Bonino ve Steinmeier görüşmesi - - Son Dakika
Güncel

Bonino ve Steinmeier görüşmesi -

Bonino ve Steinmeier görüşmesi -

İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, Alman mevkidaşı Frank Walter Steinmeier ile Roma'da bir araya geldi.

07.02.2014 21:48

İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, Alman mevkidaşı Frank Walter Steinmeier ile Roma'da bir araya geldi.

Bonino ile Steinmeier, Dışişleri Bakanlığındaki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İkili ilişkilerden, İtalya'nın temmuz ayında üstleneceği AB Dönem Başkanlığı'na kadar pek çok konuda görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Bonino, "İtalya'nın dönem başkanlığında temel konular, ekonomik büyüme, genç işsizlik, Avrupa savunması ve göçmen konuları üzerine olacak. Önemli olan Avrupa konularını geleceğin Avrupasına taşmak" diye konuştu.

Alman Bakan Steinmeier de güçlü bir İtalya olmadan güçlü bir Avrupa'nın olamayacağını ifade ederek, "Ekonomik kriz karşısında İtalya'nın kaydettiği gelişmelerden ötürü son derece memnunuz" dedi ve krizden çıkmak için Avrupa'nın siyasi geleceğine bakması gerektiğini bildirdi.

İtalya'da son dönem AB ve Almanya karşıtı söylemlerin arttığına ilişkin soru üzerine Steinmeier, "Kim Avrupa'yı yok etmek istiyorsa biz buna karşı çıkarız. Bu söylemleri ciddiye alıyoruz. Çeşitli ülkelerde Avrupa karşıtı söylemlerle var, sadece İtalya'da değil. Eğer, Avrupa'yı yok edersek bizim için iyi bir gelecek olmayacak" şeklinde yanıt verdi.

Amerikalı diplomat Victoria Nuland'ın AB'ye ilişkin küfürlü sözleri hatırlatılan Steinmeier, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ofisinden yapılan açıklamayı anımsatarak, "Kabul edilemez" dedi.

-Ukrayna-

Görüşmelerinde, Ukrayna'da yaşanan son gelişmelere de değindiklerini ifade eden Bonino, "Ukrayna'da rejim ile muhalefet arasındaki siyasi çıkmaza dair endişeleri paylaşıyoruz. Barışçıl gösterilerin şiddet yoluyla baskılanmasına tolerans gösterecek durumda değiliz" dedi.

Bonino, Ukrayna ile AB arasındaki ortaklık anlaşması konusunda Rusya, AB ve Ukrayna'nın mantıklı bir çözüm bulması gerektiğine inandıklarını dile getirdi.

Alman Bakan Steinmeier de Ukrayna'da şiddet haberlerinin azalmış olmasından duyduğu memnuniyeti belirterek, bu süreçte taraflar arasında dengenin bulunmasını desteklediklerini kaydetti.

- Suriye konusu-

Bonino, iç savaşın devam ettiği Suriye'de, İtalya ve Almanya'nın acil insani yardım erişiminin sağlanması için beraber çalıştığını belirtti. Bonino, bu sürece paralel şekilde ateşkesin de bu kapsamda olduğunu dile getirdi.

Bonino, Cenevre-2'de elde edilen tek başarının ise tarafları aynı masada buluşturmak olduğunun altını çizdi.

Steinmeier de Suriye'de siyasi çözümün halen çok uzakta olduğunu kaydederken, Suriye'de açlığın bir silah gibi kullandığını ve bunun kabul edilemez olduğunu belirtti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bonino ve Steinmeier görüşmesi - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement