolla tanıştığını belirterek "Çocukluğumda zaten futbolla aram çok iyiydi protezle sokakta arkadaşlarımla maç yapardım." diye konuştu.

Protezle futbol oynamayı sevdiğini ancak kanedyen (koltuk değneği) ile oynanan ampute futbola başlarda ısınamadığını kaydeden Dereli, "Öğretmenim beni spor kulübüne götürdü ama sonraki haftalarda antrenmanlara devam etmedim. Öğretmenimin ısrarıyla antrenmanlara devam ettikçe ampute futbola ısındım. Ampute Milli Takımı'na girmeyi kendime hedef koymuştum. Hedefime ulaştım." ifadesini kullandı.

Bedensel engeli nedeniyle çocukken akran zorbalığına maruz kaldığına dikkati çeken Derli, bunun olumsuz psikolojik etkilerini futboldaki başarılarıyla aştığını söyledi. Dereli "Bedensel engelli kardeşlerim kendilerine inansın, güvensin, kimsenin zorbalığına boyun eğmesin, hedef koysun ve spora başlasın, sonra da nasıl geliştiklerini izlesin." diye konuştu.

"Futbol sayesinde hayata tekrar sarıldım"

Eski Türkiye Ampute Milli Takımı oyuncularından Gebze Belediyesi Ampute Futbol Takımı futbolcusu Deniz Kılıç (45), Güneydoğu'da 1999'da askerlik yaparken mayına basması sonucu sağ bacağının dizden aşağısını kaybettiğini aktararak askerden önce amatör olarak futbolla ilgilendiğini söyledi.

Ameliyat için gittiği Ankara'da ampute futbolla tanıştığına değinen Kılıç, 2003'te Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Ampute Futbol Takımı'nı kuran 6 kişi arasında yer aldığını dile getirdi.

Kılıç, ampute futbolla ilgilenmeye başladığında yakınlarından tepki aldığına zişanret ederek "Ailemin ilk başta 'Bir ayağın var, onu da kırarsan ne olacak?' gibi önyargıları vardı ama ben ısrarcı oldum ve ampute futbola başladım." diye konuştu.

Gazi olduktan sonra kabuğuna çekildiğini anlatan Kılıç, "'Bu şekilde olmaz, gitmez.' derken futbolla hayata tekrar sarıldım. Bizim için aktivite oluyor başka türlü spor yapma imkanımız zor." şeklinde konuştu.

Kılıç, engelli kişilerin bedenlerinden utanç duymadan sokağa çıkması gerektiğini vurgulayarak "Engel yeter ki kafalarda olmasın her bedensel engelliye göre spor dalı var ona tutunsunlar." dedi.

"İnsanların kafalarındaki engelleri kaldırmak için kurduk"

Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz de toplumda "ötekileştirilen" bedensel engelli kişilerle ilgili farkındalık oluşturmak için Gebze Belediyesi Ampute Spor Kulübü'nü kurduklarına dikkati çekerek "Biz öncelikle insanların beyinlerindeki, kafalarındaki engelleri kaldırmak istedik. Bunun için de böyle bir takım kurmaya karar verdik." dedi.

Gebzeli bedensel engellilerin sadece futbolda değil, basketbol, voleybol ve tenis gibi diğer spor dallarıyla da aktif şekilde ilgilendiğine işaret eden Büyükgöz, şunları kaydetti:

"Gebze'de 50 bin gencin spor yapabileceği altyapı imkanı var. Dönem sonu itibarıyla inşallah 75 bin gencin spor yapabileceği altyapıya kavuşacağız. Şu anda 103 lisanslı sporcumuz var. Bu sayıyı dönem sonu itibarıyla de en az 300'e çıkarmak istiyoruz."

Ampute futbolcular, başarılarıyla toplumun engelli bireylere önyargılarını yıkıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ampute futbolcular, başarılarıyla toplumun engelli bireylere önyargılarını yıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement