Downer.Liderlerin Görüşmesi Onlara Kalmış Bir Meseledir, Süreç Kıbrıslılar Tarafından Kıbrıslılar... - Son Dakika
Güncel

Downer.Liderlerin Görüşmesi Onlara Kalmış Bir Meseledir, Süreç Kıbrıslılar Tarafından Kıbrıslılar...

Downer.Liderlerin Görüşmesi Onlara Kalmış Bir Meseledir, Süreç Kıbrıslılar Tarafından Kıbrıslılar...

Kıbrıs sorununa çözüm bulma amacıyla yürütülen görüşmeler çerçevesinde, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın bu gün son kez bir aaya geldi.

29.03.2012 16:04

Kıbrıs sorununa çözüm bulma amacıyla yürütülen görüşmeler çerçevesinde, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın bu gün son kez bir aaya geldi. Ara bölgede eski havaalanının yanındaki terminal binalarında bulunan ofiste, saat 10.15'te başlayan görüşme yaklaşık 45 dakika sürdü. Özel temsilciler Kudret Özersay ve Yorgo Yakovu liderlerin bölgeden ayrılmasının ardından içeride kalarak mülkiyet üzerinde müzakerelerini sürdürdüler. BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer görüşme sonrası yaptığı açıklamada, liderlerin bugünkü görüşmede mülkiyet konusunu ele almaya devam ettiklerini, buna ek olarak da öğleden sonra, BM Genel Sekreteri'nin aybaşında hazırlamış olduğu raporla ilgili BM Güvenlik Konseyi'ne vereceği brifing ve de kendisinin yarın akşama kadar tamamlanması beklenen değerlendirme raporunu ele aldıklarını söyledi. Bugünkü görüşmenin son görüşme olup olmadığı konusundaki soruya Downer, BM olarak görüşmelere ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını kendisinin burada olmaması halinde BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'ın adada olacağını ifade ederek, 'Liderlerin görüşmesi onlara kalmış bir meseledir, süreç Kıbrıslılar tarafından Kıbrıslılar için yürütülen bir süreçtir.' dedi. Downer, başka bir soruya karşılık bundan sonra planlanmış herhangi bir görüşmenin bulunmadığını fakat liderlerin talep etmesi halinde görüşmeye ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

CUMHURBAŞKANI EROĞLU: 'BUGÜN LİDERLER GÖRÜŞMESİNİN SONUNCUSUNU YAPTIK'

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bugün liderler görüşmesinin sonuncusunu yaptıklarını, bundan sonrası için BM Genel Sekreteri'nin kararını bekleyeceklerini ve karara göre bir durum değerlendirmesi yapacaklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Eroğlu, müzakereler çerçevesinde, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'la ara bölgedeki görüşmesinden dönüşünde Cumhurbaşkanlığı'nda basına yaptığı açıklamada, bugün mülkiyet başlığını görüşmeye devam ettiklerini belirterek, liderlerin bir saat kadar süren toplantısı sonrasında özel temsilciler başkanlığındaki heyetleri, BM mülkiyet uzmanlarıyla, tekrar görüşmeleri ve ortak bir kağıt ortaya çıkarabilmeleri için toplantı yerinde bıraktıklarını kaydetti. Eroğlu, 'Değişik odalarda BM uzmanlarının mekik diplomasisiyle taraflar ortak bir kağıt ortaya çıkarmaya çalışacaklar' dedi.

Toplantının ne kadar süreceği konusunda bir şey söyleyemeyeceğini, ancak mülkiyetin geniş bir başlık olduğunu ifade eden Eroğlu, kendi önerileri olan ortak bir kağıt ortaya çıkarmak için gayret sarfedileceğini söyledi.

'LİDERLER GÖRÜŞMESİNİN SONUNCUSUNU YAPTIK"

BAN'A MEKTUP?

Basının sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum basınında çıkan, 'Genel Sekreter'e mektup gönderdiği ve uluslararası konferansın çağrılması halinde çapraz oyu müzakere edebileceği' şeklindeki haberin sorulması üzerine, bunun bazı gazetelerde daha farklı şekilde de yazıldığını belirterek şunları kaydetti:

'HERHANGİ BİR ŞEYİ KABUL ETMİŞ DEĞİLİZ'

'Benim zaman zaman Sayın BM Genel Sekreteri'ne mektup yazmam gayet doğal, ama şunu rahatlıkla ifade etmek isterim ki, biz Türk tarafı olarak herhangi bir şeyi kabul etmiş değiliz. Ama tabi ki 4'lü veya 5'li zirve toplantısı yapılacaksa, birçok konuları müzakere etme yönünde kendileriyle hemfikir olduğumuzu ifade eden bir mektup yazdım. Müzakere etmeden bir anlaşma olup olmayacağını anlayabilmemiz mümkün değildir. Dolayısıyla biz herhangi bir şeyi kabul etmiş değiliz ama 4'lü veya 5'li zirvenin çağrılması koşuluyla, her konuyu müzakere etmeye ve sonuçlandırmak için gayret sarfetmeye hazır olduğumuzu Sayın Genel Sekreter'e ilettim.'

'DOWNER'IN TARAFSIZ BİR GÖZLE RAPOR YAZACAĞINA İNANIYORUM'

Bir başka soruya karşılık, bu konunun bugünkü görüşmede gündeme gelmediğini söyleyen Eroğlu, Downer'ın raporuyla ilgili öngörüsünün sorulması üzerine ise, 'Downer'ın ne yazacağını bilemem ama şu yorumu yapabilirim; bizim bugüne kadar yapmış olduğumuz hamleler, Kıbrıs Türk tarafının bir anlaşma arayışı içinde olduğunu ortaya koyan hamlelerdir. Dolayısıyla tarafsız bir gözle rapor yazacağına inanıyorum' dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Downer.Liderlerin Görüşmesi Onlara Kalmış Bir Meseledir, Süreç Kıbrıslılar Tarafından Kıbrıslılar... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement