Başkan Lokman Çağırıcı: "Kentsel Dönüşümde Şehri, Ruhuyla Dönüştürmek Zorundayız" - Son Dakika
Güncel

Başkan Lokman Çağırıcı: "Kentsel Dönüşümde Şehri, Ruhuyla Dönüştürmek Zorundayız"

Başkan Lokman Çağırıcı: "Kentsel Dönüşümde Şehri, Ruhuyla Dönüştürmek Zorundayız"

Bağcılar'da "Yerel Yönetimler ve Kentsel Dönüşüm" paneline katılan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, kentsel dönüşümün sadece binaları yıkıp yeni binaların yapılması olmadığını vurgulayarak, "Kentsel dönüşümde şehri, ruhuyla dönüştürmek"...

01.10.2013 14:03

Bağcılar'da "Yerel Yönetimler ve Kentsel Dönüşüm" paneline katılan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, kentsel dönüşümün sadece binaları yıkıp yeni binaların yapılması olmadığını vurgulayarak, "Kentsel dönüşümde şehri, ruhuyla dönüştürmek zorundayız" dedi.

Bağcılar Belediyesi, "Avrupa Bölgeler ve Şehirler Haftası" kapsamında "Yerel Yönetimler ve Kentsel Dönüşüm" konulu uluslararası panel düzenledi. Bağcılar Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen panele Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Bağcılar Kaymakamı Erdal Çakır, AK Parti İlçe Başkanı İsmet Öztürk, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.

"Bağcılar ilçe olmadan önce asfalt yolu olan bir yerdi" diyen Bağcılar Kaymakamı Erdal Çakır," Bağcılar önceleri ortalama parsel genişliğinin 200 metrenin altında olduğu bir bölgeydi. 1992 yılında ilçe oluyor. Belediye hamleleriyle belirli bir noktaya varılıyor. Bugün Bağcılar nedir nasıl diye düşünürsek, nitelikli yapılaşmanın olduğu, Mahmutbey ve devamı bölgede nitelikli yapılaşmanın olduğu, oteller bölgesi haline gelen, bir üniversitemizin olduğu ve yer yer kaliteli konutların inşa edildiği bir ilçeyle karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

"KENTSEL DÖNÜŞÜM BİR ZORUNLULUKTUR"

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, çarpık yapılaşma denildiğinde İstanbul'un ön plana çıktığını dile getirerek kentsel dönüşüm hakkında bilgiler verdi. Başkan Çağırıcı, "Kentsel dönüşüm ilk bakışta güvenli binalara kavuşmayı muhtemel depremlerde en az zararla çıkmayı hedeflese de çarpık kentleşmeyi önlemek amacıyla yapılıyor. Günümüze baktığımızda ise birbirleriyle ülkeler değil şehirler yarışıyor. Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Erdoğan Bayraktar öncülüğünde çalışmalar yürütülüyor" dedi.

Bağcılar'da kentsel dönüşümün hızla yayıldığını belirten Başkan Lokman Çağırıcı, "Bağcılarda fiziki olarak kat değeri 4,5'larda 22 kilometre karelik alanın 10 kilometrekaresinde insanlarımız yaşıyor. Tahliye alanları da rezerve alanlarının da olmadığı bir 750 bin nüfuslu Bağcılar'da bu mücadeleyi veriyoruz. Kentsel dönüşüm sadece binaların yıkılıp yeni binaların yapılması değil, mutlaka şehri ruhuyla dönüştürme sosyal donatım alanlarını da birlikte inşa etmektir. Bu yüzden ilçemizde birinci önceliğimiz kentsel dönüşümü yerinde dönüşüm olarak yapmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

"Kentsel dönüşüm bir zorunluluktur" diyen Lokman Çağırıcı, 1992 yılından önce ilçenin bazı sorunları olduğunu belirterek, şehri yaşanılabilir olarak düzenlemeye çalıştıklarını dile getirdi. Bağcılar'da 48 bin parselin olduğunu söyleyen Çağırıcı, 1992 yılından bu güne kadar da sıfır arazi üzerine kaçak yapıya müsaade etmediklerini ve etmeyeceklerini vurguladı.

UZMANLAR KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ TARTIŞTI

Panel, "Kentsel dönüşümde kent yönetiminin etkileri", "Kentsel dönüşümde uygulama yöntemleri" ve "Kentsel dönüşüm konusunda yerel yönetimlerin, halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesindeki rolü" başlıkları adı altında üç oturumdan oluştu.

Moderatörlüğünü Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozlağan'ın yaptığı "Kentsel dönüşümde kent yönetiminin etkileri" adı altında birinci oturum gerçekleşti. Oturuma konuşmacı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Koç, İstanbul Büyükşehir Belediye Kentsel Dönüşüm Müdürü İdris Atabay söz aldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Koç, Türkiye'de yeteri kadar yapı stokunun olmadığını, finansman yetersizliğin yeterince sağlanmadığını ifade ederek, deprem ülkesi olarak depremlerden ders alınması gerekildiğini anlattı.

İBB Kentsel Dönüşüm Müdürü İdris Atabay ise insanların yavaş yavaş kentsel dönüşümün ihtiyaç olduğunu anlamaya çalıştıklarını bunun için de dönüşüme karşı olumlu bir bakış açısıyla yaklaştıklarını dile getirdi.

1'inci oturum sonrası Başkan Lokman Çağırıcı, konuşmacılara plaket takdiminde bulunup hatıra fotoğrafı çektirdi. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Başkan Lokman Çağırıcı: 'Kentsel Dönüşümde Şehri, Ruhuyla Dönüştürmek Zorundayız' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement