DEPREM BÖLGESİ İÇİN AKCİĞER HASTALIĞI UYARISI - Son Dakika
Güncel

DEPREM BÖLGESİ İÇİN AKCİĞER HASTALIĞI UYARISI

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kahramanmaraş merkezli 10 ili vuran yıkıcı deprem afetinde arama kurtarma çalışmaları sırasında toza maruz kalan ekip ve vatandaşların, çeşitli akciğer hastalıkları yaşayabileceğini belirterek uyarılarda bulundu.

15.02.2023 10:27  Güncelleme: 10:56

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kahramanmaraş merkezli 10 ili vuran yıkıcı deprem afetinde arama kurtarma çalışmaları sırasında toza maruz kalan ekip ve vatandaşların, çeşitli akciğer hastalıkları yaşayabileceğini belirterek uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Özlü 'Enkaz kaldırma ya da depremzedeleri kurtarma sırasında ortaya çıkan inşaat tozunun solunması bazı mantar enfeksiyonlarının akciğerde yerleşmesine neden olabilir. Kronik bronşit, KOAH, astım sorunları olanlar, olabildiğince tozlu ortamlardan uzak durmalı' dedi.

Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ilde yıkımlara neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrasında Türkiye ve dünyanın birçok şehrinden arama kurtarma ekipleriyle gönüllüler yardıma koştu. Binlerce insan bir yandan yaraları sarmaya çalışırken diğer yandan yıkılan binalar arasında inşaat tozuna maruz kaldı. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, deprem bölgesinde bulunan vatandaşların inşaat tozuna bağlı olarak kısa ve uzun vadede solunum yolu hastalıklarıyla karşılaşabileceğini, bölgede bulunanların kronik akciğer hastalıklarının tetiklenebileceğini belirtip, uyardı.

'KALICI MANTAR ENFEKSİYONLARI OLUŞABİLİR'

Kronik akciğer rahatsızlığı bulunan kişileri inşaat tozunun zararlarına karşı uyaran Prof. Dr. Özlü, 'Enkaz kaldırma ya da depremzedeleri kurtarma sırasında ortaya çıkan inşaat tozunun solunması bazı mantar enfeksiyonlarının akciğerde yerleşmesine neden olabilir. Özellikle kronik hastalığı olan, akciğer hastalığı olan kişilerde bu daha önem arz edebilir. O açıdan kronik bronşit, KOAH, astım ya da akciğer sertleşmesi gibi akciğer sorunları olan kişilerin olabildiğince tozlu ortamlardan uzak durmalarını veya olabildiğince uzaklaşmalarını tavsiye ederim. Çünkü soludukları tozlara bağlı olarak kalıcı mantar enfeksiyonları oluşabilir' dedi.

'PNÖMOKONYOZ HASTALIĞINA NEDEN OLABİLİR'

Enkaz bölgesinde inşaat tozuna maruz kalan sağlıklı vatandaşların da dikkat etmesini söyleyen Prof. Dr. Özlü, 'Sağlıklı kişilerin de bu tür tozları solumaları bazen duyarlı kişilerde astım atağı veya tıkanmaya neden olabilir. Bunlar uzun vadede devam etmeyeceği için birkaç günlüğüne toza maruz kalmanın akciğerde çok önemli hasarlar yapmasını beklemiyoruz. Genelde bu tür tozlara uzun süre tekrarlayan maruziyetler olduğu zaman bunlar akciğerde birikerek meslek hastalığı dediğimiz 'pnömokonyoz' dediğimiz bazı hastalıklara neden olabilir. Onun dışında 3-5 gün bu tür tozlu ortamlarda soluduğumuz tozları genelde bir süre sonra akciğer temizler. Çok kalıcı, uzun süreli hasar nedeni olmaz ama zeminde akciğer hastalığı varsa bazı mantar hastalıklarına neden olabilir. Bu kişilerin kendini çok iyi koruması lazım. Astım ya da KOAH ataklarına, alevlenmelere neden olabilir. Dikkatli olmak gerekiyor? diye konuştu.

DEPREM BÖLGESİ İÇİN AKCİĞER HASTALIĞI UYARISI
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel DEPREM BÖLGESİ İÇİN AKCİĞER HASTALIĞI UYARISI - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement