Dhmi Genel Müdürü Orhan Birdal: İstanbul Semaları Uçak Cenneti - Son Dakika
Güncel

Dhmi Genel Müdürü Orhan Birdal: İstanbul Semaları Uçak Cenneti

Dhmi Genel Müdürü Orhan Birdal: İstanbul Semaları Uçak Cenneti

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, "İstanbul semalarının bir nevi uçak cenneti haline geldiğini" Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen, Çorlu ve birkaç küçük havalimanındaki trafik hizmetinin günlük 2000 uçağı...

26.01.2013 11:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, "İstanbul semalarının bir nevi uçak cenneti haline geldiğini" Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen, Çorlu ve birkaç küçük havalimanındaki trafik hizmetinin günlük 2000 uçağı geçtiğini söyledi.

Atatürk Havalimanı'nda görev yapan gazetecilerle her yıl yaptığı değerlendirme toplantısında ihaleye çıkacak yeni havalimanı ile ilgili soruları cevaplayan ve geçtiğimiz yılın bir özetini yapan Orhan Birdal, DHMİ olarak geçen yıl yaklaşık 900 milyon lira kar ettiklerini, devlete de 1,4 milyar liralık bir katkıda bulunduklarını belirtti. Orhan Birdal, yeni yapılacak havalimanı açıldıktan sonra Atatürk Havalimanı'nın ne olacağı konusunda ise şunları söyledi:

"Atatürk Havalimanı'ndan tarifeli seferler yapılmayacak, onun dışında özel uçakların bulunduğu Genel Havacılık Terminali devam edecek. Bakım onarım hangarları, kargo faaliyetlerine devam edecek, şirketler burada kalmayı istedikleri sürece kalacak. Atatürk Havalimanı'nın mevcut alanında her hangi bir küçülme olmayacak. Farklı fonksiyonlar için kullanılabilir, havacılık sektöründe. Dünyada havacılık fuarlarının yapıldığı çok büyük yerler var, neden İstanbul bunlardan birisi olmasın. Kongre merkezi kurulabilir. İstanbul'un büyük ihtiyacıdır."

Atatürk Havalimanı'nda yeni park yerleri ve aprona olan ihtiyacın devam ettiğini, bu konuda çalışmaların sürdüğünü belirten Orhan Birdal, hava trafik kontrol merkezinin tek merkezden yapılması için kurulan "Smart Projesi"nin son noktaya gelindiğini söyledi. Orhan Bildal, "Smart bir projeler bütünün adıdır. Bu projeler bütünü içinde Atatürk Havalimanı'nın kulesi sadece bir parça. Smart'ın içinde 25 tane muhtelif yerlerde radar istasyonları var. Bu radar istasyonlarının hepsi yeni teknolojiyle yenilendi ve şu anda kullanılıyor. Hava trafik kontrolü bu radarlardan gelen datalarla yapılıyor. Atatürk Havalimanı'nda yeni kule hizmete girmedi diye bir eksiklik söz konusu değil. Yüzey hareketleri radarları da var. Hava trafik kontrol merkezi yani tek merkezden kontrol için de Ankara'da binası bitti, bütün donanımları içine yerleştirildi. Şu anda Smart'la ilgili son noktaya gelindi, Bütün sistemler entegre olunca, yeni kuleye de geçilecek" dedi.

YENİ İSTANBUL HAVALİMANI

Yeni havalimanın ihale başvurularının, 28 Ocak'tan itibaren 'şartname' satışı ile başlayacağını belirten Birdal, "Kim şartname aldı, kim almadı.. Biraz işin stratejisi gereği, ihale gününe kadar kamuoyuyla paylaşmayı düşünmüyoruz. Yerli yabancı pek çok şirket ilgi gösterdi, inşallah bu ilginin ihaleye de yansımasını bekliyoruz" diye konuştu.

Atatürk Havalimanı'nı işleten şirketin anlaşması süresinin bitip bitmediğiyle ilgili duruma ilişkin soru üzerine ise Birdal şunları söyledi:

"Türkiye bir hukuk devleti, altında devletimizin imzası bulunan hiç bir sözleşme içeresinde yer alan hak ve hükümlülükler zayi olmaz. Kimin ne hakkı varsa o yerine getirilecektir. İhaleyle ilgilenen firmalar da görecektir, ne şu anda Atatürk Havalimanı'nı işleten firmayla ilgili, ne de geleceğiyle ilgili hiç bir kaygıya mahal verilmeyecek bir şartname hazırlandı."

Yeni havalimanında THY'nin kullanacağı alan ile ilgili soruya ise Birdal, "İhaleyi alan firmayla anlaşmak kaydıyla o terminalleri isteyen her hangi bir şirket kullanabilir. Yeni havalimanında kapasite çok daha fazla olacak" dedi.

ÜLKENİN YÜZ AKI OLACAK

DHMİ Genel Müdürü Birdal, yeni havalimanının yapısal özellikleriyle ile ilgili bir soruya ise şöyle cevap verdi:

"Yapılacak olan proje ülkenin yüz akı olacak ve ülkenin gelişmişliğinin de bir göstergesi olacak. Dolayısıyla hem moderniteyi hem de kültürümüzden esinlenen motifleri içerisinde barındıracak. Biz bütün terminal binalarımızda bunu gözetiyoruz. Diyarbakır havalimanının ihalesini yaptık, orada bunu görürsünüz. Mimar Sinan'ın kullandığı motifler de olabilir. Cami, kilise ve havra hizmeti verecek ibadethaneler de olacak. Genel anlamda herkesin ibadet edebileceği mekanlar olacak. Biz projeyi tarif ediyoruz."

Orhan Birdal geçtiğimiz yılın değerlendirmesini yaparken verdiği rakamlarla Türk Sivil Havacılığı'nın dünyada ve Avrupa'da önemli aşamalar kaydettiğini belirterek şu bilgileri verdi:

"2012 yılında iç hat yolcu trafiği bir önceki yıla göre yüzde 10,8 artış göstererek 64,5 milyon yolcuya, dış hat yolcu trafiği ise yüzde 10,2 artış göstererek 65,4 milyon yolcuya ulaştı.

Üst geçişlerle birlikte 2012'de hizmet verilen uçak sayısı 1,37 milyona çıktı. Bu bağlamda 2013 yılında yolcu trafiğinin toplamda 145 milyona, uçak trafiğinin ise 1,5 milyon olacağı tahmin ediliyor.

Bugüne kadar yolcu bazında Avrupa sıralamasında 7. olan ülkemiz bugün itibariyle Hollanda'yı geride bırakarak 6. sıraya yerleşti. Atatürk Havalimanı 10 milyon ve üzeri yolculu havalimanları arasında, Avrupa'da ve Dünya'da birinci oldu. İkinci Moskova Havalimanı.

Yolcu trafiğinde ise en çok yolcu hareketi İstanbul Atatürk Havalimanı ile Londra arasında yaşandı.

Türkiye yeni rotalar sıralamasında dünyada 9. sıraya yükseldi."

FK-İY(BB) - İstanbul/ Bakırköy

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dhmi Genel Müdürü Orhan Birdal: İstanbul Semaları Uçak Cenneti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement