Dünyanın Önde Gelen Sosyal Girişim Projesi - Son Dakika
Güncel

Dünyanın Önde Gelen Sosyal Girişim Projesi

Dünyanın Önde Gelen Sosyal Girişim Projesi

"Dialogue in the Dark" İstanbul'da engelli rehberler hayatı yeniden görmeye davet ediyor.

09.12.2013 11:41

Dünya üzerinde 130 kentte 7 milyondan fazla insana ulaşan Dialogue in the Dark (Karanlıkta Diyalog) deneyimi, 20 Aralık'tan itibaren Gayrettepe metro istasyonundaki Diyalog Sergi Alanı'nda İstanbullularla buluşuyor. Katılımcılara tamamen karanlık bir ortamda günlük yaşamlarını deneyimleten proje, görme engelli rehberler eşliğinde herkesi "hayatı yeniden görmeye" davet edecek. Diyalog Sergi Alanı da zamanla Diyalog Müzesi haline getirilerek, İstanbul'a çok özel bir müze kazandırılacak.

Birçok ülkede düzenlenen Karanlıkta Diyalog (Dialogue in the Dark) sosyal girişim projesi 20 Aralık'ta bin 500 metrekarelik geniş bir alanda, İstanbul Gayrettepe metro istasyonundaki Diyalog Sergi Alanı'nda start veriyor. İstanbul'da hayatımızın günlük akışından kesitlerin yer aldığı Diyalog Sergi Alanı, İstanbulluları daha aydınlık bir dünyaya davet edecek.

İstanbul hiç bu kadar aydınlık olmamıştı!

Projenin başrol oyuncularının görme engelli rehberlerin oluşturduğunun altını çizen Dialogue in the Dark İstanbul Kurucu Ortağı Hakan Elbir, "Tamamen karanlık olarak yaratılan ve hayatın farklı kesitlerinin deneyimlendiği bu ortamda, insanların 'ötekileştirme', 'birbiriyle iletişim' ve 'karşısındakini dinleme' konularında düşünmeleri ve devamında aksiyon almaları hedefleniyor. Dialogue in the Dark İstanbul olarak bizim ana hedefimiz ise kalıcı Diyalog Müzesi'ni açarak, empati, ayrımcılık ve duyuların keşfi gibi konularda küçük yaştan itibaren farkındalık yaratabilmek ve tıpkı Almanya'da olduğu gibi Eğitim müfredatına dahil olabilmek" şeklinde konuştu.

Körlüğün bir metafor olarak kullanıldığı ve rollerin değiştiği bu önemli projede görenler bir süreliğine ''körlerin'' yerine geçerek, görme engelli rehberlerin ''gözünden'' hayatın farklı kesitlerini deneyimliyor.

Yaşanan deneyimi kimse unutamıyor

Görme engelli rehberler, ziyaretçilerin dokunarak, koklayarak ve duyarak "yeni ve farklı" bir biçimde görmelerini sağlıyor. Yapılan araştırmalara göre 5 yıl sonra dahi Karanlıkta Diyalog deneyimi hakkında soru sorulan ziyaretçilerin/katılımcılarım %100'ü halen bu deneyimi tümüyle hatırlıyor. %90'ı görme engellilere ve onların dünyasına karşı duyarlılığının arttığını, %52'si Karanlıkta Diyalog'u dostlarına ve ailelerine tavsiye ettiklerini, %34'ü ise bu deneyimi yeniden yaşamak istediklerini belirtiyor.

Proje Almanya'da Başladı

Dialogue Social Enterprise'ın kurucusu Andreas Heinecke,Almanyada bir radyo istasyonunda çalışırken, ilk defa bir görme engelliyle karşılaşır. Kısa sürede, görmeyen insanların, görenlerin sahip olmadığı birçok özelliğe sahip olduklarını farkeder. Andreas, görme engelli genç meslektaşını iyi bir radyocu olması üzere eğitirken, kendisi de onun tarafından hayata dair eğitildiğini farkeder. Görme engelli insan, Andreas'ın "gözlerini açar" ve onun farklılıkların ötesine geçerek neler yapabileceğimiz konusunda düşünmesine sebep olur. Bu deneyimin olağanüstü değerinin farkına varan Andreas, 1995'te ilk sosyal girişimini başlatmaya ve bu deneyimi diğer insanlarla paylaşmaya karar verir. O günden beri kendini, insan karşılaşmalarında oluşan boşluklar/iletişimsizlikler arasında köprüler kurmak için yeni yollar bulmaya adar ve "Dialogue in the Dark" projesini Hamburg'da 1988yılında hayata geçirir. Kalıcı ''Diyalog in the Dark'' sergisi ise 2000 yılında Hamburg'ta açıldı.

Türkiye'nin önde gelen firmaları da projeye sahip çıkıyor

TTNET ana sponsorluğunda ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Ulaşım A.Ş. ev sahipliğinde, İstanbul Engelliler Müdürlüğü Koordinasyonu'nda İstanbullularla buluşacak olan projenin sponsorları arasında, TAV Havalimanları, Türk Hava Yolları, Türkiye Finans Katılım Bankası, IKEA ve kliksa.com da yer alıyor. İstanbul Ulaşım A.Ş. tarafından tahsis edilen ve İKEA tarafından hazırlanan bu özel proje alanında, İSTON ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nün geliştirdiği doğa ve park bölümü, İETT, İSBAK ve Türkiye Finans Katılım Bankası'nın geliştirdiği trafik ve şehir hayatı alanı, tekne ve bot odası, Türk Hava Yolları'nın yapılan uçuş smilasyonu sergiye katılanlara uçaktaymış hissi verirken TAV Havalimanları tarafından oluşturulan havalimanı ve müziklerinin Radyo Voyage tarafından hazırlandığı Cafe alanı gibi bölümler tamamen görme engelli rehberin liderliğinde keşfediliyor.

TTNET için sergide oluşturulan yeni alanda, dünyadaki Dialogue in the Dark sergilerinden farklı olarak ilk kez, karanlık ortamda internet ve TV deneyimleme imkanı sunulacak. Projedeki teknoloji desteği kliksa.com tarafından sağlanırken, konaklama hizmeti Sirkeci Group Hotels tarafından sunuluyor. Bugüne kadar 6 binden fazla engelliye istihdam yaratan proje kapsamında İstanbul'da ise 30 kadar görme engelli çalışacak. Bu süreçte Secret CV' de projenin en önemli destekçilerinden.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Dünyanın Önde Gelen Sosyal Girişim Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement