Eğitim Ordusuna 104 Yılda 50 Binden Fazla Nefer Yetiştirdi - Son Dakika
Güncel

Eğitim Ordusuna 104 Yılda 50 Binden Fazla Nefer Yetiştirdi

Eğitim Ordusuna 104 Yılda 50 Binden Fazla Nefer Yetiştirdi

"Karesi Dar ül Muallimin" adıyla 1910 yılında kurulan BAÜ Necatibey Eğitim Fakültesi, 104 yıldır öğretmen yetiştiriyor BAÜ'ye bağlandığı 1992'den bu yana 19 binin üzerinde, 104 yılda ise 50 binden fazla öğretmen adayı yetiştiren fakültede 19 ana bilim dalında 4 bin 500 civarında öğrenci eğitim görüyor.

27.02.2014 11:06

ZAFER AKPINAR - Balıkesir'de, 1910 yılında Karesi Dar-ül Muallimin adıyla kurulan ve bugüne kadar çeşitli isimler altında faaliyet gösterip 50 bini aşkın öğretmen yetiştiren Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Necatibey Eğitim Fakültesi (NEF), 104'üncü yaşını kutluyor.

NEF Dekanı Prof. Dr. Bülent Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin eski eğitim kurumlarından olan fakültenin, 1910'da Karesi Dar-ül Muallimin adıyla kurulduğunu söyledi.

Kuruluşundan bu yana öğretmen yetiştiren kurumun bu yıl 104'üncü yaşını kutladığını ifade eden Özdemir, "Türkiye'nin neresine giderseniz gidin bu okulun yetiştirdiği bir öğretmene ya da onun öğrencisine rastlarsınız" dedi.

Bugüne kadar çeşitli isimler altında eğitim veren kurumun yetiştirdiği öğretmenlerin Türkiye'nin dört bir tarafında görev yaptığını dile getiren Özdemir, şöyle devam etti:

"Okulumuz, Mustafa Necati Bey'in Milli Eğitim Bakanlığı sırasında yapımına başlanan bugünkü binasına 1932 yılında taşındı. Bu tarihten itibaren Necatibey Öğretmen Okulu adını aldı. Açılışını Mustafa Kemal Atatürk'ün, İran Şahı ile birlikte yaptığı biliniyor. İran Şahı'nın, açılışta böyle bir okulun İran'da da açılmasını talep ettiği belirtiliyor. 1932 yılında açılan bina halen günümüzde aynı işlevini görüyor. Yıllar içinde bazı modernizasyonlar yapılmış. Konferans salonu, spor salonu eklenmiş tam bir öğretmen okulu haline gelmiş. 1982 yılına kadar Necati Öğretmen Okulu, Necati Eğitim Enstitüsü, Necatibey Yüksek Öğretmen Okulu adıyla devam etmiş."

Özdemir, 1982'de Necatibey Eğitim Fakültesi adıyla bu bölgeye en yakın üniversite olan Bursa'daki Uludağ Üniversitesine (UÜ) bağlanan kurumun, 1992'de kurulan BAÜ bünyesinde devam ettiğini anlatarak, "Rektörlük hizmetleri bu binada yer aldı. BAÜ'nün çekirdeğini bu fakülte oluşturdu diyebiliriz. BAÜ'ye bağlandığı 1992 yılından bu yana 19 binin üzerinde mezun verdik. 104 yılda ise 50 binden fazla mezunumuz oldu" diye konuştu.

"19 ana bilim dalında 4 bin 500 civarında öğrencimiz var"

Mezunlarının önemli bir çoğunluğunun öğretmen olarak görev yaptığını dile getiren Özdemir, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sonuçlarına göre okulun başarılı bir noktada olduğunu vurguladı.

İyi bir eğitim kadrosuna sahip olduklarını ifade eden Özdemir, şöyle konuştu:

"Bugün itibarıyla 19 ana bilim dalında 4 bin 500 civarında öğrencimiz var. Tüm eğitim fakültelerinde olduğu gibi kızların biraz daha fazla sayıda olduğunu görüyoruz. NEF, Balıkesir'e mal olmuş bir fakülte ancak bizim bir gönül kırıklığımız var. Balıkesir'e mal olmuş bu fakülte 1910 yılından itibaren Balıkesir'i tanıtma, öne çıkarma anlamında çok yere sahip ancak Balıkesir'in sanayicisi, eşrafı, esnafı fakülteyle ilgili olarak geliştirme veya bir katkı sağlama noktasında eksik kalmıştır. Fakültede Balıkesirlilere ait bir çeşme, kulübe yani hiçbir şey yok. Böyle acı bir durum da söz konusudur." - Balıkesir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Eğitim Ordusuna 104 Yılda 50 Binden Fazla Nefer Yetiştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement