Darülaceze Tarihî Bir Model - Son Dakika
Güncel

Darülaceze Tarihî Bir Model

Darülaceze Tarihî Bir Model

Konferansta evsahibi olarak açılış konuşmasını yapan Darülaceze Başkanı Nevzat Bayhan yaşlılığın değerlendirilmesi gereken "bilgelik" olduğunu söyledi.

21.10.2013 10:59

Kuzey Teksas Üniversitesi Uygulamalı Gerontoloji Doktora Programı Başkanı ve "Yoksulu Olmayan Bir Gelecek Platformu" Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Stanley R. Ingman, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Darülaceze Başkanlığı'nda, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü ve 17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü etkinlikleri kapsamında; Küresel Yaşlılık, Sürdürülebilirlik, Yaşlı Yoksulluğu ve Yerinde Yaşlanma başlıklarında konferans verdi.

Konferansta evsahibi olarak açılış konuşmasını yapan Darülaceze Başkanı Nevzat Bayhan yaşlılığın değerlendirilmesi gereken "bilgelik" olduğunu söyledi. "Değerli sakinlerimiz olan bu bilge insanlar, herdem baş tacımızdır. Bu kesim bizim için büyük bir nimettir." dedi.

Yükseklere çıkıldıkça yorgunluğun artacağını, nefes almanın zorlaşacağını ancak bununla birlikte görüş alanının artacağını belirten Bayhan, Mevlana'mızın deyimiyle "Gençlerin aynada görebildiklerini yaşlıların bir tuğla parçasında okuduklarını" dolayısıyla bu kıdemlilerin gençler için bulunmaz bir hazine olduğunu söyledi. Profesör Ingman,  ise konferansına; kendisini buraya davet eden, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Darülaceze Başkanı Nevzat Bayhan, İstanbul Sosyal Hizmetler İl Müdürü Selim Çelenk ve Türkiye'nin ilk Gerentologlarından Dr. Şerif Esendermir'e teşekkür ederek başladı.

Kuzey Teksas Üniversitesi Uygulamalı Gerontoloji Doktora Programı Başkanı Prof. Dr. Stanley R. Ingman, yaşlı nüfusun dünya genelinde arttığını belirterek, Türkiye'de yüzde 6 olan 60 yaş ve üzeri nüfusun, yakın dönemde yüzde 16'ya çıkacağını söyledi.

Türkiye'nin şimdiye kadar genç nüfus olarak değerlendirildiğini belirten Ingman, Türkiye'nin şu anki durumunun ABD'nin 1960'lı yıllarına benzediğini söyledi.

ABD'nin yaşlılık ve yaşlılarla ilgili kapsamlı çalışmalara 1960'lı yıllarda yeni sistem getirerek başladığını anlatan Ingman, İngiltere'nin bu alanda örnek bir sisteme sahip olduğunu kaydetti.

ABD, Çin ve Japonya başta olmak üzere dünya genelinde yaşlı insanların sayısının artmakta olduğuna dikkat çeken Ingman, Türkiye'nin mevcut nüfus yapısının 2015 ve sonrasında değişeceğini, Türkiye'de yüzde 6 olan 60 yaş ve üzeri nüfusun yakın dönemde yüzde 16'ya çıkacağını, bu oranın ABD'de yüzde 21'e çıkmış olduğunu söyledi.

Doğum oranlarındaki düşüşün yaşlı nüfusu artıran etkenlerden biri olduğunu ifade eden Ingman, sürdürülebilirlik açısından dengenin korunmasının önemine değindi.

Çin, Meksika ve diğer bazı ülkelerde yaşlıların ailelerden izole edilmiş, toplumdan uzaklaştırılmış gibi göründüğünü belirten Ingman, huzur evleri ve yaşlı bakım merkezlerinde istismar ve doğru olmayan davranışlara da rastlandığını kaydetti.

Huzur evleri ve bakım merkezlerinde depresyon ve stresin hala önemli sorunlar arasında yer aldığını kaydeden Ingman, yaşlı nüfusun daha farklı ve kaliteli hizmet beklentisi içinde olduğunu dile getirdi.

Darülaceze örnekliliğinin dünya için rol model olabileceği düşünülürken Ingman, Türkiye'nin kendi sistemiyle birlikte yeni bir sistem de geliştirebileceği önerisinde bulundu.

Konferans sonunda Darülaceze Başkanı Nevzat Bayhan, Prof. Dr. Ingman'a 118 yıl önce kurumun açılışı sırasında Sultan Abdülhamid Han'a sunulan Darülaceze albümlerinin tıpkı basımını, bayan Igman'a ise sakinlerin el emeği göz nuru dokuması olan Siirt Battaniyesi'ni hediye etti.

Programa İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Selim Çelenk, Prof. Dr. Ali Murat Yel ve birçok davetli katıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Darülaceze Tarihî Bir Model - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement