Bakan Şimşek, 2011 İçin Ümitli - Son Dakika
Güncel

Bakan Şimşek, 2011 İçin Ümitli

Bakan Şimşek, 2011 İçin Ümitli

Katıldığı Toplantı Öncesinde Son Teknoloji Ürünü Tablet Bilgisayar Kullanan Bakan Şimşek, Yanındakilere Kullandığı Bilgisayar Hakkında Bilgi Verdi.

07.01.2011 18:46

Katıldığı toplantı öncesinde son teknoloji ürünü tablet bilgisayar kullanan Bakan Şimşek, yanındakilere kullandığı bilgisayar hakkında bilgi verdi.

Türk Ekonomisi ve İnşaat Sektörü başlıklı toplantıda konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "2010 yılında herhalde bir ilktir, bilemiyorum, geçmişte olmuş mudur? Bir çok icracı bakanlık sonradan verdiğimiz ekstra imkanların tamamını kullanamadı. Binali Yıldırım, Veysel Eroğlu ilk defa paranın bir kısmını bize iade etmek zorunda kaldı. Türkiye'de enerji verimliliği konusu çok ciddi bir sorun. Cari açık önemli ölçüde enerji kaynaklı. Şu son 8 yıla bakın, enerjiyi dışarıda tutun. Açık verdiğimiz yıllar istisnadır. Fazla verdiğimiz yıllar çoğunluktadır. Ama enerjiyi bir kenara bırakamıyoruz. Dünya enerji fiyatlarının yükselmesi tabii ki maalesef global anlamda karşı karşıya olduğumuz en büyük risk. Dünya ekonomisine baktığım zaman 2011 yılı için oldukça ümitliyim. Elektrik dağıtım şebekelerinin tamamını ihalesini tamamladık. Bu basit bir konu ama mikro düzeyde reformdur. Niye? Çünkü devlet, sattığı elektriğin parasını toplayamıyor bazı bölgelerde. Şimdi özel sektör bizden daha iyi yapacak bu işi." diye konuştu

Türk çimento sektörünün 100. yılı dolayısıyla Yapı Ürünleri Üretici Federasyonu tarafından düzenlenen "Türk Ekonomisi ve İnşaat Sektörü" başlıklı toplantıda konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, çimento sektörünün Avrupa'da hem ihracat hem de üretimde birinci olunan nadir sektörlerden birisi olduğunu kaydetti. Şimşek, çimento sektörünün dünyada ihracatta 3., üretimde 4. sırada olmasının çok önemli bir gerçek olduğunu belirterek, "4.5 milyar dolarlık üretim, 1 milyar dolarlık ihracat. Türkiye çimento sektörü büyük bir gurur kaynağımız" dedi.

2010'DA BİR ÇOK İCRACI BAKANLIK VERDİĞİMİZ EKSTRA İMKANLARIN TAMAMINI KULLANAMADI

Türkiye'nin uzun yıllar kamu finansman dengelerindeki bozulmalar, imkanların yetersizliği ya da kaynakların iyi kullanılamaması nedeniyle alt yapıyı ihmal eden bir ülke olduğunu söyleyen Şimşek, şunları dile getirdi: "Son yıllarda sektörü destekleyen nitelikte muazzam bir kalkınma içinde. Sadece karayollarını kastetmiyorum. Memleketi derslikler, adliye saraylarıyla donatıyoruz. Ülkenin bütün geciktirilen alanlarında, en azından Batı'yla büyük farkımızın olduğu alanlarda büyük bir yatırım hamlesi içindeyiz. Sektörü 2011 yılında da düşük faize ek olarak özel sektör yatırımlarını destekleyeceğimizi açık şekilde söyleyebilirim. Batı'nın bir çok ülkesinde yatırımlar ötelenirken, biz yatırımlara giderek daha fazla kaynak aktarıyoruz. Özellikle alt yapı yatırımlarına çok büyük kaynak aktarıyoruz. Özel sektör diğer yatırımları yapıyor ama biz alt yapıya kaynak aktarıyoruz. 2010 yılında herhalde bir ilktir, bilemiyorum, geçmişte olmuş mudur? Bir çok icracı bakanlık sonradan verdiğimiz ekstra imkanların tamamını kullanamadı. Binali Yıldırım, Veysel Eroğlu ilk defa paranın bir kısmını bize iade etmek zorunda kaldı. 2009 yılı sonunda Meclisimiz bütçeyi kabul etti. Biz orada 50 milyar liralık açık öngörüyorduk, milli gelire oran olarak da yaklaşık yüzde 4.9 oranında bir açık öngörüyorduk. Fakat Ekim ayı itibariyle baktık ve açığın çok altında kalacağız, imkanlarımız beklenenin ötesinde bereketli bir yıl, imkanlarımız çok. Biz Ulaştırma Bakanlığı'na sadece karayolu için 3 yerine 10.5 milyar lira imkan sağladık. Diğer alanlara da ciddi şekilde kaynak ayırdık. Ona rağmen yılın sonuna doğru baktık ki, Ekim ayında ortaya koyduğumuz hedefin de çok altında kalacağız. Onun için hiçbir sorunu 2011 yılına bırakmadık. Çok şanslı bir Maliye Bakanı'yım herhalde. İlk defa inanılmaz şekilde 2010 yılında hem hedeflerimizin çok ötesinde bir bütçe dengesi tutturduk hem de ülkenin bir çok ihtiyacını karşılayacak ekstra imkan sağladık. Onun ötesinde 2011 yılına da hiç bir sorunu ötelemedik. 2011 yılının yükünü aşağıya çekecek, 2011'deki hedefleri tutturmamıza yardımcı olacak bir sürü adım attık."

Şimşek, 2011 yılında yine ümitli olmak için birçok sebep bulunduğunu kaydederek, "Çünkü doğru politika çerçevesi konulacak. Ama bunun da ötesinde mikro bir takım adımlarla da bu makro temelleri daha da sağlamlaştırıyoruz" dedi. Sektöre ilişkin sorunlara da değinen Şimşek, "Kayıt dışı demek, aslında şirketlerin rekabetçi bir ortamdan yoksun bir şekilde kendilerini daha verimli, üretken kılacak bir süreçten uzak kalması demek. Yani kayıt içinde olan birisi çok daha büyük bir rekabetle karşı karşıya. Bu birçok sektör açısından önemli bir ayak bağı" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONUSU ÇOK CİDDİ BİR SORUN

Nükleer santraller konusunu da ele alan Şimşek, nükleer santrallerle ilgili çabalarının uzun vadede Türkiye'yi rekabetçi bir konuma getirme amaçlı olduğunu, Türkiye'nin rüzgarını, güneşini, suyunu enerjiye dönüştürme çabaları bulunduğunu, enerjinin, bir gecelik

sonuç alınabilecek türden bir konu olmadığını söyledi. Şimşek, "Aslında sizin sektör için bir niş, özgün alanlar var. Türkiye'de enerji

verimliliği konusu çok ciddi bir sorun. Bir kentin gece resmini çekerseniz, evlerin büyük bir kısmının dışarıyı ısıttığını, doğru düzgün yalıtımın, izolasyonun olmadığını görürsünüz. Bu sizin sektör için büyük bir fırsat. Bu alan çok önemli. Belki bizim bu alanı daha fazla ön plana çıkartmamız lazım, teşvik etmemiz gerekiyor. Çünkü cari açık önemli ölçüde enerji kaynaklı. Şu son 8 yıla bakın, enerjiyi dışarıda tutun. Açık verdiğimiz yıllar istisnadır. Fazla verdiğimiz yıllar çoğunluktadır. Ama enerjiyi bir kenara bırakamıyoruz. Ülkenin var olan kaynaklarını bir teorik potansiyel alan olmaktan çıkartıp gerçeğe dönüştürüyoruz. Bu konuda hükümetimiz çok ciddi adımlar atmıştır.

Devletin bütün çekmecelerindeki bütün projeleri özel sektöre devrettik. Özel sektör şu anda onları yapıyor, bitiriyor" dedi.

DÜNYA ENERJİ FİYATLARININ YÜKSELMESİ EN BÜYÜK RİSK

Şimşek, enerji konusunun önemli olduğunu vurgulayarak, "Dünya enerji fiyatlarının yükselmesi tabii ki maalesef global anlamda

karşı karşıya olduğumuz en büyük risk. Niye? Çünkü global emtia fiyatlarının, özellikle petrol ve benzeri ürünlerin fiyatlarının artması demek aslında Türkiye açısından sadece büyük bir cari açık anlamına gelmiyor. Aynı zamanda daha yüksek bir enflasyon, bir anlamda daha yüksek bir risk primini beraberinde getirebiliyor. Hatta daha düşük büyümeyi beraberinde getiriyor. Çünkü cari açığınız olmazsa net ihracatın büyümeye katkısı eksi olmaz, artı olur" diye konuştu.

2011 YILI İÇİN OLDUKÇA ÜMİTLİYİM

Enerjinin, dünyanın karşı karşıya olduğu önemli bir problem olduğunun altını çizen Şimşek, reel anlamda bugün fiyatlar yüksek olmasına rağmen Türkiye'nin bunu idare edebildiğini söyledi. Şimşek, 2011'in dünya ekonomisi açısından, özellikle gelişmiş ülkeler açısından biraz daha ümit verici olduğunu dile getirerek, "Çünkü sinyaller oldukça olumlu. Mesela ABD'de yavaş yavaş ekonomi istihdam yaratmaya başladı. Bu, dünya ekonomisi için olumlu bir gelişme" dedi. Şimşek, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin geçen yıl süper bir performans gösterdiğini kaydederek, "Bu yıl belki geçen yılki performansı göstermeyebilirler ama yine de güçlü büyüme süreci devam edecek. Dünya ekonomisine baktığım zaman 2011 yılı için oldukça ümitliyim. Yüzde 4.5-5 arası bir büyüme muhtemeldir. Bu da aslında potansiyel büyümenin biraz ötesinde bir büyüme, güçlü bir büyüme. Hele bir de istihdam yaratmaya başlarsa, ondan sonraki yıllara ilişkin de beklentilerimiz iyileşir" diye konuştu.

DEVLET, SATTIĞI ELEKTRİĞİN PARASINI TOPLAYAMIYOR BAZI BÖLGELERDE

Şimşek, dünyaya açık bir politika yürüttüklerini belirterek, "Başarılı olacağımıza inanıyorum. Muazzam bir girişimcilik ruhu var,

yeter ki kamu engel olmasın. Yavaş yavaş onu da engel olmaktan çıkarıyoruz. Özelleştirmeler sayesinde devletle rekabet etmek zorunda değilsiniz. Var mı devletin çimento fabrikası? Ama çok önceden vardı. Şu anda en azından rekabet şartlarını bozmuyoruz. Birçok alanda böyle. Artık elektrikte de böyle, başka alanlarda da böyle. Elektrik dağıtım şebekelerinin tamamını ihalesini tamamladık.

Bu basit bir konu ama mikro düzeyde reformdur. Niye? Çünkü devlet, sattığı elektriğin parasını toplayamıyor bazı bölgelerde. Şimdi özel sektör bizden daha iyi yapacak bu işi. Bu anlamda yaptığımız şeyler sadece makro ekonomik istikrarı tesis etmek değil, mikro düzeyde de kalıcı uzun vadeli çok adım atıyoruz. Mikro düzeydeki bu adımlar, sektörlerde rekabetin artması çok çok önemidir eğer Türkiye hakikaten kalıcı bir şekilde bu süreci devam ettirecekse. Onun için ben 2011 yılı ve sonrası için ümitliyim" dedi.

Öte yandan Bakan Şimşek'in toplantı öncesi tablet bilgisayar kullandığı gözlenirken, Bakan'ın, yanındakilere de bu son teknoloji ürününü önerdiği görüldü.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Şimşek, 2011 İçin Ümitli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement