Barbaros Hayreddin Paşa Gemisi Hizmete Alındı - Son Dakika
Güncel

Barbaros Hayreddin Paşa Gemisi Hizmete Alındı

Barbaros Hayreddin Paşa Gemisi Hizmete Alındı

Başbakan Erdoğan, Barbaros Hayreddin Paşa Gemisi'nin Karaköy Limanı'nda düzenlenen hizmete alınma törenine katıldı.

23.02.2013 12:28  Güncelleme: 12:31

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin yeni sismik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa Gemisi'nin Karaköy Limanı'nda düzenlenen hizmete alınma törenine katıldı.

Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, bugün gelişen dünyada çok önemli bir başlığı oluşturan enerji konusunda ülkelerin adeta birbiriyle yarışır hale geldiğini söyledi.

Enerjinin üç önemli boyutu olduğunu anlatan Erdoğan, "Bunlardan bir tanesi tedariktir, bir tanesi transittir, bir diğeri de tüketimdir. Henüz tedarikçi bir ülke değiliz, daha çok transitte çok önemli bir yerimiz var ama diğer yönüyle de tüketici bir ülkeyiz. 'Artık tedarikte Türkiye şansını zorlamalı' diyoruz. Bugüne kadar bu konuyla ilgili bir çok kiralama usulleriyle 5 bine yakın sondaj çalışmasını ülkemizde yaptık. Bunlardan beklenen, istenen, arzulanan neticeleri elde edemedik" diye konuştu.

Türkiye'nin denizlerde yaptığı sismik araştırmaları kiralama metoduyla gerçekleştirdiğini hatırlatan Erdoğan, "Türkiye bunu artık aşmalıdır" dediklerini, ama bugüne kadar ne yazık ki böyle bir sismik araştırma gemisini alacak güce ulaşılamadığını kaydetti. Erdoğan, "Artık sismik araştırma gemimize sahip olmalıyız. Özellikle Karadeniz ve Akdeniz'de yapacağımız araştırmalar, münhasır ekonomik bölgede yapacağımız çalışmalarda değerlendirmeliyiz" dediklerini anlattı.

Gemiyi, Norveç'ten 130 milyon dolara satın aldıklarını aktaran Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"En ileri teknolojiyle donanımlı bu sismik araştırma gemimizle bu araştırmalarımızı yapacağız. Belli bir süre sonra bunun ikincisini de çalışmaların içine katacağız. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) sadece dar kapsamlı değil, uluslararası anlamda da bu çalışmaları yapacak bir konuma ulaşmasını arzuluyoruz. Bu çalışmada emeği geçen tüm teknokrat, bürokrat arkadaşlarımı, değerli bakanımı, geminin inşasında, tasarımında emeği geçen Norveç firmasının bütün elemanlarını tebrik ediyorum. Barbaros Hayreddin Paşa Gemisi'nin TPAO'ya ve ülkemizin enerjide tedarik adımlarını atmasına önemli bir güç katacağına inanıyorum. Barbaros Hayreddin Paşa Sismik Araştırma Gemisi ülkemize ve milletimize hayırlı olsun."

-Bakan Taner Yıldız-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Başbakan Erdoğan'ın büyüyen Türkiye'ye yakışır bir sismik araştırma gemisinin alınması talimatını verdiğini, bu konuda yapılan çalışmalar sonunda Türkiye'nin özellikle denizlerdeki kaynaklarını harekete geçirebilmek açısından son teknolojiye sahip tasarım ödülü alan Barbaros Hayreddin Paşa Gemisi'nin ülke ekonomisine kazandırıldığını söyledi.

Geminin hayırlı haberlerini alacaklarına inandığını dile getiren Yıldız,

"İyi niyetle çalışmalarımızın semeresini hep beraber almış olacağız" dedi.

Törene, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal, Türkiye Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürü Burhan Külünk de törene katıldı.

Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler, açılışın ardından gemiyi gezdi.

-Geminin özellikleri-

TPAO, orijinal adı "Polarcus Samur" olan Barbaros Hayreddin Paşa Gemisi'ni Norveçli Polarcus firmasından satın aldı.

Bayrak değişimiyle "Barbaros Hayreddin Paşa" adı verilen yeni sismik araştırma gemisi, doğal gaz ve petrol arama çalışmalarında kullanılacak.

Orijinal rengi yeşil olan gemi, Tuzla'daki Desan Tersanesi'nde kırmızı-beyaza boyandı. İki ve üç boyutlu sistim veri toplayabilen, yön ve pozisyon tayinini uydu haberleşmesiyle otomatik olarak yapabilen 84 metre uzunluğundaki gemide bir de helikopter pisti yer alıyor.

Geminin, Karadeniz ve Akdeniz'de sondaj öncesi veri toplama projeleri için yola çıkması bekleniyor.

Muhabir: Çiğdem Pala

Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Barbaros Hayreddin Paşa Gemisi Hizmete Alındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement