"Depremden Korunmak İçin 'Sismik İzolatör' Şart" - Son Dakika
Güncel

"Depremden Korunmak İçin 'Sismik İzolatör' Şart"

"Depremden Korunmak İçin \'Sismik İzolatör\' Şart"

ABD New York Buffalo Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Michael C. Constantinou: "Depremin ne zaman olacağını ya da büyüklüğünü tahmin edemeyiz, bunu sadece Allah bilir. Biz, sismik izolatör kullanarak çok büyük depremler altında bile yapıda hasarın minimum olmasını ya da hiç olmamasını sağlayabiliriz"

21.12.2013 11:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ONUR ORHAN - İBRAHİM AKTAŞ - Amerika Birleşik Devletleri (ABD) New York Buffalo Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Michael C. Constantinou, depremin ne zaman olacağını ya da büyüklüğünü tahmin edemeyeceklerini, bunu sadece Allah'ın bilebileceğini belirterek, "Biz, sismik izolatör kullanarak çok büyük depremler altında bile yapıda minimum ya da hiç hasar olmamasını sağlayabiliriz" dedi.

Constantinou, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sismik izolasyon sisteminin deprem anında yapının hasar görmesini engellediğine dikkati çekti.

Sistemin sarsma tablosu üzerindeki ilk araştırmaların 1970'li yıllarda başladığına işaret eden Constantinou, sonrasında binanın göçmesini engelleyecek şekilde efektifliği noktasında Ar-Ge çalışmaları yapıldığını anlattı.

Constantinou, yeni teknolojil geliştirilmesinin o dönemlerden sonra olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

"Şu anda artık bu izolatörlerin ileri düzeyde davranışlarıyla alakalı çalışmalar yapılıyor. Bunlardan bir tanesi, ömürleri. 50 yıl sonra bunlara ne olacak? Bunun yanında test anında gözlemlediğimiz izolatörlerin kompleks davranışının analizine göre yeni çalışma ve araştırmalar da yapılıyor. Sismik izolatörlere dolaylı olarak faydalı sismik tehlike analizi de bu süreçte gelişiyor çünkü sismik izolatörleri sismik tehlikeye göre dizayn ediyorsunuz. Bu da sismik izolatörlerle alakalı gelişen ve araştırılan diğer husus."

"Sistem Türkiye'de birçok yerde uygulanıyor"

Constantinou, sistemin Türkiye'de birçok uygulaması bulunduğuna işaret ederek, Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanı ile Tarabya Oteli, Erzurum Oteli, Erzurum ve Kocaeli hastanelerinin bunlardan birkaçı olduğunu aktardı.

Türkiye'de depreme yönelik çalışmaları yakından takip ettiğini vurgulayan Constantinou, "Birçoğuna yardımcı oluyorum fakat araştırma ve geliştirmenin yanında önemli olan, bu şekilde deneylerin yapılabileceği mekanların da olması. Bu, şu anda Türkiye'de yok" diye konuştu.

Constantinou, bu alandaki gelişmenin zaman alacağını dile getirerek, "Türkiye'de deneyim noktasında eksiklikler var. Genelde Türkiye'de yapılan çalışmalar teste ve deneye yönelik değil, analitik ama Profesör Dr. Mustafa Erdik'in yaptığı gibi sismik tehlike alanında birçok önemli çalışma var" ifadesini kullandı.

"İstanbul'daki depremi sadece Allah bilir"

Ulusal basında İstanbul'da büyük bir deprem meydana geleceği yönünde haberler olduğuna işaret eden Constantinou, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunu sadece Allah bilir. Bizim için önemli olan depreme hazırlık yapmamız. Depremin ne zaman olacağını ya da büyüklüğünü tahmin edemeyiz fakat önemli olan çok büyük depremler altında binamızın hasar almasını engellemek. Sismik izolasyon sistemi de bu hususta bize yardımcı bir unsur. Biz, sismik izolatör kullanarak çok büyük depremler altında bile yapıda minimum ya da hiç hasar olmamasını sağlayabiliriz."

Constantinou, sistemin geliştirilmesi için Türkiye'nin genç mühendis ve profesörlerini değerlendirmesi gerektiğini ifade ederek, bunların bilgi alması ve dağıtmalarının çok önemli olduğunu, sadece 1-2 kişinin sistemi bilmesiyle işin yürümeyeceğini savundu.

Japonya'da 2011 yılında meydana gelen depremde sismik izolasyonla yalıtılmış binalarda hasar görülmediğini hatırlatan Constantinou, Türkiye'de de bu şekilde önlem alınabileceğini sözlerine ekledi. - Kocaeli

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Depremden Korunmak İçin 'Sismik İzolatör' Şart' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement